Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για τα “Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων “

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

με έκπληξη διαβάσαμε στον τοπικό τύπο ότι στην Ημερήσια Διάταξη της Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2019, 5ο θέμα προς συζήτηση είναι: “Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (Εισηγητής ο Επικεφαλής της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων» κ. Ι. Μπορμπότης)”.

Επίσης, στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, οι εκπρόσωποι της ΛΑΣΥ στο Δημοτικό Συμβούλιο προτείνουν να συζητηθούν θέματα παιδείας και καλούνται Διευθυντές Σχολείων, Σύλλογοι Γονέων και εκπρόσωποι 15μελών, ενώ ΔΕΝ καλούνται τα εκπαιδευτικά Σωματεία ΣΕΠΕ & ΕΛΜΕ.

Είναι πρωτοφανές το γεγονός να συζητείται ένα ζήτημα διεκδίκησης μέτρων στήριξης για εκπαιδευτικούς ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, χωρίς την παρουσία του επίσημου συνδικαλιστικού οργάνου, το οποίο δεν έχει κληθεί να τοποθετηθεί στη συζήτηση.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση αρχικά κάλεσε τους αναπληρωτές συναδέλφους να “προσπεράσουν το Δ.Σ. του συλλόγου και να συμμετάσχουν σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο στις 3 Νοέμβρη”. Από τη σύσκεψη αυτή δημιουργήθηκε μια ολιγομελής επιτροπή, η οποία παρέστη στις 2 τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ., καταθέτοντας ένα κείμενο με αιτήματα, τα οποία όμως ήδη αποτελούν διεκδικήσεις της ΔΟΕ, ενώ ταυτόχρονα το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ από την περσινή σχολική χρονιά έχει κινήσει τις διαδικασίες για τη διεκδίκηση επιδόματος στέγασης.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ) ζήτησε (στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε 1 μόλις μήνα μετά την Τακτική) με απόλυτα υποκριτικό τρόπο, το ψήφισμα αυτό να σταλεί από το Δ.Σ. στα Δημοτικά Συμβούλια του νομού Κέρκυρας, ενώ προφανώς μεθοδικά κινούμενοι είχαν ήδη συνεννοηθεί με τη Λαϊκή Συσπείρωση που εισηγείται το θέμα, χωρίς καν να ενημερώσουν κανένα μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Κέρκυρας!

Η ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) απαξιώνει τη συνδικαλιστική συλλογικότητα, δρα αυτόνομα και υπονομεύει την ενότητα. Η μπερδεμένη συνδικαλιστική λογική της ΑΣΕ, στην οποία, σωστό είναι μόνο ότι υποστηρίζει το ΠΑΜΕ θεωρώντας πως οι αποφάσεις δεν μπορεί να παίρνονται από την πλειοψηφία (αρκεί να υπηρετείται το παραταξιακό – κομματικό συμφέρον) δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Ποιες ακριβώς θέσεις θα παρουσιάσει ο εισηγητής επικεφαλής της δημοτικής παράταξης χωρίς να έχει ζητήσει τις θέσεις του επίσημου συνδικαλιστικού οργάνου; Οι αποφάσεις δράσεων και κινητοποιήσεων πρέπει είναι προϊόν συζήτησης των επίσημων φορέων και να λαμβάνουν χώρα με τις κατάλληλες προϋποθέσεις τη σωστή χρονική στιγμή. Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος αποδόμησης και συρρίκνωσης του συνδικαλιστικού οργάνου και τελικά των δίκαιων αιτημάτων μας.

Σε μια περίοδο πλήρους απομαζικοποίησης των συλλογικών διαδικασιών, κοινή προσπάθεια των μελών του ΣΕΠΕ Κέρκυρας πρέπει να είναι η ανάδειξη του ρόλου του σωματείου μας πρωτίστως και όχι της παράταξής μας. Η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κλάδου μας για την ουσιαστική παρέμβαση στο μαζικό κίνημα και την τοπική κοινωνία, απαιτεί συνειδητοποίηση των σκοπών, των λειτουργιών και των προσανατολισμών του συλλόγου μας.

Για μας, το σωματείο αποτελεί τη συλλογική έκφραση και διεκδίκηση για τα καθημερινά ζητήματα αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν και τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά και τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Ενωτικά, διεκδικητικά και αγωνιστικά παλεύουμε για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο.

ΥΓ: Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας επισυνάπτονται οι σχετικές ανακοινώσεις:

ΣΕΠΕ Κέρκυρας: Αίτημα για επίδομα στέγασης εκπαιδευτικών (2 Δεκ 2019):

http://sepekerkyras.blogspot.com/2019/12/blog-post.html

 

ΣΕΠΕ Κέρκυρας: Σύσκεψη για την στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (7 Σεπ 2018):

https://corfutvnews.gr/kerkyra-syskepsi-gia-tin-stegasi-ton-anapliroton-ekpaideftikon/?fbclid=IwAR1fxgoHdWOxjqEwHACrJciZjczC0ucdg4GCv7zDvG6CRI8dBl-W1auwBGg

ΔΟΕ: Ανακοίνωση για την άνιση μεταχείριση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (7 Νοε 2019):

http://doe.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7/

ΔΟΕ: Διευκόλυνση μετακίνησης με έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (12 Δεκ 2019):

http://doe.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b5%cf%85%ce%ba%cf%8c%ce%bb%cf%85%ce%bd%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%ad%ce%ba%cf%80%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83/?fbclid=IwAR3ommoxZu4nKhu-ZRcTgY83TL9i8Hp2-lL9eRmNq9UoV1dhpXum5iiLufo