Με νεφώσεις θα ξεκινήσει η αυριανή ημέρα και αιθαλομίχλη που γρήγορα θα διαλυθεί λόγω και των ανατολικών ανέμων που θα πνέουν έως 3 μποφόρ. Από το μεσημέρι και μετά θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι άνεμοι θα βρεθούν σε άπνοια. H Θερμοκρασία θα φτάσει τους 17 Βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη τους 7 Βαθμούς Κελσίου. Αφρικανική σκόνη θα υπάρχει σε μικρή ένταση στην ατμόσφαιρα. Η υγρασία σε υψηλά ποσοστά όλη την ημέρα και το βράδυ θα αγγίξει το 86%

Ας δούμε αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού:

Τα υψηλά βαρομετρικά στην ευρύτερη περιοχή.

 

Η ένταση ξηρασίας σε υψηλά ποσοστά λόγω της απουσίας βροχοπτώσεων.

 

Η ορατότητα περιορισμένη της πρωινές ώρες λόγω της αιθαλομίχλης. Με πράσινο χρώμα θολούρα στην ατμόσφαιρα και με μπλε χρώμα μέτρια ορατότητα.

 

 

Νεφώσεις τις πρωινές ώρες και ηλιοφάνεια από το μεσημέρι και μετά.

 

Οι άνεμοι τις πρωινές ώρες έως 3 μποφόρ και το απόγευμα άπνοια.

 

Μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες. Η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας παραμένει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα σε αντίθεση με την υψηλή.

 

Αφρικανική σκόνη σε μικρή ένταση.

 

Η υγρασία σε υψηλά ποσοστά όλη τη μέρα. Με πράσινο χρώμα έως 75% και με μπλε χρώμα έως 100%

Πρωτοχρονιά με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη – Έως και 15 βαθμούς πιο θερμή από τα κανονικά επίπεδα       

Ιδιαίτερα θερμή θα είναι η φετινή Πρωτοχρονιά σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έπειτα από την επεξεργασία των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr, η θερμή εισβολή που θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες στην  Ευρώπη, θα έχει ως αποτέλεσμα τις μεσημεριανές ώρες της Πρωτοχρονιάς 2023 η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa* (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια) να είναι έως και 15 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Όπως διακρίνεται στον παρακάτω Χάρτη 1, στην Κεντρική Ευρώπη η απόκλιση της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 14-15 βαθμούς, ενώ στα νότια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 4-6 βαθμούς υψηλότερη. Αντίθετα, στη Βορειοδυτική Ευρώπη (Μεγάλη Βρετανία, Σκανδιναβία), αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά ή σε ελαφρώς χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα.

 

 

Χάρτης 1. Πρόγνωση απόκλισης των θερμοκρασιών στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια) σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010, για τις μεσημεριανές ώρες της Πρωτοχρονιάς (Κυριακή 01/01/2023). Με κόκκινες αποχρώσεις οι θετικές αποκλίσεις (υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα), ενώ με μπλε χρώμα οι αρνητικές (χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα).Με λευκό χρώμα οι θερμοκρασίες δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μεταβολή σε σχέση με τις κλιματικές τιμές. Βλέπουμε πως η Κέρκυρα μαζί με τη βόρεια Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο σε σχέση με όλη την υπόλοιπη χώρα.

 

Εστιάζοντας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στη χώρα μας, όπως διακρίνεται στο Χάρτη 2η θερμοκρασία στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα βρίσκεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

Χάρτης 2. Πρόγνωση απόκλισης των θερμοκρασιών στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια) σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010, για τις μεσημεριανές ώρες της Πρωτοχρονιάς (Κυριακή 01/01/2023), για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με κόκκινες αποχρώσεις οι θετικές αποκλίσεις (υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα), ενώ με μπλε χρώμα οι αρνητικές (χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα). Με λευκό χρώμα οι θερμοκρασίες δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μεταβολή σε σχέση με τις κλιματικές τιμές.

 

* Το επίπεδο των 850 hPa χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών, στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι, όλη αυτή η αλλαγή στα καιρικά φαινόμενα η οποία έχει παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα οφείλεται σε ψυχρές αέριες μάζες η οποίες κινούμενες νότια και ανατολικότερα από την περιοχή του Βόρειου Πόλου κατευθύνθηκαν προς τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα χαμηλό βαρομετρικό που προκάλεσε μεγάλο όγκο χιονιού και πολικές θερμοκρασίες στις περιοχές αυτές. Στη συνέχεια, το σύστημα αυτό κινούμενο ανατολικότερα, έφτασε και στην περιοχή του αεροχειμάρρου στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τον διαταράξει και να μεταφερθούν ψυχρές αέριες μάζες σε περιοχές με υψηλότερες θερμοκρασίες. Έτσι, οι θερμές αέριες μάζες από την περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη και οι αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική ευνοήθηκαν και επηρέασαν αλλά και επηρεάζουν ακόμη τη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι θερμοκρασίες αυτές αναμένεται να υποχωρήσουν μετά τις 5 Ιανουαρίου ειδικότερα στα μέσα του Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: windy, okairos, meteo