1. Μπορεί κανείς να σταματήσει τη Red Bull;

Είναι σπάνιο να έχετε συναίνεση μέσα στα paddock μετά από δοκιμές πριν από τη σεζόν, τέτοια είναι τα άγνωστα όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των διαφορετικών ομάδων. Αλλά καθώς η καρό σημαία έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, υπήρξε ομοφωνία για το ποια είναι η ομάδα που θα νικήσει, και αυτή είναι η Red Bull.

Οι υπερασπιστές πρωταθλητές απόλαυσαν ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό τριήμερο στο Μπαχρέιν, τρέχοντας αξιόπιστα και εξαιρετικά γρήγορα τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες διαδρομές. Δεν ήταν σαν να προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν την έντονη έξοδό τους, με τον Max Verstappen να λέει ότι βρίσκεται σε «πολύ θετική θέση» πριν από την υπεράσπιση του τίτλου του.

«Ήταν πολύ καλό», είπε ο Verstappen. «Νομίζω ότι το αυτοκίνητο λειτουργεί πολύ καλά. Απλώς περάσαμε από πολλά πράγματα που θέλαμε να δοκιμάσουμε. Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που δοκιμάσαμε.

1469204331
Η Red Bull μπαίνει στη σεζόν ως φαβορί μετά από μια δυνατή προετοιμασία

«Υπάρχουν αρκετές διαφορές στο αυτοκίνητο. Σίγουρα οδηγεί λίγο διαφορετικά, αλλά νομίζω ότι αυτό σχετίζεται και με τα ελαστικά. Αλλά συνολικά, νομίζω ότι είναι σίγουρα μια βελτίωση σε σχέση με πέρυσι.

«Νομίζω ότι μετά από πέρυσι, η φιλοσοφία του αυτοκινήτου γενικά δεν άλλαξε πραγματικά. Απλά προσπαθώ να βρω περισσότερη απόδοση σε αυτό. Νομίζω ότι όλα τα πράγματα που έχουμε στο αυτοκίνητο είναι καλά μελετημένα και δοκιμασμένα καλά και στον προσομοιωτή. Δεν υπάρχει τίποτα βιαστικό ή πράγματα στο αυτοκίνητο που γνωρίζουμε ότι είναι πιο αργά. Όλα όσα βάζουμε στο αυτοκίνητο είναι πιο γρήγορα.

«Στόχος μας είναι να κερδίσουμε και να κερδίσουμε μόνο το πρωτάθλημα».

Αλλά τόσο η Ferrari όσο και η Mercedes πιστεύουν ότι έχουν καλές γραμμές βάσης για να δουλέψουν και η τελευταία έχει κάνει κάποιες σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του χειμώνα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα βήματα μετά την ανάλυση των δεδομένων δοκιμών.

Και όπως είδαμε πριν από ένα χρόνο, οι νικητές του πρώτου αγώνα δεν καταλήγουν απαραίτητα ως φαβορί για τον τίτλο…

2. Ποια είναι η σειρά της μεσαίας γραμμής;

Θα ήταν έκπληξη εάν η σειρά των τριών κορυφαίων διαφέρει σημαντικά από τον τρόπο που τελείωσε την περασμένη σεζόν, αλλά πίσω από αυτό κρύβεται ένα πολύ μεγαλύτερο άγνωστο.

Η Alpine και η McLaren αγωνίστηκαν για την τέταρτη θέση το 2022, αλλά μια από τις ομάδες που μπήκαν δυνατά στη διάρκεια της χρονιάς – η Aston Martin – φαίνεται ότι συνέχισε αυτή τη δυναμική κατά τη διάρκεια της εκτός σεζόν και εντυπωσίασε πολλούς παρατηρητές στις δοκιμές. Στην πραγματικότητα, ορισμένες ομάδες ένιωσαν ότι θα μπορούσαν να ανησυχήσουν τη Mercedes σε ένα στάδιο.

Αλλά πολλά από αυτά βασίζονται σε μακροχρόνιες επιδόσεις και γύρους που υποδηλώνουν τις δυνατότητες του AMR23, ενώ άλλες ομάδες είχαν επίσης δυνατά σημεία από τα οποία θα αντλήσουν ενθάρρυνση. Η Alpine έκρυψε το χέρι της όσον αφορά το μαλακό λάστιχο, ενώ η McLaren υποβάθμισε τις πιθανότητές της, αλλά είχε λάμψεις ρυθμού ακόμη και όταν περιέθαλψε τα αδύναμα φτερά των μπροστινών τροχών.

Η Alfa Romeo ήταν ταχύτερη τη δεύτερη μέρα, οι Haas και Williams σημείωσαν πρόοδο και η AlphaTauri ήταν ακριβώς στη μίξη ενώ ολοκλήρωσαν τα περισσότερα χιλιόμετρα. Οι πρώτες απαντήσεις θα έρθουν στα προκριματικά, όπου είναι απίθανο κάποιος εκτός των τριών κορυφαίων να μπορεί να είναι σίγουρος για μια θέση στο τρίτο τρίμηνο.

1469208969
Η Aston Martin είχε ένα δυνατό τριήμερο δοκιμών με πολλούς να πιστεύουν ότι έχουν πηδήξει στην κορυφή της μεσαίας γραμμής

3. Ποιος θα οδηγήσει για την Aston Martin;

Εκτός πίστας, ένα σημαντικό σημείο ίντριγκας ήταν η κατάσταση γύρω από τον Λανς Στρολ καθώς αναρρώνει από τραυματισμούς που υπέστη σε ένα μικρό ατύχημα με ποδήλατο ενώ προπονούνταν πριν από τη δοκιμή. Ο Stroll αποκλείστηκε από τις τρεις ημέρες, αλλά η Aston Martin ήταν διστακτική για το αν θα ήταν σε θέση να αγωνιστεί.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, οι ψίθυροι ότι ο Sebastian Vettel θα μπορούσε να είχε μιλήσει για μια πιθανή επιστροφή σοκ οδήγησε στον αρχηγό της ομάδας, Mike Krack, να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο…

…αλλά στη συνέχεια η ομάδα το έκανε επίσημα λιγότερο από 24 ώρες αργότερα. Εάν ο Stroll δεν είναι κατάλληλος , τότε ο έφεδρος οδηγός Felipe Drugovich – ο οποίος οδήγησε για δύο συνεδρίες κατά τη διάρκεια των δοκιμών – θα τον αντικαταστήσει.

Αυτή η απόφαση είναι πιθανό να έρθει αργά, καθώς η Aston Martin θέλει να δώσει στον Stroll όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να αποδείξει τη φυσική του κατάσταση και όποιος βρίσκεται πίσω από το τιμόνι θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο πρώτο Σαββατοκύριακο.

1469457326
Ο Drugovich θα συνεχίσει να αναπληρώνει τον Lance Stroll εάν ο Καναδός δεν μπορέσει να αγωνιστεί στο Μπαχρέιν

4. Πώς θα τα πάνε τα νέα πρόσωπα;

Ο Drugovich θα μπορούσε να αποδειχθεί νέο πρόσωπο στο grid, αλλά υπάρχουν πολλοί πρωτάρηδες καθώς και ένας επιστρέφων οδηγός που θα αγωνιστεί αυτή την Κυριακή το απόγευμα.

Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος πρωτάρης έχει την πιο ανταγωνιστική θέση για να ξεκινήσει τη σεζόν, αλλά ο Oscar Piastri είναι πιθανό να έχει τα περισσότερα βλέμματα πάνω του αφού βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής όταν υπογράφηκε από τη McLaren από την Alpine το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Πιάστρι δεν έχει αγωνιστεί από το 2021, οπότε μπορεί να συγχωρεθεί που είναι λίγο σκουριασμένος, αλλά το ντεμπούτο του ήταν πολύ καιρό μετά από τρεις διαδοχικούς τίτλους σε κατηγορίες νεανίδων μέχρι εκείνο το σημείο.

Ένας άλλος οδηγός που χρειάστηκε να περιμένει πολύ για το ντεμπούτο του ήταν ο Nyck de Vries, ο οποίος τελικά τα κατάφερε σε ηλικία 27 ετών στη Monza πέρυσι. Αυτό ήταν για τον Williams, αλλά τώρα είναι με την AlphaTauri και απόλαυσε σημαντικά χιλιόμετρα στις δοκιμές. Έχει ήδη σκοράρει πόντους, οπότε από πολλές απόψεις η πίεση έχει μειωθεί, αλλά τώρα στα 28 του, οι προσδοκίες από την ομάδα είναι να μην θεωρείται πρωτάρης.

1469484562
Πολλά βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Piastri πριν από το ντεμπούτο του στον αγώνα στο Μπαχρέιν

Αυτό είναι σε αντίθεση με τον Logan Sargeant, ο οποίος έρχεται στη Williams μετά από ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο σεζόν στη Formula 2 πέρυσι. Ήταν μια γρήγορη προαγωγή και η ένταξη σε μια ομάδα που ήταν στο κάτω μέρος του πρωταθλήματος κατασκευαστών το 2022 μετριάζει ελαφρώς τα πράγματα, αλλά ο Sargeant θα μπορούσε να γίνει ένα εξαιρετικά δημοφιλές όνομα ως ο πρώτος οδηγός F1 της Αμερικής πλήρους απασχόλησης από το 2007.

Και χωρίς να ξεχνάμε τον Nico Hulkenberg, ο οποίος επιστρέφει με τη Haas μετά από τρεις σεζόν μακριά από τους αγώνες πλήρους απασχόλησης. Ο Γερμανός εντάσσεται σε μια ομάδα που είχε μερικά αξιοσημείωτα αποτελέσματα στις αρχές της σεζόν στο Μπαχρέιν – όχι περισσότερο από την πέμπτη θέση του Kevin Magnussen πριν από ένα χρόνο – και έχει ήδη εντυπωσιάσει το νέο του αφεντικό με τα σχόλια και την προσέγγισή του.

5. Πόσο καλός θα είναι ο αγώνας;

Είτε η ομάδα είτε ο οδηγός σας είναι σε εξαιρετική κατάσταση αντιμετωπίζοντας ένα δύσκολο ξεκίνημα στη σεζόν, υπάρχει μια σημαντική πτυχή που πρέπει να σημειώσετε πριν από 12 μήνες. Οι νέοι αεροδυναμικοί κανονισμοί που τέθηκαν πέρυσι δημιούργησαν συναρπαστικούς αγώνες πάνω-κάτω στο γήπεδο, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα για τη νίκη στο Μπαχρέιν μεταξύ του Charles Leclerc και του Verstappen καθώς το ζευγάρι άλλαξε θέσεις πολλές φορές.

Με την ανάπτυξη ενός ακόμη έτους και τα μονοθέσια να έχουν υποστεί κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές στο πάτωμα, η σειρά του grid θα μπορούσε να αλλάξει, αλλά ο ενθουσιασμός στην πίστα ελπίζουμε να είναι τόσο υψηλός όσο ποτέ.

Τουλάχιστον δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ για να μάθουμε…

1386740785

Η μάχη του Leclerc και του Verstappen πέρυσι στο Μπαχρέιν ήταν ένα σημάδι ότι οι νέοι κανονισμοί προωθούσαν πιο στενούς αγώνες.

ΠΗΓΗ: F1

φοτο: Formula Rapida.net