Mε Δελτίο Τύπου η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας αναφέρει:

Η “Βαρκαρόλα”, είναι μια τοπική γιορτή των νεότερων χρόνων, που οργάνωσε το 1984 ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, της σωτηρίας του νησιού από την πολιορκία των Οθωμανών το 1716 και τη νίκη των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που μαζί με τους Κερκυραίους και τους Επτανήσιους, κατάφεραν να κρατήσουν τα εδάφη της τότε Ενετικής Δημοκρατίας ελεύθερα από τους Οθωμανούς.

 

Η σημαντική αυτή νίκη των Ευρωπαϊκών δυνάμεων, απέτρεψε την τελευταία προσπάθεια επέκτασης του Οθωμανικού κράτους προς τη Δύση. Έτσι, η Βενετία διατήρησε την παρουσία της στη Νότια Αδριατική για πάνω από ένα αιώνα ακόμη, και τα Επτάνησα παρέμειναν ως μέρος του δυτικού κόσμου επιτρέποντάς τους να διαμορφώσουν την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα.

 

“Το τραγούδι της θάλασσας – Βαρκαρόλα” δεν είναι μια προσπάθεια αναβίωσης παλαιότερων δρώμενων, αλλά μια μεγάλη γιορτή – εμπνευσμένη και βέβαια με αναφορές σε αυτά – με μουσικές από τον κόσμο της κλασικής μουσικής και της όπερας, στοιχεία αγαπημένα από τον κόσμο του νησιού μας, τόσο αρμονικά ενσωματωμένα και συνυφασμένα με την κουλτούρα του τόπου μας.

 

Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 22:00 την βραδιά της 10ης Αυγούστου και ενώ σε μια ειδική σκηνή (stage) που θα έχει στηθεί στη “Σκάλα του Δημάρχου”, θα γίνεται η συναυλία μας, στη θάλασσα, στολισμένες βάρκες με δάδες, θα πλέουν σε ολόκληρο τον κόλπο. Η γιορτή μας θα ολοκληρωθεί γύρω στα μεσάνυχτα, όταν θα εκτοξευτούν πυροτεχνήματα, πάνω από τη θάλασσα, χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα στους παρευρισκόμενους. Από το ΝΑΟΚ μέχρι την “Κολώνα του Ντούγκλα”, θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες και ηχεία που θα αναμεταδίδουν την συναυλία.

 

Σε όλη τη διάρκεια των δρώμενων σε θάλασσα και ουρανό, στη σκηνή θα εκτυλίσσεσαι συναυλία με Barcarolles, Aries, Duetti και Ensembles, με θέματα εμπνευσμένα από την θάλασσα, τη νύχτα και το φεγγάρι, από αγαπημένες όπερες, των Bellini, Bizet, Catalani, Delibes, Dvořák, Gershwin, Gounod, Lehár, Mozart, Offenbach, Rachmaninoff, Rossini και Verdi καθώς και έργα των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Σακελαρίδη και Χατζιδάκι.

 

Τις μουσικές θα ερμηνεύουν οι Λυρικοί τραγουδιστές (αλφαβητικά): Βασιλική Καραγιάννη, Σταματίνα Καρύδη, Παντελής Κοντός, Άρτεμις Μπόγρη, Άννα Στυλιανάκη και Άγγελος Χοντρογιάννης. Στο πιάνο, θα τους συνοδεύει ο μαέστρος Νίκος Βασιλείου και η Μαριλένα Ελούλ. Βιολί η Αγγέλα Φαναριώτη. Τσέλο ο Αμβρόσιος Βλαχόπουλος. Ακορντεόν ο  Σπύρος Καλογερόπουλος. Θα συμμετέχει Νεανική Μαντολινάτα αποτελούμενη από τους Ιωάννη Γαστεράτο, Μαρία Γιαννούλη, Καίτη Δένδια, Αγγελική Δημουλή, Αντώνη Ζερβόπουλο, Αλεξία Θύμη, Κωνσταντίνα Καρατζιά, Σταματίνα Καρύδη, Νάντια Κολοβού, Πόπη Κούρκουλου, Άννα Μαζαράκη, Αυγουστέλα Πουλή και Ανδρέα Σκαρλάτο.

 

Τη σκηνοθεσία και την παρουσίαση της βραδιάς, υπογράφει ο Πέτρος Γάλλιας.

 

Η εκδήλωση “Το τραγούδι της θάλασσας – Βαρκαρόλα”, υλοποιείται από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (Αντιδημαρχία Πολιτισμού), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.) και την υποστήριξη του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας (Ν.Α.Ο.Κ.), του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων “Κόντρα Φόσσα”, του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κόλπου Γαρίτσας – Ανεμόμυλου, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας -Τμήμα Τροχαίας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας και της  ΕΡΤ – ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

 

Χορηγοί Επικοινωνίας:

 

CORFU CHANEL, START CHANEL, Η Κέρκυρα Σήμερα, Ενημέρωση, Άποψη, Corfu Press, Corfustories.com, Corfuland.gr, ΚΥΜΑ FM 90.3, STAR FM 88,8, LIFE NEWS 102.9, Ρυθμός 99,7, Νέο Ραδιόφωνο 97,9

 

Χορηγοί:

 

DMARIN GOUVIA, UMBRELLA, NAUTILUS CAFÉ, MGS GAS, CAVALIERI HOTEL, GRECOTEL CORFU IMPERIAL, GRECOTEL DAPHNILA BAY DASSIA, EVA PALACE, ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, MON REPOS PALACE, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ [Ο.Λ.Κ.Ε.]