Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής :

 

Κάθε λοκνταουν κοστίζει σε όλους μας. Προτάσεις για Υγεία και Οικονομία.

Κάθε λοκντάουν φέρνει βαρύ λογαριασμό. Κοστίζει σε χαμένες δουλειές, λουκέτα, περικοπές. Κοστίζει σε απλήρωτους λογαριασμούς, σε υποχρεώσεις που μας περιμένουν όλες μαζί στη γωνία σε λίγους μήνες. Κοστίζει στα δημόσια ταμεία, στη λειτουργία του Δημοσίου, σε γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, σε απλήρωτες συντάξεις και χαμένες αποζημιώσεις για τους αγρότες. Κοστίζει στις ανθρώπινες σχέσεις, στα παιδιά, στις οικογένειες. Ενδοοικογενειακή βία. Κοστίζει στη δημοκρατία, τις ελευθερίες, τα δικαιώματα όλων μας, αλλά ιδιαιτέρως των πιο αδύναμων, των πιο ευάλωτων.

Γι’ αυτό  το Κίνημα Αλλαγής με προτάσεις για την Υγεία και την Οικονομία ,ώστε  να στηρίξει και να εγγυηθεί, το αίτημα κάθε πολίτη να βγει όρθιος από αυτήν τη δοκιμασία. Χωρίς άλλες απώλειες. Και να πάρει πίσω τη ζωή του με ασφάλεια.

Για την Υγεία:

 • Τώρα, έχουμε μπροστά μας δύο μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε: η πρώτη αφορά το «ασφαλές άνοιγμα». Την επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, με διασφάλιση αποφυγής ενός τρίτου χειρότερου κύματος της πανδημίας. Και η δεύτερη το θέμα του έγκαιρου εμβολιασμού του πληθυσμού, με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.
 • Προτείναμε από την αρχή της πανδημίας την ανάπτυξη ενός δικτύου «Πρώτης Γραμμής», με αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κινητά συνεργεία. Διενέργεια μαζικών τεστ στον πληθυσμό, ώστε να ανιχνεύεται το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Συνταγογράφηση  των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ και διατίμησή τους. Αύξηση των ΜΕΘ και την έγκαιρη στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό. Ένταξη και του ιδιωτικού τομέα της υγείας στον σχεδιασμό. Μέτρα για ένα ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και συγκεκριμένες προτάσεις για την αποφυγή συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα πλοία. Προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων και την έμπρακτη αναγνώριση του αγώνα και της προσφοράς των ανθρώπων του ΕΣΥ με την ένταξη τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και την χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων. Από τα μέσα Αυγούστου προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο του συνωστισμού στα σχολεία.
 • Ασφαλές άνοιγμα, χωρίς οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία και εντείνουν τα αδιέξοδα.
 • Ν’ ανοίξουν πρώτες και με ασφάλεια περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Με πολλά και επαναλαμβανόμενα τεστ και μετακινήσεις από νομό σε νομό μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατο αρνητικό τεστ.
 • Να στηριχθεί το ΕΣΥ. Το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για ένα νέο, αναγεννημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που απαιτεί μεγάλη αύξηση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
 • Μέριμνα για την αποκατάσταση όσων ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει επιπλοκές στην υγεία τους.
 • Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα για όλους.

Για την Οικονομία

 • Με γενναία μέτρα για το λιανεμπόριο και την εστίαση (μη επιστρεπτέα κατά το 70% προκαταβολή) με κριτήριο την μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.
 • Με γενναία ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων με 120 δόσεις, 30% κούρεμα των οφειλών για τους συνεπείς και να εξετάσουμε ακόμα και απάλειψη των προστίμων και των προσαυξήσεων για τους συνεπείς.
 • Με επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών. Με αντάλλαγμα να μην προβούν σε απολύσεις και να σεβαστούν τα εργασιακά δικαιώματα.
 • Με ένταξη στα μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων.
 • Με χορήγηση του 100% του μισθού των εργαζομένων (με όριο τα 1.000 ευρώ το μήνα) σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.
 • Με χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ως 30/4. Η ρύθμιση που εξαγγείλατε κ Μητσοτάκη αφήνει εκτός και πάλι 350.000 μακροχρόνια ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και αρκετούς από τους εποχιακά εργαζομένους στον Τουρισμό.
 • Πολλοί υγειονομικοί μολύνθηκαν από το ιό την ώρα της μάχης στα νοσοκομεία, άλλοι έχασαν την ζωή τους, άλλοι υπέστησαν σημαντικές βλάβες στην υγειά τους. Πρέπει να αντιμετωπιστούν ως θύματα εργατικού ατυχήματος, με τις σχετικές προβλέψεις της νομοθεσίας. Έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία.
 • Παγώστε τους πλειστηριασμούς τώρα και παγώστε τους με νόμο. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν 35.000 πλειστηριασμοί μέσα στην κρίση.