Δελτίο τύπου για τα προβλήματα στην θέρμανση στο σχολικό συγκρότημα στο Μαντούκι εξέδωσε η παράταξη “Λαική Συσπέιρωση” στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων:

Σε μία εποχή που η τεχνολογία έχει φτάσει σε επίπεδα που μέχρι πριν λίγα χρόνια ίσως να μην μπορούσαμε να φανταστούμε, σε μία εποχή πουη ανθρώπινη γνώση κατακτά συνεχώς νέα πεδία, εξελίσσεται και ανακαλύπτει, είναι εξοργιστικό να κουβεντιάζουμε το ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στο σχολικό συγκρότημα του Μαντουκιού δεν κάνουν μάθημα λόγω… κρύου!!!

Τα προβλήματα του συγκεκριμένου κτηρίου δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά στην αυγή του 2020, δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει ότι αιφνιδιάστηκε από το γεγονός. Εδώ και χρόνια συζητάμε για την κατάσταση, έχουν γίνει δεκάδες διαμαρτυρίες, συναντήσεις, συσκέψεις αλλά κάποια λύση δε δόθηκε ποτέ. Δεν έχει δοθεί καν στους ενδιαφερόμενους η έκθεση που έχει συνταχθεί σχετικά με την καταλληλότητα των κτηρίων, αν και έχει ζητηθεί επανειλημμένα.

Οι κυβερνήσεις έχουν κάνει την επιλογή τους. Γι’ αυτούς η μόρφωση θεωρείται ένα μεγάλο έξοδο χωρίς κέρδη και έτσι τα κονδύλια για την παιδεία έχουν μειωθεί τραγικά σε όλα τα επίπεδα. Όλα στο βωμό της «ανάπτυξης για όλους»… Βέβαια, πώς, το να κάνεις μάθημα σε συνθήκες ψύχους, αποτελεί σημάδι ανάπτυξης είναι ένα ερώτημα.

Η υποχρηματοδότηση των Δήμων και η υποστελέχωση των υπηρεσιών τους είναι μία ακόμη αιτία για αυτά τα φαινόμενα. Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας &Διαποντίων Νήσων έχει για παράδειγμα έναν υδραυλικό για όλο το Δήμο… Όμως και οι Δημοτικές Αρχές έχουν κάνει την επιλογή τους. Στηρίζουν αυτές τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και συμβιβάζονται με την κατάσταση προσπαθώντας να δικαιολογήσουν και να δικαιολογηθούν. Από την άλλη δίνονται εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα που κατευθύνονται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, προγράμματα ΕΣΠΑ που σπαταλιόνται σε δράσεις αμφιβόλου ποιότητας, έργα βιτρίνας κλπ.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς δεν πρέπεινα συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να ζούμε με τα λίγα, με τα ψίχουλα που θέλουν να μας πετάνε κάθε φορά από το τραπέζι με το μεγάλο φαγοπότι. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσα χρήματα και να γίνουν όλες οι ενέργειες από το Δήμο ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες θέρμανσης. Να υπάρξει σχέδιο ώστε να φτιαχτεί νέο σύγχρονο σχολείο με όλες τις αναγκαίες υποδομές.

Η μόρφωση, οι εργασιακές συνθήκες και η ζωή που μας αξίζει θα είναι αποτέλεσμα της δικής μας πάλης. Δεν μας χαρίζει κανένας τίποτα.