Ερώτηση σχετικά με τον ΙΕΚ Τουρισμού κατέθεσε στον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο βουλευτής Κέρκυρας ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μπιάγκης.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση:

 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης για το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας. Ο Βουλευτής επανέρχεται στο θέμα, καθώς παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις, που εκφράστηκαν σε επίκαιρη ερώτησή του τον Οκτώβριο του 2021, το εκπαιδευτικό ίδρυμα, παραμένει δυστυχώς σε τέλμα και υπολειτουργεί.

Το έλλειμα σε προσωπικό που παρουσιάζει η σχολή καθιστά επισφαλή τη λειτουργία της καθώς:

 • Δεν πραγματοποιούνται εργαστήρια, όταν αποδεδειγμένα η πρακτική εξάσκηση αφορά το 40 – 50% της εκπαίδευσης και εξειδίκευση των σπουδαστών.
 • Δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης και ελέγχου των εργαστηρίων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που διαθέτει η σχολή (πυροσβεστικά μέσα, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις),
 • Δεν έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την ασφαλή λειτουργία τους και δεν έχουν πραγματοποιηθεί και οι απαραίτητες προμήθειες υλικών.
 • Δεν έχει ανατεθεί η εργασία καθαρισμού, σε μια περίοδο που τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι συνθήκες επιβάλλουν πρόσθετη προσοχή και μέριμνα.
 • Τίθενται σε κίνδυνο τα προγράμματα μετεκπαίδευσης της σχολής, ενώ οι απόφοιτοι της προηγούμενης χρονιάς δεν έχουν λάβει ακόμα το πτυχίο τους.

«Είναι τραγικό, τρεις μήνες μετά την επίκαιρη ερώτησή μας, το ΙΕΚ Τουρισμού των 180 και πλέον σπουδαστών να υπολειτουργεί παρά τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις του Υπουργού», τονίζει στην ερώτηση ο Βουλευτής και συνεχίζει:

«Το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας αποτελεί έναν αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τουριστικής αγοράς, επιμορφώνει επαγγελματίες του κλάδου, σε μια εποχή που γίνεται όσο το δυνατόν πιο απαραίτητη αυτή η διαδικασία.

Το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας αποτελεί τρανό παράδειγμα σύνδεσης της γνώσης με την πράξη, της εκπαίδευσης με την εργασία. Δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς στο «διαρκές έγκλημα» που διαπράττει η ηγεσία του Υπουργείου απέναντι στο ΙΕΚ Τουρισμού και την Κέρκυρα».

Με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 12/4-10-2021 Επίκαιρη Ερώτηση, είχα καταθέσει τους «σοβαρότατους κινδύνους αναστολής λειτουργίας του ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας». Στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στις 11-10-2021 στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέπτυξα διεξοδικά όλες τις παραμέτρους και τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή. Εντούτοις, παρά τις όποιες προσωπικές ενστάσεις και επιφυλάξεις, υπήρξαν σχετικές διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο Υπουργό ότι η εκπαιδευτική χρονιά για το ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας θα λειτουργούσε ομαλά και θα προχωρούσε το Υπουργείο στις απαιτούμενες προσλήψεις του απαιτούμενου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού. Δυστυχώς, σήμερα, τρεις (3) μήνες μετά από την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησής, το ΙΕΚ Τουρισμού παραμένει σε τέλμα και υπολειτουργεί.

Ειδικότερα, το ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας παραμένει διοικητικά «ακέφαλο», καθώς, η παραίτηση του επί σειρά ετών Διευθυντή της σχολής που προσέφερε πολύ σημαντικές υπηρεσίες στο εκπαιδευτήριο και σηματοδότησε με τη δράση και την υπηρεσία του τη σταδιακή ανάπτυξή του, δεν απασχόλησε μέχρι στιγμής στο ελάχιστο την ηγεσία του Υπουργείου. Τρεις (3) μήνες μετά και δεν έχει βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης της δομής με επαρκές μόνιμο προσωπικό και αντικαταστάτης για τη θέση του Διευθυντή με αποκλειστικά καθήκοντα στο εκπαιδευτήριο.

Επιπλέον, είναι αναιτιολόγητη η εμφατική απουσία του ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας από την πρόσφατη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού 12Κ/2021 του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, τους αριθμούς και το οργανόγραμμά του χρειάζεται τουλάχιστον έξι (6) μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους για να λειτουργήσει και σήμερα διαθέτει μόνο έναν (1). Αντί αυτού, όμως, στελεχώθηκε με τρεις (3) συμβασιούχος υπαλλήλους που ανέλαβαν υπηρεσία τον περασμένο Νοέμβριο χωρίς σχετική εμπειρία και των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σε τέσσερις (4) μήνες, αφήνοντας τη σχολή και πάλι «έκθετη» και χωρίς στελεχιακό δυναμικό.

 

Επιπροσθέτως, κενά υπάρχουν ακόμα και στο εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ο κύκλος των μαθημάτων από τις 9 Νοεμβρίου, εντούτοις, πολλά τμήματα παραμένουν ακόμα και σήμερα χωρίς καθηγητή Αγγλικής γλώσσας.

Ακόμα, το διοικητικό έλλειμμα που παρουσιάζει η σχολή καθιστά «επισφαλή» τη λειτουργία της, καθώς πλέον των άλλων διοικητικών δυσλειτουργιών, δεν πραγματοποιούνται εργαστήρια στους σπουδαστές της σχολής, όταν αποδεδειγμένα η πρακτική εξάσκηση αφορά το 40 – 50% της εκπαίδευσης και εξειδίκευσής τους.

Συγκεκριμένα, τα εργαστηριακά μαθήματα δεν υλοποιούνται διότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης και ελέγχου των εργαστηρίων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που διαθέτει η σχολή (πυροσβεστικά μέσα, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις), δεν έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την ασφαλή λειτουργία τους και δεν έχουν πραγματοποιηθεί και οι απαραίτητες προμήθειες υλικών για την άσκηση των μαθημάτων. Συνακόλουθα, αυτό θέτει σε κίνδυνο τόσο την εκπαιδευτική επάρκεια των μαθημάτων όσο και τις ίδιες τις εγκαταστάσεις και την υλικοτεχνική υποδομή του ιδρύματος που συγκρίνεται με τα καλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Ευρώπης και κοστολογείται σε περισσότερα από 500.000 ευρώ.

Τεράστια είναι επίσης τα προβλήματα και στον τομέα της υγιεινής και της καθαριότητας, καθώς δεν έχουν αξιοποιηθεί από τη σχολή τα σχετικά κονδύλια και τρεις (3) μήνες τώρα, τα μαθήματα θεωρίας πραγματοποιούνται ενόσω δεν έχει ανατεθεί η εργασία καθαρισμού. Μάλιστα, σε μια περίοδο που οι συνθήκες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα και δη στον τομέα της καθαριότητας, καθώς διακυβεύεται σοβαρά τόσο η ατομική ασφάλεια σπουδαστών και εκπαιδευτικών όσο και συνολικά απειλείται η δημόσια υγεία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα δεδομένα, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τίθεται σε αμφισβήτηση και ο προγραμματισμός της σχολής για τα προγράμματα μετεκπαίδευσης που αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την τουριστική οικονομία του νησιού μας, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της δομής, οι απόφοιτοι του προηγούμενου εκπαιδευτικού έτους δεν έχουν ακόμα παραλάβει τα σχετικά πτυχία τους.

Είναι έντονη πια η δυσαρέσκεια της σπουδαστικής του κοινότητας που αριθμεί σήμερα περισσότερους από 180 μαθητές-και σημειωτέον αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπαιδευτικούς πυλώνες για την τουριστική ανάπτυξη του ίδιου του νησιού- αλλά και διάχυτος ο προβληματισμός της τοπικής μας κοινωνίας και των φορέων του τουρισμού για τα λειτουργικά προβλήματα που καθιστούν το σημαντικότατο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής μας δέσμιο της Κυβερνητικής ανεπάρκειας και της έλλειψης ουσιαστικού ενδιαφέροντος από τους Κυβερνώντες.

Επειδή, το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας αποτελεί ένα μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που είναι στενά συνδεδεμένο με την τουριστική οικονομία του νησιού μας, λειτουργεί από το 1976 και έχουν αποφοιτήσει από τα τμήματά του περισσότεροι από 5.000 σπουδαστές που τροφοδοτούν τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Επειδή, το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας αποτελεί έναν αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τουριστικής αγοράς, επιμορφώνει επαγγελματίες του κλάδου, σε μια εποχή που γίνεται όσο το δυνατόν πιο απαραίτητη αυτή η διαδικασία και που οι εργασιακοί του εταίροι, ανταμείβουν πολύπλευρα την εκπαιδευτική του δράση καθώς είναι τεράστια η αποδοχή των αποφοίτων του στους χώρους δουλειάς.

Επειδή, ειδικά σήμερα, η τουριστική εκπαίδευση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, καθώς χρειαζόμαστε όσο ποτέ εξειδίκευση, σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και εξειδικευμένους επαγγελματίες και υπαλλήλους.

Επειδή, το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας αποτελεί τρανό παράδειγμα σύνδεσης της γνώσης με την πράξη, της εκπαίδευσης με την εργασία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 1. Εάν προτίθεστε να προχωρήσετε στην προκήρυξη θέσεων και στη συνέχεια στην πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου Διοικητικού προσωπικού για το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας, σύμφωνα με τον απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων που προβλέπει το ίδιο το οργανόγραμμά του;
 2. Εάν σκοπεύετε να προκηρύξετε μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών για το ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας για να διασφαλίσετε μ’ αυτόν τον τρόπο την ομαλή εκπαιδευτική του πορεία του Ιδρύματος και να επενδύσετε επιτέλους σε ένα σταθερό εκπαιδευτικό δυναμικό που επί σειρά ετών παραμένει εργασιακά δέσμιο της ωρομίσθιας;
 3. Εάν είναι διατεθειμένο το Υπουργείο Τουρισμού να διασφαλίσει την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος με την απρόσκοπτη διεξαγωγή των απαραιτήτων πρακτικών μαθημάτων, ώστε οι σπουδαστές του να ολοκληρώσουν όπως επιβάλλεται τον κύκλο των σπουδών τους;
 4. Εάν είναι διατεθειμένο το Υπουργείο Τουρισμού να διασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθίστανται καίρια και πρωταρχικής σημασίας τόσο για την διασφάλιση της ατομικής υγείας σπουδαστών-εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων όσο και για το σύνολο της δημόσιας υγείας.
 5. Εάν προτίθεστε να προχωρήσετε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ουσιαστικού λειτουργικού πλάνου για το ΙΕΚ Κέρκυρας επενδύοντας ακόμα και στη μετεγκατάστασή του σε χώρο που ήδη διατίθεται για την υλοποίηση σύγχρονων δημόσιων εγκαταστάσεων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Μπιάγκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό:

 • Να προχωρήσει στην επαρκή στελέχωση του ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας με το απαραίτητο μόνιμο διοικητικό προσωπικό.
 • Να διασφαλίσει την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία του με την απρόσκοπτη διεξαγωγή των απαραιτήτων πρακτικών μαθημάτων, ώστε οι σπουδαστές του να ολοκληρώσουν όπως επιβάλλεται τον κύκλο των σπουδών τους.
 • Να διασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθίστανται καίρια και πρωταρχικής σημασίας.
 • Να επενδύσει στο στελεχιακό εκπαιδευτικό δυναμικό που επί σειρά ετών παραμένει εργασιακά δέσμιο της ωρομίσθιας ομηρίας και να προκηρύξει μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών για το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας.
 • Να υλοποιήσει ένα ουσιαστικό λειτουργικό πλάνο για το ΙΕΚ Κέρκυρας επενδύοντας ακόμα και στη μετεγκατάστασή του σε χώρο που ήδη διατίθεται για την υλοποίηση σύγχρονων δημόσιων εγκαταστάσεων.

 

 

 

 

 

ια ακόμα μια φορά η Κέρκυρα «εμπαίζεται» από την κεντρική εξουσία, παρότι διατράνωσε ομόθυμα σ’ όλους τους τόνους και μ’ όλους τους φορείς της, το δίκαιο αίτημά της για την απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας του ΙΕΚ Τουρισμού του νησιού.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Υπουργός κ. Κικίλιας αιφνιδίασαν και πάλι αρνητικά την τοπική μας κοινωνία, καθώς δεν συμπεριέλαβαν στην πρόσφατη προκήρυξή τους για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καμιά θέση για το ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τον προσωρινό Διευθυντή της σχολής, που θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι τον Φεβρουάριο, το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας υπολειτουργεί με τρία (3) μόνο άτομα προσωπικό ΙΔΟΧ με 8μηνες συμβάσεις που λήγουν τον προσεχή Ιούνιο, ενώ για την εύρυθμη λειτουργία του απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις (4) μόνιμοι υπάλληλοι και άλλοι τόσοι εποχικοί.

Οι διαβεβαιώσεις του κ. Κικίλια στο ελληνικό κοινοβούλιο σε ερώτησή μας, αλλά και οι δηλώσεις περί λύσης των προβλημάτων του βουλευτή της Ν.Δ. της Περιφερειακής Αρχής και των λοιπών εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας, προφανώς δεν ισχύουν. Όπως και οι πρόσφατες δεσμεύσεις του Υπουργού Τουρισμού στους εκπροσώπους των φορέων της Κέρκυρας που τον επισκέφθηκαν επί τούτου στην Αθήνα, μεταφέροντας την αγωνία και τον προβληματισμό τους για το μέλλον της σχολής.

Είναι καιρός πλέον, όλοι να κατανοήσουμε ότι χρειάζεται σχέδιο, τεκμηρίωση και διεκδίκηση για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας. Μέχρι τότε, ας μείνουμε με την ελπίδα, ότι το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας δε θα ξεχαστεί και στην επόμενη προκήρυξη του Υπουργείου.