Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

18 Απριλίου 2024
17.9 C
Corfu

Κολομβία | Βρέθηκε το “Άγιο Δισκοπότηρο” των ναυαγίων-Θησαυρός 17 εκατ. $ (video+photos)

Διαβάστε ακόμα

Σε μία σπουδαία ανακάλυψη προέβη το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (WHOI), στο λεγόμενο «Άγιο Δισκοπότηρο» των ναυαγίων που περιέχει έναν από τους πολυτιμότερους θησαυρούς που έχουν χαθεί ποτέ στη θάλασσα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο θησαυρός ανέρχεται σε 17 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Ο λόγος για το Σαν Χοσέ και η ισπανική αυτή γαλέρα του 18ου αιώνα βρέθηκε πριν από τρία χρόνια στις ακτές της Κολομβίας.

Lost treasure found in the San Jose galleon in Colombia

Το Σαν Χοσέ εντοπίστηκε από το υποβρύχιο αυτόνομο ρομπότ Remus 6000 το οποίο είχε συντελέσει στον εντοπισμό των συντριμμιών της πτήσης 447 της Air France το 2011.

Μάλιστα, χρησιμοποίησε σόναρ για να βρει το Σαν Χοσέ σε βάθος μεγαλύτερο από 600 μέτρα. Η ακριβής τοποθεσία του Σαν Χοσέ παραμένει επτασφράγιστο μυστικό εξαιτίας μιας νομικής διένεξης αναφορικά με τους δικαιούχους του πλοίου.

Πότε βυθίστηκε η γαλέρα

Στις 8 Ιουνίου 1708, κατά τον πόλεμο της ισπανική διαδοχής, η γαλέρα που φέρει 62 πυροβόλα όπλα και 600 άτομα πλήρωμα, μαζί με θησαυρό, ασήμι και σμαράγδια, βυθίζεται κατά τη διάρκεια ναυμαχίας με βρετανικά πλοία.

Νωρίτερα, το Σαν Χοσέ είχε ξεκινήσει το ταξίδι του για να επιστρέψει πίσω στην Ισπανία προκειμένου, με τον θησαυρό του, να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Βρετανίας.

Πού βρέθηκε

Όπως έχει γίνει γνωστό, το Σαν Χοσέ παραμένει βυθισμένο κάπου στην ακτή Μπαρού, κοντά στα νησιά Ροζάριο στην Κολομβία.

Πρώτη φορά ανακαλύφθηκε το 2015 από μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων, του κολομβιανού ναυτικού και του ινστιτούτου αρχαιολογίας της χώρας.

Ωστόσο, πριν από μερικές εβδομάδες η UNESCO, κάλεσε την Κολομβία να μην εκμεταλλευτεί εμπορικά το ναυάγιο, του οποίου η ακριβής θέση παραμένει κρατικό μυστικό.

Την ίδια ώρα, ο περιβόητος θησαυρός παραμένει ακόμη στο βυθό της θάλασσας.

Από την πλευρά του το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, με έδρα τη Μασαχουσέτη, κλήθηκε να συμμετάσχει στην έρευνα λόγω της αναγνωρισμένης εμπειρίας του στην εξερεύνηση βαθέων υδάτων.

Με την εμπειρία και το Remus 6000 βοήθησαν στον εντοπισμό του Σαν Χοσέ σε βάθος μεγαλύτερο από τα 600 μέτρα. Το όχημα κατέβηκε σε ύψος 9 μέτρα πάνω από το ναυάγιο για να τραβήξει αρκετές φωτογραφίες. 

«Το ναυάγιο ήταν μερικών καλυμμένο με ιζήματα, αλλά με τις εικόνες του υποβρυχίου μπορέσαμε να δούμε νέες λεπτομέρειες στα συντρίμμια και η ανάλυση ήταν αρκετά καλή ώστε να διακρίνουμε ακόμη και τη διακόσμηση στα κανόνια», σχολιάζει ο μηχανικός του οργανισμού WHOI και επικεφαλής της αποστολής Μάικ Πάρσελ.

«Ήταν ένα ισχυρό αίσθημα ικανοποίησης ο εντοπισμός του», τονίζει ο πρόεδρος του WHOI, Μούνιερ. «Ήταν μια υπέροχη στιγμή», προσθέτει.

«Είναι μία από τις μεγαλύτερες – αν όχι η μεγαλύτερη, όπως λένε μερικοί – ανακαλύψεις βυθισμένης κληρονομιάς στην ιστορία της ανθρωπότητας», τονίζει ο Σάντος, πρόεδρος της Κολομβίας.

Νομική διαμάχη

Σημειώνεται πως το «Άγιο Δισκοπότηρο» των ναυαγίων έχει μετατραπεί σε αντικείμενο νομικής διαμάχης μεταξύ της Κολομβίας και της Sea Search Armada (SSA), μιας εταιρείας διάσωσης με έδρα την Αμερική.

Συγκεκριμένα, η SSA δήλωσε πως το 1981 είχε εντοπίσει την περιοχή ναυαγίου.

Τότε, η εταιρεία και η κυβέρνηση συμφώνησα να μοιραστούν τα έσοδα από το ναυάγιο. Όμως, αργότερα η κυβέρνηση αργότερα υποστήριξε ότι ο θησαυρός ανήκει εξ ολοκλήρου στην Κολομβία.

Αμερικανικό δικαστήριο είχε αποφανθεί θετικά από το 2011 για τη συγκεκριμένη διατύπωση, αλλά η εταιρεία επιμένει.  

Φωτογραφίες: Woods Hole Oceanographic Institution, EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βίντεο: Youtube.com/ODN

Πηγή: Fox News, New York Post

 

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Έκπτωτος λόγω χρεών αιρετός του Δήμου Ηγουμενίτσας

Όπου υπάρχει καπνός τελικά υπάρχει και φωτιά.. Τις τελευταίες ημέρες, οι φήμες στην Ηγουμενίτσα οργίαζαν και αφορούσαν σε έλεγχο...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img