Κατά την επίσκεψη στο ιστορικό μνημείο του Αχιλλείου που πραγματοποίησε τοΣάββατο 11 Ιουλίου 2020, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και στην μεταξύ τους συνάντηση, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλουτον ενημέρωσεγια τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του εμβληματικού και δημοφιλούς ανακτόρου, ύστερα από την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014 – 2020» βάζοντας τέλος στην εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας και κακοποίησης του κτηρίου των περασμένων ετών.

Ο κ.Μητσοτάκηςτόνισε ότι αντίκρυσε μια εικόνααπογοητευτική,η οποία δεν αρμόζει  στο σπουδαίο μουσείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί. Πρόσθεσε δε, ότι μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ θα παρακολουθεί στενά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του εμβληματικού συγκροτήματος.

«Πρόκειται για ένα μουσείο αναφοράς για την Κέρκυρα με δεύτερη επισκεψιμότητα μετά το Μουσείο της Ακρόπολης.Λυπάμαι που θα το πω  αλλά η εικόνα που αντίκρισα ήταν  απογοητευτική. Είναι μεγάλη ντροπή να βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση . Ευτυχώς έχουμε εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους και σε συνεργασία  με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Υπουργείο Πολιτισμού και την ΕΤΑΔ  θα δρομολογήσουμε το έργο τηρώντας σφιχτά χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε να αναδειχθούν πτυχές του Αχιλλείου που οι επισκέπτες δεν είχαν δει, με τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση για την τοπική κοινωνία» , ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Η Περιφερειάρχης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων και Υποδομών Μανώλη Ορφανουδάκη, νωρίτερα συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του Αχιλλείου Τάσο Διαβάτηκαι τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. ΣτέφανοΒλαστό, από τους οποίους ζήτησε την στενή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να παραδοθεί το έργο στον προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης, ήτοι 31/12/2023, τονίζοντας ότι θα πραγματοποιούνται συχνά συναντήσεις εργασίες για την εξέταση της προόδου των εργασιών.

Την επόμενη ημέρα , Κυριακή 12 Ιουλίου 2020, η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου επισκέφθηκε το Αχίλλειο μαζί με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεωνκ.Νίκο Παπαθανάση και συζήτησαν για τις τεράστιες ανάγκες αποκατάστασης των κτηρίων του Αχιλλείου, των κήπων και κτήματος στο σύνολό τους, καθώς  και για την συγκρότηση Ομάδας Εργασίας Παρακολούθησης του έργου με την συμμετοχή του κ. Παπαθανάση, της Περιφερειάρχη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ, εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού και του Διευθυντή του Μουσείου Αχίλλειο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα  12.950.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ.ευρώδιαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού για δύο υποέργα που αφορούν στην συντήρηση των εκθεμάτων και τοιχογραφιών και στη μουσειολογική έκθεση. Δικαιούχος του έργου είναι η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΤ.Α.Δ.) Α.Ε.