Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις προσεχείς ώρες, καθώς η κακοκαιρία «Ετεοκλής» θα ξεκινήσει να επελαύνει στη χώρα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν να πλήττουν τη δυτική Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ:

Λαγουβάρδος (meteo.gr): Κακοκαιρία – εξπρές, αλλά με έντονα φαινόμενα

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, δ/ντης ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr), εξηγεί στο iefimerida.gr ότι η μεταβολή του καιρού θα γίνει πιο αισθητή το Σάββατο. «Σχηματίζεται ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, το οποίο συνοδεύεται από ένα ψυχρό μέτωπο που θα διασχίσει τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Σαββάτου. Θα δώσει αρκετά έντονα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας» σημειώνει ο δρ. Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr), τα πιο έντονα φαινόμενα του καιρού «τα αναμένουμε στη Δυτική Ελλάδα. Δηλαδή στην Ηπειρο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και, στη συνέχεια, στην Κρήτη. Οπως θα περάσει πάνω από το Αιγαίο το ψυχρό μέτωπο θα δώσει φαινόμενα και στις Κυκλάδες και στο Ανατολικό Αιγαίο, με αναμενόμενη παύση προς το βράδυ του Σαββάτου» αναφέρει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο προγνωστικός χάρτης του meteo.gr για τον καιρό μέχρι αύριο:

Τα φαινόμενα του καιρού

«Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής» -Και στην Αττική

Ο δρ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες, «με σχετικά μεγάλα ύψη βροχής να αναμένονται στις περιοχές με τα εντονότερα φαινόμενα».

Σύμφωνα με το meteo.gr, από τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες έως το μεσημέρι του Σαββάτου ο καιρός θα είναι βροχερός και στην Αττική. «Θα είναι μια εξπρές αλλά έντονη κακοκαιρία. Η κακοκαιρία “Διδώ” ήταν διαφορετική. Ηταν διάρκειας δυόμιση ημερών και είχε πολλές βροχές, αλλά πιο ήπιες» τονίζει ο δ/ντης ερευνών του meteo.gr.

O Κώστας Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι πέρα από τις βροχές αναμένουμε «πολύ θυελλώδεις νότιους ανέμους. Οι θυελλώδεις άνεμοι θα απασχολήσουν, αρχικά, το Ιόνιο και πιθανότατα σημεία του Σαρωνικού, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Το μεσημέρι θα κινηθούν προς το Αιγαίο. Καθώς θα κινούνται γρήγορα όμως, η ένταση θα πέσει από το απόγευμα του Σαββάτου και μετά» καταλήγει ο δρ. Λαγουβάρδος.

Ο χάρτης για τους ανέμους:

Χάρτης για τον καιρό του meteo.gr

Πηγή: METEO.GR