ΚΑΝΑΔΑΣ

Το υπουργείο Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 95 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν 3.185 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της βόρειας Αμερικής έχει φθάσει ως εδώ τους 21.004 νεκρούς επί συνόλου 813.982 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζεται στον Καναδά με εμβόλια των Pfizer και Moderna. Ως αυτό το στάδιο, έχουν λάβει τα εμβόλιά τους 930.000 άνθρωποι, το 2,45% του πληθυσμού.

ΜΕΞΙΚΟ

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι 1.328 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 11.138 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 169.760 νεκρούς επί συνόλου 1.957.889 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Tο Μεξικό καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας ωστόσο έχουν τονίσει ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι ακόμη υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

ΚΙΝΑ

Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκε χθες Τετάρτη ο χαμηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού των τελευταίων πέντε μηνών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν φαίνεται ότι επέτρεψαν στο Πεκίνο να θέσει υπό πλήρη έλεγχο τα ξεσπάσματα που καταγράφονταν σε βορειοανατολικές επαρχίες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 2 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, έναντι 14 την προηγουμένη. Πρόκειται για τον ίδιο αριθμό με την 8η Σεπτεμβρίου. Και οι δύο μολύνσεις ήταν «εισαγόμενες», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε κρούσματα του νέου κορωνοϊού που εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η Κίνα βρέθηκε αντιμέτωπη με αναζωπυρώσεις τον Ιανουάριο, όταν εντοπίστηκαν εστίες την επαρχία Χεμπέι, η οποία περιβάλλει το Πεκίνο, και κατόπιν στις βορειοανατολικές επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Τζιλίν. Οι αρχές στις επαρχίες αυτές επέβαλαν lockdowns, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και προχώρησαν σε μαζικά τεστ για να ελέγξουν την κατάσταση.

Μολονότι το πιο πρόσφατο κύμα μοιάζει να έχει καταλαγιάσει, ο αριθμός των κινέζων πολιτών που ταξίδεψαν ή θα ταξιδέψουν με την ευκαιρία της περιόδου των διακοπών του νέου σεληνιακού έτους, που άρχισε την Πέμπτη, αναμένεται να είναι πολύ μειωμένος, καθώς οι αρχές συστήνουν να αποφύγουν τις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν, τους οποίους το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυξήθηκε σε 16, από 7την προηγουμένη.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 879 ασθενείς με την COVID-19 (-90 από την προηγουμένη), 13 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (-4).

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται ως εδώ σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.736 μολύνσεων.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Οι νοτιοκορεάτικες υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη κατέγραψαν 504 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στην ασιατική χώρα να φθάνουν τους 82.434. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 500 τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες.

Το ίδιο διάστημα, δέκα ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη Νότια Κορέα να φθάνει τους 1.496 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Ο δείκτης θνητότητας ανέρχεται στο 1,81%.

ΚΟΥΒΑ

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 858 κρούσματα του SARS-CoV-2 και άλλοι πέντε ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν· ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Καραϊβικής έφθασε έτσι ως αυτό το στάδιο τους 249 νεκρούς επί συνόλου 34.922 μολύνσεων.

Ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας της Κούβας, σημείωσε ότι τα περισσότερα νέα θύματα είχαν υποκείμενα νοσήματα, ιδίως αρτηριακή υπέρταση και διαβήτη.

Εκτίμησε πως παρότι «η πίεση στα νοσοκομεία μειώνεται», δεν επιτρέπεται «εφησυχασμός».

Έπειτα από συνάντηση κουβανών επιστημόνων με τον πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ με αντικείμενο την επιδημιολογική κατάσταση, ο Ραούλ Γκινοβάρτ, πρύτανης της σχολής μαθηματικών και πληροφορικής στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, εξέφερε παρόμοια άποψη.

«Τα μοντέλα υποδεικνύουν αύξηση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια των ασθενών με βαριές μορφές (της COVID-19) και των θανάτων. Ωστόσο θα υπάρξει επίσης αύξηση των ασθενών που θα αναρρώσουν (…) η τάση είναι ότι ο επιπολασμός της ασθένειας θα μειώνεται», εκτίμησε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την επιδημιολογική δουλειά στις κοινότητες και να συμμορφωνόμαστε προς τα μέτρα, ως πρόσωπα και ως θεσμοί».

Η χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, που μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεχίζει να δυσκολεύεται να ελέγξει το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Άλλους 53 θανάτους από επιπλοκές του COVID-19 κατέγραψε χθες η Αίγυπτος, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται πλέον τα 9.804 άτομα. Αναφορικά με τις μολύνσεις, καταγράφηκαν 610 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό στα 171.390 άτομα.

Πάντως, οι Αιγύπτιοι όλο και πιο πολύ εναρμονίζονται με τις αποφάσεις των Αρχών και συμμορφώνονται με την τήρηση των μέτρων προστασίας, διατηρώντας τις μολύνσεις στη χώρα σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.