Ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας συμμετείχε στο 7th SMART CITIES CONFERENCE που πραγματοποιήθηκε 13/3/2019 στο Αμφιθέατρο του Ευγενίδου Ιδρύματος.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους του Δημόσιου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Τεχνολογικούς Φορείς που χαράσσουν το δρόμο για τη μετάβαση μιας πόλης σε «ευφυή».

Έγινε παρουσίαση νέων τεχνολογιών για «έξυπνες» πόλεις και οι συμμετέχοντες Δήμοι παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από τη μέχρι τώρα εφαρμογή τους. «Το ζητούμενο είναι να κάνεις τις πόλεις έξυπνες , θέτοντας την ποιότητα της ζωής των πολιτών σε πρώτη προτεραιότητα». ( Joel Myers, Chair of the IEEE World Forum on the IoT.)

kon3-648x486

Παραδείγματα εφαρμογών:

Παροχή ελεύθερου wi fi σε όλη την έκταση του δήμου.

Αντικατάσταση δημοτικού φωτισμού με LED λαμπτήρες και έξυπνο σύστημα αυτοματισμού για εξοικονόμηση ενέργειας.

Έξυπνο σύστημα πάρκινγκ με ειδικούς αισθητήρες σε κάθε θέση , που μέσα από ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου κατευθύνει τους οδηγούς στις ελεύθερες θέσεις και αναγνωρίζει τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα .

Πληρωμή τελών στάθμευσης δικτυακά και άμεσα .

Έλεγχος εισόδου/εξόδου αυτοκινήτων μονίμων κατοίκων σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας εντός του κέντρου.

Τοποθέτηση Ασύρματων Αισθητήρων μέτρησης στάθμης θορύβου σε όλα τα σημεία της πόλης που υπάρχει ηχορύπανση , με σκοπό την άμεση ειδοποίηση και κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών.

Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων με ειδικούς αισθητήρες για προγραμματισμό της αποκομιδής κ.λ.π.

Μείωση χρόνου και απλοποίηση εξυπηρέτησης δημοτών με χρήση μιας πλατφόρμας τύπου Novoville για τη υποβολή , αρχειοθέτηση των αιτημάτων τους , και συνεχή παρακολούθηση της πορείας εξέλιξης της υπόθεσης τους με πλήρη διαφάνεια . Τα πολλαπλά οφέλη είναι προφανή , όπως απίστευτη εξοικονόμηση ωρών εργασίας δημοτών και υπαλλήλων , εξοικονόμηση τόνων χαρτιού και εξόδων μετακίνησης των πολιτών κ.λ.π.

Συμπεράσματα – Αποτελέσματα:Αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Καλύτερη κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Μείωση των δαπανών του Δήμου.

Μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν σαν χρήστες τέτοιων τεχνολογιών , οι Δήμαρχοι Τρικκαίων, Κοζάνης, Βριλήσσιων, Αλίμου και αντιπρόσωποι των Δήμων Αθηναίων , Αμαρουσίου και Ηρακλείου που ανέλυσαν τις εμπειρίες τους όπως επίσης εμπειρογνώμονες από Παρίσι , Μαδρίτη και Manchester .

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 400 αντιπρόσωποι από Δήμους και φορείς της χώρας. Το Σύλλογο Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Ολύμπιος. Με δεδομένη την απουσία άλλων φορέων του νησιού από μια τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση, είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε φορέα του νησιού να του μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας αλλά και την εμπειρία που αποκομίσαμε.