Υψηλά βαρομετρικά θα μας επηρεάζουν έως και το Σάββατο καθώς πήρε παράταση η καλοκαιρία. Πιο συγκεκριμένα, τα κύρια χαρακτηριστικά των καιρικών φαινομένων τις επόμενες ημέρες θα είναι οι υψηλές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, η απουσία βροχοπτώσεων, η άπνοια των ανέμων, η αιθαλομίχλη και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας. Η αλλαγή στα φαινόμενα αναμένεται από την Κυριακή καθώς ένα χαμηλό βαρομετρικό που θα αναπτυχθεί στη βόρεια Ιταλία θα μας επαναφέρει στο χειμώνα. Τώρα για αύριο Τετάρτη με νεφώσεις θα ξεκινήσει η ημέρα και αιθαλομίχλη. Οι άνεμοι θα βρίσκονται σε άπνοια όλη την ημέρα. Στα Διαπόντια νησιά αναμένονται οι άνεμοι στα 3 μποφόρ τις πρωινές ώρες ενώ το απόγευμα θα αγγίξουν ακόμη και τα 6 μποφόρ από βορειοδυτικές διευθύνσεις. H θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει τους 16 Βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη τιμή σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και θα αγγίξει τους 5 Βαθμούς Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε περιοχές απομακρυσμένες από τη θάλασσα η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει ακόμη και τους 0 Βαθμούς Κελσίου. Επίσης, από τις απογευματινές ώρες θα παρατηρείται αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα λόγω και της απουσίας ανέμων. Αφρικανική σκόνη δε θα υπάρχει. Η υγρασία σε υψηλά ποσοστά όλη την ημέρα και τις βραδινές ώρες θα αγγίξει ακόμη και το 90%

Ας δούμε αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού και την καιρική ανασκόπηση του 2022:

Υψηλά βαρομετρικά στη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο θάλασσα αύριο Τετάρτη.

 

Η ένταση ξηρασίας σε πολύ υψηλά ποσοστά λόγω της απουσίας βροχοπτώσεων.

 

Οι άνεμοι πρωί και απόγευμα. Με μπλε χρώμα η άπνοια, με πράσινο χρώμα έως 4 μποφόρ και με καφέ έως 6 μποφόρ. 

 

Οι νεφώσεις το πρωί και το απόγευμα(δε θα υπάρχουν)

 

Τα επίπεδα ορατότητας. Με πράσινο χρώμα θολούρα, με μπλε χρώμα πιο πυκνή και με κόκκινο πυκνή θολούρα.

 

Αφρικανική σκόνη δε θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα.

 

Με πράσινο χρώμα έως 78% ποσοστό υγρασία και με μπλε χρώμα έως και 100%

Καιρική ανασκόπηση του 2022: Τα ρεκόρ των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ και άλλα αξιοσημείωτα στοιχεία του έτους

Σύνταξη/Επιμέλεια: Στρ. Βουγιούκας, Χρ. Πετρόπουλος, Κ. Λαγουβάρδος, Θ. Γιάνναρος, Αθ. Καραγιαννίδης, Θ. Κοπανιά, Γ. Κύρος, Ι. Κωλέτσης Σ. Ντάφης, Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Παπαγιαννάκη
ΕΑΑ – Πεντέλη, Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023, 08:00

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών για το 2022, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, καθώς και άλλα αξιοσημείωτα μετεωρολογικά στοιχεία του έτους.

Σε επίπεδο θερμοκρασιών το 2022 αποτέλεσε ακόμα μια θερμή χρονιά, για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια των περισσότερων μηνών, με αποκορύφωμα τις περιόδους 22-23 Ιουνίου και 23-29 Ιουλίου. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του έτους καταγράφηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας ΕΛΠΙΣ (23-25 Ιανουαρίου).

Ξεχωριστή θέση στα θερμοκρασιακά ρεκόρ του 2022 κατέχει το Λευκοχώρι Φθιώτιδας, όπου σημειώθηκαν ταυτόχρονα η μικρότερη ελάχιστη (-18.1°C στις 26/01) και η μεγαλύτερη μέγιστη (42.1°C στις 23/06) του έτους, δημιουργώντας ετήσιο θερμοκρασιακό εύρος μεγαλύτερο των 60 βαθμών Κελσίου.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες μέγιστες και οι 10 μικρότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) για το 2022.

Σε επίπεδο βροχοπτώσεων τα πρωτεία μοιράστηκαν η Κρήτη, η Ήπειρος και η Μαγνησία, με το μετεωρολογικό σταθμό στην Ασή Γωνιά Χανίων να καταγράφει ετήσιο ύψος βροχόπτωσης 2383 χιλιοστά. Αντίθετα, τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης εντοπίζονται στην Αττική, στη Βόρεια Κορινθία και στη Νότια Βοιωτία. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 10 μεγαλύτερα και τα 10 μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης για το 2022.

Πέραν των παραπάνω ρεκόρ, τα ακόλουθα μετεωρολογικά στοιχεία του έτους κρίνονται ως αξιοσημείωτα:

 • Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “ΕΛΠΙΣ” (23-25 Ιανουαρίου), ισχυρές χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας. Εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, ενώ αρκετές περιοχές της Αττικής βρέθηκαν αντιμέτωπες με πολυήμερες διακοπές ρεύματος.
 • Ο Μάρτιος κατά τις πρώτες του 3 εβδομάδες ήταν εξαιρετικά ψυχρός, με χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μάλιστα στην Αττική σημειώθηκε χιονόπτωση κατά τα διαστήματα 10-12 Μαρτίου και 19-21 Μαρτίου.
 • Ο Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές βροχές στα ηπειρωτικά.
 • Τον Ιούλιο πολλές βροχές εκδηλώθηκαν εκ νέου στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
 • Την περίοδο 20-26 Αυγούστου κακοκαιρία πολύ μεγάλης διάρκειας έπληξε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, κάτι που είχε να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι 47 χρόνια (30/07 – 05/08/1975).
 • Ο Σεπτέμβριος ήταν πολύ ψυχρός στη Βόρεια Ελλάδα.
 • Στις 15 Οκτωβρίου σφοδρές βροχοπτώσεις προξένησαν πλημμύρες και σημαντικές καταστροφές στην Κρήτη, ενώ 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
 • Ο Δεκέμβριος ήταν ασυνήθιστα θερμός σε ολόκληρη τη χώρα.
 • Στις 24/01 στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν (2090 μέτρα) σημειώθηκε ελάχιστη θερμοκρασία -19.8 °C, στις 26/01 στη δολίνη του Βαθύσταλλου Παρνασσού (1780 μέτρα) σημειώθηκε ελάχιστη θερμοκρασία -28.6 °C, ενώ την ίδια ημέρα η ελάχιστη θερμοκρασία στη δολίνη της Κεχρωτής Μαινάλου (1613 μέτρα) ήταν ίση με -29.2 βαθμούς Κελσίου.
 • Οι σημαντικές βροχοπτώσεις που δέχτηκαν οι Κυκλάδες τον Αύγουστο είχε ως αποτέλεσμα να μη βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις ως προς τα ετήσια ύψη βροχής μετά από πολλά χρόνια.
 • Από το σύνολο των κακοκαιριών που εκδηλώθηκαν στη χώρα το 2022, δόθηκε όνομα σε οκτώ (Διομήδης, Ελπίς, Bianca, Φίλιππος, Genesis, Eva, Ariel, Gaia).
 • Οι καμένες εκτάσεις στη χώρα μας από την αρχή του 2022 έως και το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ήταν ~ 200.000 στρέμματα, εκτάσεις που αντιστοιχούν στο ~ 46% της μέσης καμένης έκτασης στην χώρα μας κατά την περίοδο 2006–2021.

ΠΗΓΗ: windy, okairos, meteo