Με ηλιοφάνεια θα κυλίσει η αυριανή ημέρα καθώς από τη Δευτέρα ένα χαμηλό βαρομετρικό προερχόμενο από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό με βροχές, ισχυρούς ανέμους και ψυχρές αέριες μάζες θα μας επηρεάσει. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται αρκετά μεγάλη καθώς λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων από περιοχές με κρύο αλλά και χιόνια και στη χώρα μας οι μέγιστες και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας αναμένονται πιο χαμηλά από την εποχή. Βέβαια ένα υψηλό βαρομετρικό με υψηλές θερμοκρασίες από τον κεντρικό Ατλαντικό Ωκεανό θα αναγκάσει το χαμηλό βαρομετρικό να κινηθεί ανατολικότερα και να απομακρυνθεί γρήγορα από τη χώρα μας. Επίσης, το υψηλό βαρομετρικό θα βοηθήσει στην αύξηση των ριπαίων ανέμων καθώς θερμές και ψυχρές αέριες μάζες θα έρθουν σε επαφή. Το βαρομετρικό αυτό δεν αναμένεται να μεταφέρει πιο υψηλές θερμοκρασίες καθώς το χαμηλό βαρομετρικό θα είναι πιο ισχυρό. Τώρα για αύριο Κυριακή, με ηλιοφάνεια θα κυλίσει η ημέρα και τους ανέμους να βρίσκονται σε άπνοια. Η θερμοκρασία σε υψηλές ακόμη τιμές ως προς τις μέγιστες τιμές καθώς θα αγγίξει τους 16 Βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη τους 5 Βαθμούς Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε περιοχές απομακρυσμένες από τη θάλασσα αλλά και χαμηλά υψομετρικά εδάφη η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει ακόμη και τους 0 Βαθμούς Κελσίου. Αφρικανική σκόνη δε θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Η υγρασία σε χαμηλά ποσοστά την ημέρα, το βράδυ όμως θα αγγίξει το 82%

Ας δούμε την εξέλιξη του καιρού μέσα από τους χάρτες:

 

Οι βαρομετρικές πιέσεις στην Ευρώπη. Με ροζ χρώμα τα υψηλά βαρομετρικά και με μπλε τα χαμηλά. Βλέπουμε πως αύριο οι βροχές ξεκινούν στη δυτική Ευρώπη.

 

Την Τρίτη το χαμηλό βαρομετρικό.

 

Στο χάρτη βλέπουμε, την Τρίτη πως στα δυτικά το υψηλό βαρομετρικό αρχίζει να απομακρύνει το χαμηλό βαρομετρικό από τη χώρα μας καθώς θα το κατευθύνει ανατολικότερα. Επίσης, φαίνεται πως το χαμηλό βαρομετρικό επηρεάζει όλη την Ελλάδα με βροχές, ισχυρούς ανέμους και χιόνια στα Βαλκάνια καθώς θα κινηθούν προς τη χώρα μας. Επιπλέον, οι άνεμοι θα έχουν βορειοδυτική διεύθυνση διότι με αυτό τον τρόπο θα κινούνται τα συστήματα.

 

Νεφώσεις δε θα υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

 

Οι άνεμοι σε άπνοια πρωί και απόγευμα.

 

 

Μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες

 

Αναλυτικότερα οι ελάχιστες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας στις 07/01/2023

Περαιτέρω υποχώρηση σημείωσε η ελάχιστη θερμοκρασία το Σάββατο 07/01 φτάνοντας κάτω από τους -5 βαθμούς τόσο στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας όσο και στη Δυτική Μακεδονία. Η χαμηλότερη ελάχιστη σημειώθηκε στο Οχυρό Νευροκοπίου και ήταν ίση με -6.7 βαθμούς Κελσίου. Στον σχετικό πίνακα φαίνονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

 

 

Αφρικανική σκόνη δε θα υπάρχει.

 

 

ΠΗΓΗ: windy, okairos, meteo