Όπως είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, η κακοκαιρία «Μπάλλος» άγγιξε τα όρια του ακραίου φαινομένου: «Έχουμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση, η οποία έπεσε σε τρεις διαφορετικές περιοχές».

Αναφέρθηκε και στους πλημμυρισμένους δρόμους της Αττικής λέγοντας πως: «Η Αττική είναι μια πλήρως αστικοποιημένη περιοχή. Συνεπώς το νερό απορρέει επιφανειακά και συγκεντρώνεται πολύ γρήγορα στους αποδέκτες που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Ιλισός ποταμός και ο Κηφισός στην εθνική οδό. Γι’ αυτό κι εκεί παρατηρήθηκαν τα οριακά φαινόμενα της πλημμύρας. Αν είχαμε περισσότερες βροχοπτώσεις, θα είχαν πλημμυρίσει και τα δύο ποτάμια».

Τόνισε, δε, πως αν τελικά ο Κηφισός είχε υπερχειλίσει τότε θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στις απολήξεις του Πειραιά, «στην περιοχή την Καλλιθέας, λίγο πριν βγει στη θάλασσα». Χαρακτήρισε σωστή την απόφαση να κλείσει ο Κηφισός και η παραλιακή.

Για την Ηλεία και την Εύβοια εξήγησε πως δεν πρόκειται για αστικοποιημένες περιοχές, αλλά δασικές, οι οποίες εν μέρει έχουν καεί κι δημιουργούνται άλλα προβλήματα: «Εκεί έχουμε να κάνουμε με προβλήματα έντονων διαβρώσεων, κατολισθήσεων, οι κορμοί που έχουν καεί παρασύρονται προς τη θάλασσα και εκατομμύρια τόνοι στάχτης που δημιουργούν μια μάζα με υψηλό οξώδες και γίνεται μια λάσπη με διάφορα αντικείμενα, η οποία όταν φτάνει στα τεχνικά έργα, τα ακυρώνει».

Τέλος, επισήμανε ότι η κλιματική κρίση πλέον είναι εδώ και τα φαινόμενα αυτά θα είναι περισσότερα και συχνότερα.

Πηγή : newsit.gr