Για αυτό το θέμα της επίσπευσης της τρίτη δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού στις τρεις μήνες από την Επιτροπή Εμβολιασμών μίλησε ο

γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» στην τηλεόραση του OPEN.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η απόφαση για επίσπευση της τρίτης δόσης ελήφθη από την επιτροπή με βάση το τι ισχύει στις άλλες χώρες. «Το Ισραήλ έχει προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό και έχουμε δεδομένα. Αλλά είδαμε και άλλες χώρες, αλλά και τα δικά μας δεδομένα. Το να έρθει η αναμνηστική δόση νωρίτερα, βοηθάει. (…) Τη Δευτέρα η κ. Θεοδωρίδου θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες».

Παράλληλα αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον τονίζοντας πως αυτό το δεδομένα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφαση ενώ ανέφερε πως η τέταρτη δόση θα αφορά σε πολύ ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως τους ανοσοκατεσταλμένους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εμφανίστηκε ικανοποιημένος λέγοντας πως το βράδυ της Παρασκευής «κάναμε ρεκόρ κίνησης στην πλατφόρμα. Ανοίξαμε σχεδόν 2,2 εκατ. νέους χρήστες. Η πλατφόρμα άντεξε πέρα από τα μικροπροβλήματα. Όσοι ήθελαν έκλεισαν ραντεβού. Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα από ότι τον Ιούνιο. Έχουμε δυνατότητα να διαχειριστούμε 3 εκατ. ραντεβού και θα ανοίξουν και άλλα».

«Θα λειτουργεί το σύστημα έτσι ώστε όποιος θέλει να κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση πολύ γρήγορα», εξήγησε. Ενδεικτικά σημείωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κρατηθεί 100.000 ραντεβού για 1η δόση. Μόλις καλύφθηκαν οι 40.000, άνοιξαν και οι υπόλοιπες 60.000 για την 3η δόση, οι οποίες καλύφθηκαν αμέσως.

Ακόμη ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου όσοι χρειάζεται. Επίσης πως την επόμενη εβδομάδα θα συσταθούν οι υγειονομικές επιτροπές για να εξετάσουν ποιοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Τέλος στην ερώτηση για το εάν θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για άλλες πληθυσμιακές ομάδες εκτός των άνω των 60 ετών, απάντησε πως «θα δούμε».

Πηγή :newsit.gr