Πενήντα χιλιάδες χρόνια από την τελευταία φορά που εθεάθη στη διαστημική γειτονιά μας, ένας πρασινωπός κομήτης.

Ο C/2022 E3 (ZTF) βρέθηκε την Πέμπτη στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη, και ήταν ορατός ακόμα με γυμνό μάτι. Ο Δασολόγος Γιάννης Γαστεράτος κατάφερε να αποτυπώσει το σπάνιο πέρασμα του πράσινου κομήτη με το φακό του απο τον Ποταμό της Κέρκυρας και μιλώντας στο Startmediacorfu.gr ανέφερε οτι δυσκολεύτηκε αρκετά καθώς το φεγγάρι  ήταν πολύ κοντά και προκαλούσε φωτορυπανση, όμως στο τέλος τα κατάφερε.

Το αντικείμενο με την εξωτική ονομασία C/2022 E3 (ZTF) ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2022 καθώς πλησίαζε τον Ήλιο. Οι αστρονόμοι αρχικά υποψιάζονταν ότι επρόκειτο για αστεροειδή, κατάλαβαν όμως ότι επρόκειτο για κομήτη όταν τον είδαν να γίνεται όλο και πιο φωτεινός.

Αυτό συμβαίνει με τους κομήτες όταν πλησιάζουν στον Ήλιο, ο οποίος λιώνει την επιφάνειά τους και δημιουργεί μια μακριά ουρά από αέρια, σκόνη και παγοκρυστάλλους.

Λόγω των οργανικών μορίων που περιέχει, η ουρά του C/2022 E3 (ZTF) φαίνεται πράσινη καθώς φωτίζεται στη λιακάδα.

Μετρήσεις της τροχιάς του κομήτη υποδεικνύουν ότι πέρασε για τελευταία φορά από τη γειτονιά της Γης την τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν ο σύγχρονος άνθρωπος ακόμα συνυπήρχε με τα ξαδέλφια του τους Νεάντερταλ.