Ηλιοφάνεια θα επικρατεί τις επόμενες ημέρες με ελαφριές σύντομες βροχοπτώσεις που θα εξασθενούν και αρκετό κρύο. Οι άνεμοι θα έχουν τον κύριο λόγω καθώς θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ριπές που θα αγγίξουν ακόμη και τα 7 μποφόρ. Αυτό θα βοηθήσει στην υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης και της υγρασίας. Βέβαια αναμένουμε και χαμηλές θερμοκρασίες που σε πολλές περιοχές της Κέρκυρας αναμένεται το θερμόμετρο να δείξει ακόμη και -1 Βαθμούς Κελσίου. Τώρα με ηλιοφάνεια και ελαφριές νεφώσεις θα κυλίσει η αυριανή ημέρα και τους ανέμους τις πρωινές ώρες να πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες οι άνεμοι θα παρουσιάσουν αύξηση αγγίζοντας τα 3 μποφόρ στην Κέρκυρα και τα 6 μποφόρ στα Διαπόντια Νησιά από βόρειες διευθύνσεις. Τις βραδινές ώρες θα παρουσιάσουν ύφεση. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 Βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη τους 4 Βαθμούς Κελσίου. Αφρικανική σκόνη σχεδόν δε θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Η υγρασία σε χαμηλά ποσοστά την ημέρα λόγω και των βόρειων ανέμων που θα πνέουν και τις βραδινές ώρες θα αγγίξει το 73%

Κυριακή 29/01: Τα υψηλά βαρομετρικά στη δυτική Ευρώπη τα οποία κινούνται ανατολικότερα και έρχονται και στη χώρα μας δίνοντας έτσι ηλιοφάνεια.

 

Κυριακή 29/01: Το υψηλό βαρομετρικό στον Ατλαντικό Ωκεανό πως επηρεάζει την Ευρώπη και κατ επέκταση και τη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί πως, λόγω των υψηλών βαρομετρικών στη χώρα μας θα υπάρξει ηλιοφάνεια. Όμως τα υψηλά βαρομετρικά δε σηματοδοτούν μόνο την αυξημένη θερμοκρασία όπως συνηθίζουμε να τα βλέπουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν εμφανίζεται ένα υψηλό βαρομετρικό σε μια περιοχή έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ηλιοφάνεια και ζέστη αλλά και ηλιοφάνεια με κρύο όπως στην περίπτωση αυτή τις επόμενες ημέρες.

 

Οι άνεμοι τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες. Αυξημένοι στα Διαπόντια Νησιά τις απογευματινές ώρες λόγω των υψηλών βαρομετρικών που συνεχώς έρχονται στη χώρα μας και μεταφέρουν ψυχρές αέριες μάζες από την παγωμένη Ευρώπη στη χώρα μας. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα δούμε να επικρατεί βοριάς γιατί οι υψηλές πιέσεις μεταφέρουν ψυχρές αέριες μάζες σε μία περιοχή όπως το νησί μας με πιο χαμηλές πιέσεις. Έτσι, δημιουργείται ένα κενό ανάμεσα στην κρύα και την πιο ζεστή ατμόσφαιρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του ανέμου αφού όσο πιο έντονο είναι αυτό το φαινόμενο τόσο πιο δυνατός θα είναι και ο άνεμος.

 

 

Οι θερμοκρασίες στη χώρα μας.

 

Αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Αξιόλογη χιονοκάλυψη στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, 22:30

Μετά την εξαιρετικά περιορισμένη για την εποχή χιονοκάλυψη στη χώρα μας τον Δεκεμβρίου 2022 και το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, οι χιονοπτώσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου έχουν επαναφέρει την έκταση της χιονοκάλυψης στον μέσο όρο της περιόδου 2004-2022.

Στα ορεινά της Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Θεσσαλίας το ύψος χιονιού ξεπερνά το 1 μέτρο πάνω από τα 1.500 μέτρα υψόμετρο την Παρασκευή 27/1. Η παρακάτω εικόνα που ελήφθη και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 την Πέμπτη 26/1, δείχνει την κατανομή της χιονοκάλυψης στην Ήπειρο, γύρω από τα Ιωάννινα.

Ο χειμερινός τουρισμός της χώρας μας έχει πληγεί ιδιαίτερα από την περιορισμένη χιονοκάλυψη μέχρι στιγμής τον φετινό χειμώνα. Ειδικότερα, ελάχιστα χιονοδρομικά κέντρα βρίσκονται σε λειτουργία, και ένα από αυτά είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο του Βόρα (Καϊμακτσαλάν) στον νομό Πέλλας. Το παρακάτω βίντεο δείχνει μια σειρά εικόνων από την κάμερα καιρού του meteolive.gr δίπλα στον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, που αποτυπώνουν την αλλαγή του τοπίου μεταξύ 4 και 27 Ιανουαρίου 2023.

 

ΠΗΓΗ: windy, okairos, meteo