Στην θεία λειτουργία που τελέστηκε για την μνήμη της Αγίας Αικατερίνης στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Κέρκυρας ιερούργησε το πρωί της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι η Εκκλησία μας πάντοτε υπήρξε μαρτυρική Εκκλησία. Τόσο στους τρεις πρώτους αιώνες των μεγάλων διωγμών, οπότε και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τι σήμαινε η παρουσία του Χριστού στη ζωή τους, καθώς ακολουθούσαν είτε τα είδωλα είτε την ιουδαϊκή παράδοση και περίμεναν μία άλλη λύτρωση, όχι αυτή πάντως της βασιλείας των ουρανών, όσο και στην συνέχεια, ιδίως κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στα Βαλκάνια, όπως και της μεγάλης αθεΐας του 20ού αιώνα, οι χριστιανοί υπήρξαν τα μαρτυρικά θύματα σε εκατόμβες αίματος. Μία λεβεντιά τους χαρακτήριζε, ιδίως τους νέους, οι οποίοι δεν έγιναν ριψάσπιδες.

Έτσι και η αγία Αικατερίνη, η οποία υπήρξε πάνσοφος, όχι μόνο γιατί γνώριζε όλη την σοφία του κόσμου, αλλά κυρίως για την σοφία του Θεού, έκανε την καρδιά της δεκτική

στον Ιησού Χριστό, παρέμεινε ασάλευτη μπροστά στο φρικτό μαρτύριο του τροχού και έκανε πράξη το ανδρείο φρόνημα.

Ο κ. Νεκτάριος σχολίασε τον λόγο του αποστολικού αναγνώσματος της εορτής, στον οποίο ο απόστολος Παύλος, απευθυνόμενος στους Γαλάτες, τονίζει ότι ζούμε στην εποχή της χάριτος, ζούμε την ελευθερία και δεν υπάρχει διάκρισις, ουκ ένι Ιουδαίος, Έλλην, Σκύθης, βάρβαρος, άρσεν και θήλυ, αλλά όλοι είμαστε εικόνες Θεού. Σ’  αυτόν τον λόγο στηρίχτηκε η αγία Αικατερίνη. Υπερέβη την φύση της και έδειξε μία τέτοια ανδρεία που είναι θαυμαστή στους αιώνες.

Δεν αρκεί λοιπόν το «Αγία του Θεού, πρέσβευε υπέρ ημών». Καλούμαστε να γίνουμε μιμητές της ζωής της με το μαρτύριο της συνειδήσεώς μας, να μη συμβιβαζόμαστε, να μην κάνουμε εκπτώσεις στην ζωή μας, στην πίστη μας, αλλά με φρόνημα δυνατό και γενναίο να ομολογούμε τον Ιησού Χριστό μπροστά στις προκλήσεις των καιρών μας.

Καλούμαστε, τέλος, είπε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, να ξαναβρούμε το ανδρείον φρόνημα, που είναι η κατά Χριστόν ζωή, η Θεογνωσία, υπερβαίνοντας τη γνώση της θύραθεν παιδείας. Πάνω απ’  όλα είναι η θεογνωσία, πάνω από τα μαρτύρια, τις απειλές, τις αντιλήψεις των ανθρώπων.

Όποιος στέκεται δυνατός ενισχύεται από τον Χριστό που μας ενδυναμώνει!