Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων στην Οξυά, το χωριό στην Καρδίτσα που αποκλείστηκε μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ιανός».

Χθες έγινε προσπάθεια να προσεγγίσουν το χωριό τα ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας, κάτι που δεν κατέστη εφικτό. Ετσι άφησαν τρόφιμα, νερά και φάρμακα και σήμερα το πρωί ξεκίνησε ξανά η επιχείρηση απεγκλωβισμού με τα ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας. Παρών και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Εικόνες και βίντεο από την επιχείρηση στην Οξυά

Υστερα από μεγάλη προσπάθεια, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη, μέσα στο δάσος, και δεν υπήρχε ανοιχτός χώρος, τα ελικόπτερα της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν νωρίς το πρωί να προσγειωθούν και να απεγκλωβίσουν κάποιους από τους πρώτους κατοίκους.
Δείτε βίντεο από τη συγκλονιστική διάσωση των εγκλωβισμένων στην Οξυά

«Είναι όλοι ζωντανοί»

Πρώτοι απεγκλωβίστηκαν μια έγκυος με το παιδί της, ο παπάς πατέρας της και η μητέρα της. «Εμείς είμαστε συνηθισμένοι, δεν περιμέναμε τον ”Ιανό”», τόνισε η έγκυος Ελένη Τόλια λίγο μετά τον απεγκλωβισμό της από την Οξυά.

Η γυναίκα δήλωσε ότι στην περιοχή δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, σημειώνοντας ότι αίτημα των ανθρώπων που παραμένουν στην περιοχή είναι η άμεση αποκατάσταση των δικτύων. «Το μόνο που ζητάμε, μιλάω εκ μέρους όλων, είναι η άμεση αποκατάσταση του δρόμου, να έχουμε πρόσβαση μέχρι το Μουζάκι, θέλουμε νέα μελέτη, νέο οδικό δίκτυο», είπε σε δημοσιογράφους και τόνισε πως κανείς δεν θέλει να φύγει από τον οικισμό. «Είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε ζωντανοί», είπε.

Επισήμανε ότι στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι θα παραμείνουν στην περιοχή, εκτός από αυτούς που πρέπει να μεταφερθούν λόγω προβλημάτων υγείας.

«Οι εικόνες από το τοπίο ήταν πάρα πολύ θλιβερές», είπε χαρακτηριστικά η γυναίκα, επισημαίνοντας: «Να ανησυχείτε για τον κόσμο που παραμένει εγκλωβισμένος, είμαστε λίγοι αλλά υπάρχουμε, ενδιαφερθείτε για μας».

Η διασωθείσα δήλωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης ήταν δύσκολη, καθώς το σημείο που έχουν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι δεν είναι εύκολα προσβάσιμο.

Σημειώνεται ότι έξι επιπλέον άτομα πρόκειται να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι θα παραμείνουν στο μοναστήρι, όπου και έχουν συγκεντρωθεί.

Κακοκαιρία Καρδίτσα διασωθέντες

Κακοκαιρία Καρδίτσα διασωθέντες

Οι εικόνες ήταν πραγματικά συγκλονιστικές, τόσο από την προσπάθεια των ελικοπτέρων να προσεγγίσουν το χωριό όσο και μετά την προσγείωση των ελικοπτέρων, μετά τον απεγκλωβισμό.

Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό έξω από την Καρδίτσα δεν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους, όπως επιβεβαίωσαν και οι πρώτοι απεγκλωβισθέντες. Περίπου έξι άτομα ακόμη θέλουν να φύγουν από το χωριό, όλοι τους άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και για λόγους ασφαλείας θέλουν να φύγουν από την Οξυά.

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που η ηλικιωμένη γυναίκα, που μόλις είχε απεγκλωβιστεί, άρχισε να κερνάει λουκούμια, τα οποία πήρε από το σπίτι της πριν απεγκλωβιστεί. Πρώτα κέρασε τους πιλότους και μετά όσους βρίσκονταν στο γήπεδο για να υποδεχθούν εκείνη και την κόρη της!

Οι εικόνες πριν από την απογείωση των ελικοπτέρων της Πολιτικής Προστασίας

κακοκαιρία στην Καρδίτσα Χαρδαλιάς σε ελικόπτερο

κακοκαιρία στην Καρδίτσα Χαρδαλιάς σε ελικόπτερο

κακοκαιρία στην Καρδίτσα Χαρδαλιάς σε ελικόπτερο

κακοκαιρία στην Καρδίτσα Χαρδαλιάς σε ελικόπτερο

κακοκαιρία στην Καρδίτσα Χαρδαλιάς σε ελικόπτερο

κακοκαιρία στην Καρδίτσα πυροσβεστική ελικόπτερο

Πηγή: iefimerida.gr