Κατεπείγουσα κοινή συνεδρίαση του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητά με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου , ο Επικεφαλής της παράταξης “Επτανησιακή Αναγέννηση” και υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Καλούδης , με θέμα τα απορρίμματα και τη μεταφορά απορριμμάτων στο εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Ήπειρο.

Η επιστολή:

ΠΡΟΣ

  • Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρο Γαλιατσάτο,
  • Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Μωραϊτη

*******************

ΘΕΜΑ:  Σύγκλιση Κατεπείγουσας Κοινής Συνεδρίασης Περιφερειακού Σ.Ι.Ν. και Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων για το υπερκατεπείγον θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων της Κέρκυρας στο ΕΟΔΑ Ηπείρου.

Κέρκυρα, 5/2/2019

 

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριε Πρόεδρε,

 

Σε 48 ημέρες έχουμε τις πρώτες πτήσεις άφιξης τουριστών.

 

Ο τουρισμός, η οικονομία της Κέρκυρας και η δημόσια υγεία του λαού της Κέρκυρας επιβάλλουν άμεση λύση για τα απορρίμματα.

 

Από την επίσκεψή μου και την συνάντησή μου την 1/2/2019 στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη και από την πλήρη ενημέρωση που είχα, και τους ευχαριστώ, προέκυψαν τα εξής:

 

Το Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου (ΕΟΔΑΗ) έχει δυναμικότητα απορριμμάτων 105.000 τόνων το χρόνο.  Η πρόβλεψη είναι ότι τα απορρίμματα Ηπείρου θα είναι 80.000 τόνοι/έτος.  Άρα το ΕΟΔΑΗ θα μπορούσε να δεχθεί 25.000 τόνους/έτος από την Κέρκυρα για ένα μεταβατικό στάδιο 2-4 ετών μέχρι να κατασκευασθεί το Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας (ΕΟΔΑΚ).

 

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΙ ΔΕΟΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ

 

  • Πρέπει άμεσα, ο Δήμος Κέρκυρας να υποβάλλει αίτηση προς 1) τους Δήμους (ΦΟΣΔΑ) Ηπείρου, 2) την διαχειρίστρια του έργου «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» και 3) την κυβέρνηση (για ό,τι χρειάζεται να επέμβει) για να δεχθούν τη μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας στο ΕΟΔΑΗ.

 

  • Πρέπει ο Δήμος, (και μάλλον και η ΠΙΝ) άμεσα να προσδιορίσουν τους δύο (2) σταθμούς μεταφόρτωσης στην Κέρκυρα, τα λιμάνια φόρτωσης και το κόστος μεταφοράς.

 

  • Ο Δήμος να αποδεχθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Π.Ι.Ν.

 

  • Να ξεκινήσει άμεσα ριζική ανακύκλωση στην πηγή για να μειωθεί ραγδαία ο όγκος των σκουπιδιών.

 

  • Να ενημερωθούμε άμεσα και πλήρως για κάποια μελέτη που παρουσιάστηκε μυστικά, για το ενδεχόμενο πληρότητας αυτής και για το ενδεχόμενο άμεσης δημοπράτησης του ΕΟΔΑΚ.

 

Ας αρπάξει η Κέρκυρα από τα μαλλιά αυτή την τελευταία ευκαιρία σωτηρίας.

 

Γενικά απαιτείται από όλους να πέσουν οι τόνοι, αρκεί να αρχίσει η επίμονη και εντατική δουλειά.

 

Σπεύστε ταχύτατα!