Συναντήσεις με τον Γ.Γ. Βιομηχανίας Απόστολο Μακρυκώστα, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη καθώς και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες πραγματοποίησαν την Πέμπτη (14/03) οι ελαιοτριβείς Κέρκυρας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων Σ. Τσούκας. Παρόντες από την πλευρά των ελαιοτριβέων ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωκράτης Κρητικός, ο Αντιπρόεδρος  Αλέκος Αλαμάνος και το μέλος του Συλλόγου Χαρίλαος Παργινός.

 

Αντικείμενο των συναντήσεων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοτριβείς της Κέρκυρας, κυρίως με το ζήτημα της διάθεσης υγρών βιομηχανικών αποβλήτων των ελαιοτριβείων χαμηλής όχλησης. Οι ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα με την μορφολογία του εδάφους (πολλά ανισόπεδα μέρη και πλαγιές), την ισχυρή πυκνοκατοίκηση καθώς και τα μεγάλα ποσοστά βροχόπτωσης, την καθιστούν μια ιδιαίτερη περίπτωση η οποία οφείλει να αντιμετωπιστεί αναλόγως. Για το λόγο αυτό οι ελαιοτριβείς αφού παρουσίασαν την κατάσταση στους αρμόδιους, ζήτησαν μία τριετή παράταση στις υφιστάμενες άδειες λειτουργίας τους, με παράλληλη τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, έτσι ώστε να μην κινδυνέψουν με οριστικό κλείσιμο 16 από τα 57 ελαιοτριβεία που διαθέτει το νησί.

 

Στο διάστημα αυτό της τριετίας υπάρχει στόχευση από τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία σύγχρονης Μεταποιητικής Μονάδας Διαχείρισης Αποβλήτων, μια επένδυση στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας η οποία αφενός θα λύσει το μείζον πρόβλημα της διάθεσης των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων ( μούργα, κατσίγαρος) αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλει δραστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κέρκυρας.

 

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, τόσο ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αραχωβίτης όσο και οι Γενικοί Γραμματείς αντιλήφθηκαν πλήρως τη σοβαρότητα του προβλήματος και δήλωσαν αρωγοί των προσπαθειών που καταβάλλουν οι ελαιοτριβείς. Ταυτόχρονα τόνισαν την ανάγκη συνεννόησης  με το Υπουργείο Περιβάλλοντος  και την Γ.Γ. Υδάτων, με τελικό στόχο μια διυπουργική σύσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Τέλος, στις δύο συναντήσεις άνοιξαν θέματα που αφορούν γενικότερα τον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής της Κέρκυρας και την περαιτέρω ανάπτυξη του. Συζητήθηκαν διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία, αναλύθηκε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με κάποιες ειδικές προσαρμογές για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη επαναλειτουργίας του Ινστιτούτου Ελαίας στο πλαίσιο της περαιτέρω στήριξης του αγροτικού τομέα του νησιού.