Καύσωνας που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 19/08 με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τοπικά ακόμη και τους 39 Βαθμούς Κελσίου, κυρίως στο κέντρο της πόλης με τους ανέμους να είναι σε μέτρια ένταση χωρίς όμως να μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία.

Έτσι λοιπόν αύριο σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αίθριος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή 19/08 με τους ανέμους να πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 Βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη τους 21 Βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία στο νησί θα φτάσει το 90%

Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες

 

Οι άνεμοι τις απογευματινές ώρες

 

Τα θαλάσσια ρεύματα τις απογευματινές ώρες. Όπου παρατηρείται το πράσινο χρώμα στις παραλίες αυτές τα θαλάσσια ρεύματα θα είναι μέτριας έντασης.

 

 

Μέγιστη θερμοκρασία

 

Ελάχιστη θερμοκρασία

 

 

Στον παραπάνω χάρτη παρατηρούμε ότι και η δυτική Ελλάδα βρίσκεται εντός των ισοβαρών καμπυλών του υψηλού βαρομετρικού το οποίο είναι υπεύθυνο για το κύμα καύσωνα καθώς ενισχύεται από την Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, με το γράμμα Η θεωρείται η λέξη height δηλαδή υψηλό από την αγγλική ορολογία.

 

Παραπάνω βλέπουμε και τον δείκτη μάζας της αφρικανικής σκόνης καθώς υπολογίζεται μέτριας έντασης.

 

Το Σάββατο 20/08: Αίθριος ο καιρός με τους ανέμους να πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις τις πρωινές ώρες έως 2 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με μέγιστες ριπές τα 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 Βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη τους 21 Βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία στο νησί θα φτάσει το 77%

Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες

 

 

Οι άνεμοι τις απογευματινές ώρες

 

 

Μέγιστη θερμοκρασία

 

 

Ελάχιστη θερμοκρασία

 

 

Από το Σάββατο παρατηρούμε την αλλαγή στην βαρομετρική πίεση καθώς το υψηλό βαρομετρικό δίνει τη θέση του σε ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό το οποίο επηρεάζει όπως φαίνεται και στον χάρτη την δυτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση και το νησί μας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας και με τη βοήθεια των βόρειων ανέμων.

 

 

Παραπάνω βλέπουμε τον δείκτη μάζας της αφρικανικής σκόνης καθώς υπολογίζεται μέτριας έντασης.

 

Την Κυριακή 21/08: Αίθριος ο καιρός με τους ανέμους να πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνεις καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Τις πρωινές ώρες θα αγγίζουν τα 3 μποφόρ και το απόγευμα θα φτάσουν τα 5 μποφόρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα βορειοδυτικά τμήματα του νησιού οι ριπές του ανέμου θα αγγίξουν ακόμη και τα 6 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 Βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη τους 22 Βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία στο νησί θα φτάσει το 79%

Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες

 

Οι άνεμοι τις απογευματινές ώρες

 

Μέγιστη θερμοκρασία

 

Το χαμηλό βαρομετρικό παραμένει στη χώρα μας και ενισχύεται

 

 

Τα Ιόνια Νησιά βρίσκονται έως την Παρασκευή σε κατάσταση μέτριου συναγερμού λόγω των αρκετά υψηλών θερμοκρασιών.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα:

Πώς να προστατευτείτε από τον καύσωνα – Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Την προσοχή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφιστά η Πολιτική Προστασία, ενόψει του καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες, καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε μια σειρά οδηγιών για τους κατοίκους των περιοχών όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, ενώ όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται μετά την υποχώρηση του καύσωνα, με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, από την ΓΓΠΠ συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Οδηγίες και για τους εργαζόμενους

Σε συνέχεια του δελτίου που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθυμίζει τις προβλέψεις της εγκυκλίου που έχει εκδοθεί στις 15 Ιουνίου 2022 για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Η εγκύκλιος υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών (προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης αναμένεται αυξημένος, λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, χορήγηση στους εργαζομένους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας κ.α.) καθώς και τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι στα μέτρα για την ελάττωση της θερμικής καταπόνησης και της προστασίας της υγείας των εργαζομένων περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η μόνωση των κτιρίων και των θερμών επιφανειών, η εξασφάλιση επαρκούς αερισμού, η χορήγηση διαλειμμάτων, η μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες) καθώς και στην ύπαιθρο μεταξύ των ωρών 12.00-16.00, ο προγραμματισμός κατά το δυνατόν των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες κ.α.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους όπου αναμένεται μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση θα είναι εντατικοί και η ανταπόκριση σε περιπτώσεις καταγγελιών άμεση.

ΠΗΓΗ: windy, okairos και ethnos