Η Κέρκυρα είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά της χώρας μας και ιδιαίτερα το Πάσχα είναι ο κορυφαίος προορισμός. Τα τοπικά έθιμα όπως οι “μπότηδες”, τα κανάτια που ρίχνουν οι ντόπιοι από τα παράθυρα, είναι αυτά που την κάνουν πόλο έλξης τουριστών.

Το νησί προσφέρει νυχτερινή ζωή στους επισκέπτες της καθώς διαθέτει μεγάλα νυχτερινά κλαμπ σε πολλά τουριστικά μέρη όπως στην Παλαιοκαστρίτσα, στο Σιδάρι, στη Δασιά, στο Ύψος, και στη Αχαράβη.

Την ίδια στιγμή διαθέτει και υπέροχα αξιοθέατα, όπως το παλάτι της αυτοκράτειρας Ελισάβετ, το Αχίλλειον. Ωστόσο πέρα από αυτά, η “αρχόντισσα του Ιονίου Πελάγους” έχει αμέτρητες παραλίες και αξιοσημείωτο είναι δε ότι συνολικά 30 παραλίες της έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία.

Τα έθιμα που εντυπωσιάζουν το Πάσχα

  • Το σπάσιμο των “Μπότηδων”

Όποιοι επιλέξουν να κάνουν διακοπές στην Κέρκυρα την περίοδο του Πάσχα θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν  από κοντά το εντυπωσιακό και θορυβώδες έθιμο “των μπότηδων”  στην Πρώτη Ανάσταση τις 11πμ, σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι του νησιού διώχνουν το κακό.

Μετά το σπάσιμο των κανατιών οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το θριαμβευτικό εμβατήριο “Μην φοβάστε Γραικοί”. Είναι ένα έθιμο που γιορτάζεται μόνο στην Κέρκυρα και έχει ρίζες από τα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού. Πάντως το σπάσιμο των κανατιών συμβολίζει την απομάκρυνση της κακοτυχίας.  Γι’ αυτό μέχρι και σήμερα τα κομμάτια από τους σπασμένους “μπότηδες” τα παίρνουν στο σπίτι τους οι Κερκυραίοι αλλά και πολλοί επισκέπτες του νησιού, προκειμένου να τους φέρουν καλοτυχία και ευμάρεια.

  • Το έθιμο της “Μαστέλας”

Επίσης στην Πίνια πραγματοποιείται η αναβίωση του εθίμου της “Μαστέλας”. Τα παλιά χρόνια οι Πινιαδόροι κυνηγούσαν να βρουν κάποιον για να τον ρίξουν σε βαρέλι γεμάτο με νερό στην περιοχή αυτή.  Οι περαστικοί έκαναν ευχές ρίχνοντας κέρματα σε αυτό. Αφού επέλεξαν το άτομο που θα ρίξουν στο βαρέλι, αυτό με τη σειρά έβρεχε τον κόσμο γύρω του, τη στιγμή που περνούσαν οι μπάντες. Και μετά  έπαιρνε τα χρήματα που είχαν μαζευτεί στο βαρέλι.

Νυχτερινή ζωή

νυχτερινή ζωή

Ζωντανή νυχτερινή ζωή προσφέρει η Κέρκυρα στους επισκέπτες της καθώς υπάρχουν πολλά διασκορπισμένα μπαρ γύρω από τις τουριστικές περιοχές του νησιού.  Μεγάλα κλαμπ της Κέρκυρας βρίσκονται σε τουριστικά μέρη όπως στην Παλαιοκαστρίτσα, στο Σιδάρι, στη Δασιά, στο Ύψος, στη Αχαράβη και στον Κάβο. Aυτό  είναι το σημείο που επισκέπτονται κυρίως νέοι τουρίστες από την Αγγλία αλλά και από όλη την Ευρώπη. Στο νοτιότερο τμήμα της Κέρκυρας, η νυχτερινή ζωή είναι ακόμη πιο έντονη.

Υπάρχουν και υπήρχαν από τη δεκαετία του ’60, μερικά καλά και μεγάλα νυχτερινά κέντρα στη βόρεια πλευρά της πόλης της Κέρκυρας, στην οδό Εθνικής Αντίστασης πιο γνωστή σαν το Εμπορικό κέντρο. Δεν πρέπει να χάσει κανείς την ευκαιρία να επισκεφτεί τα μπαρ και τα καφέ που βρίσκονται μέσα στην καρδιά της παλιάς πόλης, στο Λιστόν, δίπλα στην τεράστια πλατεία Σπιανάδα.

Ωστόσο όσοι επιθυμούν να έχουν μια πιο ήσυχη βραδιά, μπορούν να επισκεφτούν κάποια από τα παραδοσιακά εστιατόρια που διαθέτει το νησί. Πάντως υπάρχουν μικρά εστιατόρια με στυλ σε πολύ ειδυλλιακά μέρη της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, τα οποία μπορούν να επισκεφτούν όσοι προτιμούν τη ρομαντική ατμόσφαιρα της βενετσιάνικης πόλης.

Αξιοθέατα: Από το Μον Ρεπό στο Ποντικονήσι

Δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού  αποτελούν μεταξύ άλλων  το Μον Ρεπό, το Αχίλλειον αλλά και το Ποντικονήσι. Αναλυτικά:

  • Μον Ρεπό

Το ανάκτορο του Μον Ρεπό απέχει περίπου 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και χτίστηκε το 1831 από τον Άγγλο αρμοστή των Ιονίων Νήσων, Frederic Adam.

Εκτιμάται ό,τι το ανάκτορο περιβάλλεται περισσότερα από 2.000 είδη φυτά, από τις μικρότερες πόες και λουλούδια ως πανύψηλα δέντρα. Πάντως μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το Μον Ρεπό παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο και έως το 1967 παρέμεινε στη βασιλική οικογένεια που το χρησιμοποιούσε ως θερινό ανάκτορο.

Έκτοτε ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη για την κυριότητά του, καθώς οι βασιλικοί απόγονοι το διεκδίκησαν ως προσωπική περιουσία, κάτι που τελικά απέρριψαν τα ελληνικά δικαστήρια, παραχωρώντας το Μον Ρεπό στο Δήμο της Κέρκυρας. Σήμερα το παλάτι στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης. Το Μον Ρεπό φιλοξένησε την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας πριν χτίσει το Αχίλλειο, ενώ εκεί γεννήθηκε και ο πρίγκιπας Φίλιππος, που αργότερα παντρεύτηκε την Ελισάβετ της Αγγλίας.

  • Αχίλλειο

Αχίλλειο

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Κέρκυρας. Αυτό  χτίστηκε το 19o αιώνα κατά παραγγελία της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, γνωστής ως Σίσσυ και  βρίσκεται στο χωριό Γαστούρι, 9 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας

Υπενθυμίζεται ότι η Σίσσυ επισκέφτηκε το 1861 την Κέρκυρα και την φιλοξένησε ο Άγγλος  Ύπατος  Αρμοστής  Henry Stoks στο Μον Ρεπό. Διέμεινε στο νησί για μεγάλο χρονικό διάστημα και το αγάπησε. Μάλιστα όταν πέθανε ο μικρός γιος της Σίσσυ η Αυτοκράτειρα έφυγε για κάποιο διάστημα από την Αυστρία και επέστρεψε το 1889 στην Κέρκυρα.

Στο Γαστούρι βρήκε τη Βίλλα Βράιλα και έδωσε εντολή να γκρεμιστεί το οίκημα και να χτιστεί εκ νέου. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Raffaele Caritto έχτισε ένα νέο οίκημα, το οποίο η Σίσσυ  το ονόμασε Αχίλλειο, προς τιμή του ήρωα Αχιλλέα που θαύμαζε.

  • Ποντικονήσι

Πρόκειται για το μικρό νησάκι το οποίο  βρίσκεται στην είσοδο του αρχαίου Υλλαϊκού λιμανιού, στη σημερινή Λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου.

Το νησί θεωρείται φυσικό μνημείο και δεν επιτρέπεται στους επισκέπτες του να αποβιβαστούν εκεί, παρά μόνο για λίγο και υπό αυστηρή επιτήρηση από φύλακες επειδή είναι καταπράσινο, κατάφυτο με ψηλά κυπαρίσσια και άλλα φυτά σπάνιου κάλλους.  Πάντως την καλύτερη θέα στο Ποντικονήσι  μπορούν να την έχουν οι επισκέπτες από το Κανόνι καθώς θα αντικρίσουν μπροστά τη  γαλήνια θάλασσα, τη  γραφική Παναγία Βλαχερνών και στο βάθος το Ποντικονήσι.

Οι μοναδικές παραλίες της Κέρκυρας

Πολλές παραλίες του νησιού έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

  • Σιδάρι

Σιδάρι

Υπάρχουν δύο παραλίες βόρεια του νησιού που έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία και που βρίσκονται κοντά σε έναν οικισμό που είναι σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη της Κέρκυρας, το Σιδάρι. Αναλυτικά:

Η πρώτη παραλία είναι οργανωμένη με κατάλευκη άμμο και διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar .Στη παραλία αυτή μπορεί κανείς να κάνει από θαλάσσιο σκι και κανό, μέχρι καταδύσεις.

Η δεύτερη παραλία είναι πιο μικρή σε μέγεθος από την πρώτη και η απόχρωση της άμμου είναι πιο σκούρα.  Ωστόσο είναι ιδανική για όσους επιθυμούν να έχουν ηρεμία.

  • Παραλία Παλαιοκαστρίτσας

Παλαιοκαστρίτσας

Μία από τις πιο κεντρικές, οργανωμένες και πολυσύχναστες παραλίες της Κέρκυρας είναι η Παραλία Παλαιοκαστρίτσας ή αλλιώς παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα που έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία.

Μερικούς από τους λόγους που μπορούν να κάνουν τον επισκέπτη να ερωτευτεί την παραλία της Παλαιοκαστρίτσας  είναι η χρυσαφένια άμμος και ο πευκόφυτος κόλπος.

  • Καλάμι

Καλάμι

Μία εξίσου βραβευμένη παραλία με γαλάζια σημαία είναι το Καλάμι. Πρόκειται για μια από τις πιο καταπράσινες, βοτσαλωτές παραλίες της Κέρκυρας που έχει μαγευτικά, κρυστάλλινα αλλά και ρηχά νερά. Επίσης στην παραλία αυτή θα βρει κανείς μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων σπορ, ξαπλώστρες, ομπρέλες, σνακ μπαρ και παραδοσιακές ταβέρνες. Ενώ είναι ιδανική και για οικογένειες  αλλά και για όσους αγαπούν την εξερεύνηση και την πεζοπορία.

  • Ύψος

Ύψος

Πρόκειται για μια αμμώδης και οργανωμένη παραλία που απέχει περίπου 16χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και που ενδείκνυται για θαλάσσια σπορ. Έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία, ενώ είναι πολύ δημοφιλής τόσο στους νέους, λόγω της έντονης νυχτερινής ζωής της περιοχής (πάρτι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες), όσο και σε οικογένειες με παιδιά.

enikos.gr