Αναβρασμός επικρατεί για ακόμη μία φορά στο λιμάνι της Αλύπας στην Παλαιοκαστρίτσα , στο οποίο , παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των αρμοδίων ,  δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση και ακόμη εξακολουθεί να θεωρείται εργοτάξιο και δεν έχει άδεια λειτουργίας, με  αποτέλεσμα να απαγορεύεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα αλλά και ο ελλιμενισμός των σκαφών .

Το λιμενικό τις τελευταίες ημέρες έχει βάλει κορδέλες και έχει προχωρήσει σε καταγραφή των σκαφών καθώς και στην επιβολή προστίμων .

Οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν φτάσει στα όρια τους καθώς σύμφωνα με τους ίδιους δεν έχει δοθεί λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα με αποτέλεσμα να βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με πρόστιμα .

Το θέμα επανήλθε ξανά στο προσκήνιο έπειτα και από καταγγελίες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή .

Για το λιμάνι το Φεβρουάριο του 2019 είχε γίνει σύσκεψη στην Αθήνα όλων των εμπλεκόμενων φορέων :

Η ανακοίνωση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, κ. Χρήστου Λαμπρίδη, των βουλευτών Κέρκυρας Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδη, των αντιδημάρχων κ. Κορακιανίτη και Μάστορα και υπηρεσιακών παραγόντων, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ζητήματα δραστηριοτήτων και ελλιμενισμού στην περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας.

Συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν οι χρόνιες θεσμικές και τεχνικές αδυναμίες,αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ολιγωρίες που αφορούν την αδειοδότηση του λιμενικού καταφυγίου. Τονίστηκε, επίσης, το σημαντικό επιχειρηματικό και τουριστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει εδώ και δεκαετίες η περιοχή και ως εκ τούτου,η ανάγκη για τάχιστη και θεσμικά κατοχυρωμένη λύση κρίθηκε ως άμεση προτεραιότητα.

Μεταξύ των προτεινομένων λύσεων είναι η δημιουργία πλωτών εξεδρών αλλά και της μερικής άδειας λειτουργίας του ολοκληρωμένου έργου.

Επιπλέον, σημαντικό αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν και το γεγονός πως έγινε σαφές το ποιοι είναι οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς που φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την υλοποίηση των παραπάνω.

Στη συνάντηση έδωσαν το παρόν επαγγελματίες της περιοχής εκπροσωπώντας τους κλάδους τους, όπου συνεισέφεραν εποικοδομητικά στην σύσκεψη.

Παρουσίασαν τις πραγματικές ανάγκες και πρότειναν παράλληλα ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Να σημειωθεί ότι το Μάιο του 2019 σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε κάνει ο πρώην βουλευτής Κώστας Παυλίδης:

Έλαβε ΦΕΚ(αριθμ. 2131.13/2198) ο καθορισμός περιοχής αγκυροβολίας σκαφών στον όρμο Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας.

Ο καθορισμός αυτός έρχεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έχουν εγερθεί στην εν λόγω περιοχή και σχετίζονται με τις περιορισμένες λιμενικές υποδομές για τον ασφαλή ελλιμενισμό και αγκυροβολία των πολυάριθμων δραστηριοποιούμενων μικρών σκαφών, εξαιτίας του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος του τουριστικού καταφυγίου «ΑΛΥΠΑ» Παλαιοκαστρίτσας για το οποίο δεν έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι ασφαλής και νόμιμη η χρήση αυτού.

Πλέον στην περιοχή επιτρέπεται να αγκυροβολούν αποκλειστικά και μόνο μικρά σκάφη, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, όπως αυτά ορίζονται στον Γενικό Κανονισμό Λιμένα αριθμ. 23 (ΦΕΚ 231/Β΄/2000). Παράλληλα, με μέριμνα της Δημοτικής Αρχής της Δ.Ε. Παλαιοκαστριτών, υπό την εποπτεία της οικείας Λιμενικής Αρχής, θα σημανθεί η καθορισθείσα θαλάσσια περιοχή με την τοποθέτηση κυλινδρικών ερυθρών πλωτών σημαντήρων ευδιάκριτου μεγέθους από την ακτογραμμή.

Η εφαρμογή της απόφασης αυτής από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Κέρκυρας κ. Θεοφάνη Κούρκουλο ισχύει για το χρονικό διάστημα οπότε και το τουριστικό καταφύγιο «ΑΛΥΠΑ» Παλαιοκαστρίτσας παραμένει ανενεργό προς νόμιμη χρήση – λειτουργία για τον ελλιμενισμό των σκαφών που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση.

Με την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικής χρήσης του λιμένα και έκδοσης άδειας λειτουργίας η παρούσα ανακαλείται αυτοδίκαια.