Με ανακοίνωση του το 4ο Πειραματικό Σχολείο γνωστοποιεί ότι θα πραγματοποιηθεί εβδόμαδα δράσεων κατά της σχολικής βίας.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση:

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Το 4ο Πειραματικό Δημ. Σχολείο Κέρκυρας – «Αθηναγόρειο»,  συμμετέχοντας σε πανελλήνια σύμπραξη σχολικών μονάδων με θέμα: «από άκρη σε άκρη λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό», καθιερώνει εβδομάδα δράσεων ανάδειξης και ευαισθητοποίησης για το σοβαρό θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών.  Την εβδομάδα από 28 Φεβρουαρίου μέχρι και 4 Μαρτίου προγραμματίζονται οι παρακάτω βιωματικές δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού:

Δευτέρα 28/2 – Τετάρτη 2/3/2022

Συζητήσεις με θέμα «η βία ανάμεσα στα παιδιά, τι μπορεί να κάνει η τάξη και το σχολείο μας για να αντιμετωπίζονται καλύτερα τα περιστατικά βίας;».

Οργάνωση και λειτουργία εικαστικών εργαστηρίων και έκθεση των έργων στο χώρο του σχολείου.

Προβολές εκπαιδευτικών ταινιών, με συζητήσεις και κριτικές αναλύσεις.

Διαλέξεις συγγραφέων της Κέρκυρας, με το θέμα αυτό και βιβλιοπαρουσιάσεις.

Δημιουργία αφισών, κολάζ, έργων ζωγραφικής, κόμικς και σύνταξη συνθημάτων.

Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού. Δραματοποίηση θεατρικών έργων. Δημιουργία ποιημάτων, στίχων και τραγουδιών.

Συζητήσεις με ειδικούς στο χώρο του σχολείου. Παιχνίδια φιλίας και συνεργασίας.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022,  19:00 Σύνταξη Κοινωνικού Συμβολαίου δημοκρατικής συμφιλίωσης, για υπογραφή από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συμμετοχή σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Από άκρη σε άκρη λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό» και εισηγητές τις: Θεώνη Κουφονικολάου, Βοηθό Συνήγορο του πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού – Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού δικτύου συνηγόρων του παιδιού (ENOC) Χριστίνα Παπαδοπούλου, ΜSC, στις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022,  19:00 Μελέτη και ψήφιση αποδοχής κοινού ψηφίσματος όλων των συνεργαζόμενων σχολικών μονάδων.

Παρουσίαση εργασιών από τα σχολεία της σύμπραξης  του 7ου Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας.

Συγγραφή ψηφισμάτων και συνθημάτων από τους μαθητές, για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων του παιδιού και επίδοσή τους στους αρμόδιους κοινωνικούς, αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς φορείς και στα Μ.Μ.Ε, για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή αναδεικνύεται η σοβαρότητα του προβλήματος και η ανάγκη κινητοποίησης όλων των δυνάμεων του σχολείου για την ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και ολόκληρης της κοινωνίας σχετικά με το φαινόμενο. Φυσικά η ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισής του δεν έχει πρόσκαιρα και ευκαιριακά χαρακτηριστικά.

Εμποτίζει και διαχέει την καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική, για να διασφαλιστεί η συμβολή και το ενδιαφέρον όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και να περιοριστούν οι δρόμοι της βίας στη ζωή των παιδιών μας, αναπτύσσοντας ομαλές διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις Στην πανελλαδική σύμπραξη συμμετέχουν σχολεία από: τον  Έβρο, τη  Δράμα, τη Θεσ/νίκη, την Κέρκυρα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Βοιωτία, τη  Μεσσηνία, τη  Σάμο, το Καστελλόριζο και το Λασίθι της Κρήτης.

Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν με την απαρέγκλιτη τήρηση των οδηγιών και των προϋποθέσεων των αρμόδιων φορέων (Ε.Ο.Δ.Υ – Υ.ΠΑΙ.Θ) για την προστασία όλων από τον κορωνοϊό COVID-19.