Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς ενέργειες όπως αυτή που σημειώθηκε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στις 12 του μηνός, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Δήμου Αγλατζιάς και Λευκωσίας.

Παιδιά από διάφορα σχολεία κατασκεύασαν εθελοντικά φωλιές τις οποίες τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία του εθνικού δασικού πάρκου και κάποιοι ανεγκέφαλοι προέβησαν σε βανδαλισμούς, με αποτέλεσμα όχι μόνο να καταστρέψουν τις φωλιές, αλλά και να σκοτώσουν νεοσσούς (νεογέννητα πουλιά).

Μαζί καταστράφηκαν και τα αυγά των πουλιών αυτών τα οποία επρόκειτο να εκκολαφθούν.

Σε ανάρτηση στο Facebook, το Τμήμα Δασών εκφράζει λύπη και απογοήτευση για το συμβάν, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι “σήμερα παρατήρησαν ότι οι φωλιές, που κατασκευάστηκαν εθελοντικά από μικρά παιδιά έχουν βανδαλιστεί από ασυνείδητους, με αποτέλεσμα την απώλεια αριθμού νεοσσών και αυγών.”

Το Τμήμα, τονίζει ότι καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες «δεν βοηθούν τις προσπάθειες για διατήρηση και βελτίωση της κατάστασης της βιοποικιλότητας και των Πάρκων γενικότερα».

Απευθύνει έκκληση όποιος γνωρίζει οτιδήποτε επί του θέματος, να ενημερώσει το Τμήμα Δασών στο τηλέφωνο 22403740/741, ή στέλνοντας μήνυμα μέσω της Επίσημης Σελίδας του Τμήματος στο Facebook.

Δημοσιεύει μάλιστα και φωτογραφίες τόσο από τους βανδαλισμούς, όσο και από τον τελευταίο δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε κατά τις προηγούμενες μέρες και οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι φωλιές αυτές έχουν εποικηθεί (με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας) από το είδος Parus major ( κοινώς “τσαγγαρούδι” ή “πεμπετσούδι”).

πηγη: Reporter Cyprus