Η ηλιοφάνεια θα συνεχιστεί καθώς υψηλά βαρομετρικά θα μας επηρεάζουν έως και την Κυριακή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να επικρατούν  ηλιοφάνεια, υψηλές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας,  άπνοια των ανέμων, υψηλά ποσοστά υγρασίας, αιθαλομίχλη και ομίχλη ακτινοβολίας. Η ομίχλη ακτινοβολίας είναι η ομίχλη που παρατηρούμε στην ατμόσφαιρα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες καθώς το έδαφος είναι κρύο και η ατμόσφαιρα  είναι ζέστη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή. Έτσι το φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό με την αιθαλομίχλη και την απουσία ανέμων είναι καθημερινό και ισχυρό. Τώρα για αύριο ο καιρός με νεφώσεις και  ομίχλη θα ξεκινήσει σε πολλές περιοχές του νησιού και τους ανέμους να βρίσκονται σε άπνοια. Στα Διαπόντια Νησιά οι ριπές θα αγγίζουν τα 3 μποφόρ. Το απόγευμα θα φτάσουν ακόμη και τα 5 μποφόρ. Μέσα στη μέρα οι νεφώσεις θα είναι τοπικές καθώς θα επικρατεί ηλιοφάνεια.  Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα και αύριο με τη μέγιστη τιμή να αγγίζει τους 16 Βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη τιμή σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και θα αγγίξει τους 8 Βαθμούς Κελσίου. Αφρικανική σκόνη δε θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Η υγρασία σε υψηλά ποσοστά όλη την ημέρα και το βράδυ θα αγγίξει το 86%

Ας δούμε την εξέλιξη του καιρού:

Βλέπουμε τις ισοβαρείς καμπύλες οι οποίες δηλώνουν τα υψηλά βαρομετρικά στον χάρτη για αύριο.

 

Η ξηρασία σε έντονο βαθμό και αύριο.

 

Η ορατότητα για αύριο πρωινές και βραδινές ώρες. Με πράσινο χρώμα δηλώνεται η ήπια χαμηλή ορατότητα, με μπλε πιο έντονη και με κόκκινο πολύ έντονη.

 

Οι νεφώσεις το πρωί και το απόγευμα αντίστοιχα.

 

Οι άνεμοι τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες. Με μπλε χρώμα άπνοια, με πράσινο έως 4 μποφόρ και με καφέ έως 6 μποφόρ.

 

 

Οι θερμοκρασίες για αύριο σε όλη τη χώρα(μέγιστες και ελάχιστες).

 

Αφρικανική σκόνη δε θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

 

Με γαλάζιο χρώμα η υγρασία έως 78% και με μπλε έως 100%

Η ομίχλη ακτινοβολίας σε Φλώρινα και Νευροκόπι από τον δορυφόρο Sentinel 2-Πως επηρεάζει και το νησί μας.

 

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, 09:00

Οι αντικυκλωνικές συνθήκες και η απουσία ισχυρών ανέμων που επικρατούν στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα, ευνοούν τον σχηματισμό οµίχλης ακτινοβολίας κυρίως σε λεκανοπέδια και οροπέδια τις πρώτες πρωινές ώρες. Η οµίχλη ακτινοβολίας δηµιουργείται τις βραδινές ώρες εξαιτίας της ψύξης της επιφάνειας της Γης (λόγω ακτινοβολίας θερμότητας στο διάστημα) καθώς ψύχεται και ο υπερκείµενος του εδάφους αέρας που περιέχει υδρατμούς, και η ψύξη του υγρού αέρα οδηγεί σε συμπυκνώσεις (ομίχλη).

Σε μερικές περιοχές της χώρας μας η ομίχλη δεν διαλύεται την ημέρα (κυρίως τους χειμερινούς μήνες όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι ασθενής), και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διατηρηθεί καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας ή και πολλές συνεχόμενες ημέρες. Η θερμοκρασία έτσι, διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταγράφοντας πολύ μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος.

Τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο οροπέδιο της Πελαγονίας στη Φλώρινα, καθώς και στο οροπέδιο του Νευροκοπίου στη Δράμα.

Όπως παρατηρούμε και στις παραπάνω δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από το δορυφόρο Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus και επεξεργάστηκε η μονάδα meteo του Ε.Α.Α, η ομίχλη εντοπίζεται στα πρώτα μερικά δεκάδες μέτρα πάνω από το έδαφος. Στη Φλώρινα τις τελευταίες 4 μέρες σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του Ε.Α.Α/meteo.gr η μέγιστη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους +2,4°C λόγω της πυκνής ομίχλης, ενώ στο Νευροκόπι της Δράμας στις 30 & 31 Δεκεμβρίου 2022 η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους +2,8°C.

Αξίζει να σημειωθεί πως αντικυκλώνας θεωρείται μια περιοχή στην οποία επικρατούν υψηλά βαρομετρικά τα οποία είναι πιο σύνηθες στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες με υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια. Βέβαια τα υψηλά βαρομετρικά μπορούν να μεταφέρουν και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες με χιόνια τους χειμερινούς μήνες.

Αναφορικά για την ομίχλη ακτινοβολία επηρεάζει και το νησί μας καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες της Γης σε συνδυασμό με τη ζεστή για την εποχή ατμόσφαιρα προκαλεί ομίχλη. Έτσι αυτή η ομίχλη παρουσιάζεται τις πρωινές ώρες και τις βραδινές καθώς αυτές τις ώρες τα φαινόμενα είναι πιο έντονα.

H ύφεση των παραπάνω καιρικών φαινομένων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα λόγω και των χαμηλών βαρομετρικών που θα μας επηρεάσουν.

ΠΗΓΗ: windy, okairos, meteo