Στις 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας. Στην ημερήσια διάταξη ανάμεσα στα άλλα υπήρχε και το θέμα της χωροθέτησης του κλειστού γυμναστηρίου. Η συνεδρίαση τελείωσε στις 6 το πρωί (!) με βίαιο μάλιστα τρόπο αφού έτυχε (!) να αποσυνδεθεί το σύστημα τηλεδιάσκεψης την ώρα που ήταν να γίνει ψηφοφορία και ενώ η δημοτική αρχή προσπαθούσε να αποτρέψει την καταψήφιση της εισήγησής της.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΦΑΝΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ

       

 

Στην εισήγησή της η δημοτική αρχή παρουσίασε ένα επιστημονικοφανές κείμενο που το συνέταξε ο ίδιος ο Δήμαρχος και το οποίο το βάπτισε “επιστημονική μελέτη”. Χαρακτηριστικά στοιχεία των σκοπιμοτήτων του κειμένου είναι το ότι:

 1. Στη “βαθμολόγηση” των υπό αξιολόγηση εκτάσεων το κριτήριο της ιδιοκτησίας δεν έχει χρησιμοποιηθεί.
 2. Στα δεδομένα του υπάρχουν διάφορες αλχημείες και κατασκευή στοιχείων (π.χ. εμφάνιση ανύπαρκτων συλλόγων).
 3. Στα υπό αξιολόγηση οικόπεδα έχει ενταχθεί με εντελώς αυθαίρετο και μη θεσμικό τρόπο ένα ιδιωτικό.

   Στο “δια ταύτα” η “μελέτη” της δημοτικής αρχής απορρίπτει όλα τα δημοτικά ακίνητα και καταλήγει στην πρόταση για αγορά του  ιδιωτικού οικοπέδου (βρίσκεται στην περιοχή του δρόμου Ρόδα – Καρουσάδες).

 

ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΩΡΙΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

   Η αποτυχία της δημοτικής αρχής να προωθήσει την αγορά οικοπέδου μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο την οδήγησε τις επόμενες ημέρες στην προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης  της με υπογραφές των προέδρων  των Κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό τους ζητάει να υπογράψουν κείμενο με το οποίο θα συντάσσονται με τις απαράδεκτες  πρακτικές και επιλογές της. Παράλληλα μέσα σε ένα κρεσέντο αδιαφάνειας, αντιδημοκρατικότητας και σκοπιμότητας αποκρύπτει από τους προέδρους ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου υποστήριξε την κατασκευή του κλειστού σε δημοτικό χώρο και συγκεκριμένα στο παλιό γήπεδο των Αγραφών.

  ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗ «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Η αναλυτική θέση της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» για τον αθλητισμό και τις υποδομές του στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας έχει ως εξής:

 1. Η σημασία του αθλητισμού είναι τεράστια για την κοινωνικοποίηση, τη διαπαιδαγώγηση, τη σωματική και ψυχική ευεξία του ατόμου. Στη βάση αυτής της αλήθειας είχαμε προτείνει να χρηματοδοτηθούν από τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» αθλητικές υποδομές αλλά δεν ψηφίστηκε από καμία παράταξη.
 2. Φορείς του αθλητισμού είναι το σχολείο (29 δομές στην περιοχή μας) και οι σύλλογοι (17 σωματεία σε 5 αθλήματα). Στο πλαίσιο τους αθλούνται πάνω από 2500 νέοι και δημότες. Η πολύμορφη και τακτική ενίσχυσή τους είναι επιβεβλημένη.
 3. Οι υποδομές άθλησης στον δήμο μας είναι ανεπαρκείς. Σχολικές αθλητικές υποδομές ουσιαστικά δεν υπάρχουν ενώ οι καθαρά αθλητικοί χώροι περιορίζονται σε 6 ποδοσφαιρικά γήπεδα από τα οποία το ένα φιλοξενεί με απαρχαιωμένο τρόπο στίβο. Οι υποδομές αυτές έχουν άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού αφού έχουν εγκαταλειφθεί  για χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων.
 4. Η αντιμετώπιση των αναγκών άθλησης απαιτεί την ύπαρξη σε κάθε Δημοτική Ενότητα μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και ενός τουλάχιστον γηπέδου ποδοσφαίρου (στη ΔΕ Αγίου Γεωργίου δεν υπάρχει), τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων γηπέδων ποδοσφαίρου και του στίβου, την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών άθλησης και την δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου και κολυμβητηρίου.
 5. Προϋπόθεση για την ικανοποίηση των αναγκών άθλησης είναι η διεκδίκηση.
 6. Θέση αρχής για τη «ΛΑΣΥ» είναι η δωρεάν χρήση των αθλητικών χώρων.
 7. Για τη χωροθέτηση του κλειστού γυμναστηρίου θα πρέπει άμεσα να ακολουθηθεί η ακόλουθη διαδικασία: Σε πρώτο επίπεδο να γίνει μια μελέτη αξιολόγησης ΜΟΝΟ των δημοτικών οικοπέδων, να διατυπώσουν γνώμη γι’ αυτήν οι Κοινότητες και να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Εάν κριθεί ότι κανένα δημοτικό οικόπεδο δεν πληροί τις προϋποθέσεις  τότε σε δεύτερο επίπεδο το ΔΣ να πάρει απόφαση για προκήρυξη διαγωνισμού αγοράς οικοπέδου με συγκεκριμένα  χαρακτηριστικά. Κάθε άλλη επιλογή οδηγεί σε πονηρούς δρόμους ή σε κίνδυνο απώλειας συνολικά του έργου. Όποιοι την στηρίξουν θα αναλάβουν και τις ευθύνες.
 8. Άποψη της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» είναι ότι υπάρχουν δημοτικά οικόπεδα που πληρούν τις προϋποθέσεις (μέγεθος, θέση, κοινωνική αποδοχή κλπ) ώστε να φτιαχτεί το κλειστό Γυμναστήριο. Ένα από αυτά είναι το παλιό γήπεδο των Αγραφών. Τέλος γνώμη μας είναι πως αντί για μη αναγκαίες αγορές είναι καλύτερο να υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις στις υπάρχουσες αθλητικές υποδομές.