Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

25 Απριλίου 2024
15.9 C
Corfu

Λύσεις για το «Ναυάγιο» με την ψύχη στο στόμα… | Στο δημοτικό συμβούλιο η μελέτη Λέκκα

Διαβάστε ακόμα

Στη συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει την επιστημονική έκθεση για την εκτίμηση κατολισθητικού κινδύνου στην παραλία του Ναυαγίου, του καθηγητή του ΕΚΠΑ και προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιου Λέκκα και θα δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις, αποφάσισε να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρίασή του, το βράδυ της Δευτέρας. Μάλιστα, ομόφωνα αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ο Λιμενάρχης, καθώς και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων των ορεινών.
Η αποστολή αυτή της Επιτροπής θα είναι εκτός από το να μελετήσει την επιστημονική έκθεση, να συντάξει ένα επίσημο έγγραφο που θα παραδοθεί στη Λιμενική Αρχή και στο οποίο θα αναφέρονται εκτός από τις διαπιστώσεις της και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην παραλία και τα οποία εκτενώς αναλύονται στη μελέτη Λέκκα. Επίσης, η Επιτροπή θα πρέπει να μεριμνήσει για την υλοποίηση των μέτρων, την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης της παραλίας, αλλά και να αποφασίσει για τη διαμόρφωση του χρόνου επίσκεψης και παραμονής σκαφών και επισκεπτών στην παραλία.
Υπενθυμίζουμε ότι στη μελέτη Λέκκα γίνεται ακριβής οριοθέτηση τριών ζωνών στην παραλία: υψηλού κινδύνου – απαγορευμένης πρόσβασης, μέσου κινδύνου – ελεγχόμενης πρόσβασης και χαμηλού κινδύνου – ελεύθερης πρόσβασης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου διατυπώθηκε και ο προβληματισμός που έχει να κάνει με τις διαφορές που εντοπίζονται στη μελέτη του κ. Λέκκα και στο πόρισμα της αυτοψίας του ΙΓΜΕ, καθώς το δεύτερο καταλήγει στην απαγόρευση της κολύμβησης για περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς λόγους. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Δρ Φυσικής Γιάννης Κοπανάς, συνεργάτης του κ. Λέκκα που εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο εκπονήθηκε η μελέτη. Όπως είπε, αφού αναλύθηκαν οι εικόνες από το drone, προσμετρήθηκε η κατολίσθηση, προέκυψε ο συντελεστής αναπήδησης των πετρωμάτων και έτσι, διαμορφώθηκαν οι ζώνες στην παραλία. Μάλιστα, ο κ. Κοπανάς προέτρεψε τους συμβούλους να αποφασίσουν για το πώς θα γίνει η οριοθέτηση και πως η πρόσβαση στην παραλία. Στη συνεδρίαση τις απόψεις τους γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα εξέθεσαν επίσης ο πρόεδρος της κοινότητας των Βολιμών Γιάννης Θεοδόσης – Κοντός και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιβατικών Τουριστικών Σκαφών Βόρειας Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Η σύσταση φορέα διαχείρισης και τα εμπόδια…
Μπορεί, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να συμφώνησαν όλοι για την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης και λήψης μέτρων, ωστόσο επανήλθε ο προβληματισμός για την δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης της παραλίας του Ναυαγίου. Πρόταση που έφερε ξανά στο προσκήνιο και μίλησε για την αναγκαιότητά σύστασή του, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο», Γιώργος Αρμένης. Ο κ. Αρμένης είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό, για το οποίο θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, αλλά και να προχωρήσει η εκπόνηση μιας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να υπάρχει ένα ευρύτερο πλαίσιο «λειτουργίας».

Λύσεις στο… και πέντε
Και μπορεί να υπήρχε ομοψυχία και ομοφωνία στο δημοτικό συμβούλιο για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα – που είναι σίγουρα το επιθυμητό – ωστόσο, δυστυχώς, για ακόμα μία φορά διαπιστώθηκε ότι ψάχνουμε να βρούμε μία λύση στο… και πέντε.
Η μελέτη Λέκκα, κατά κάποιον τρόπο μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι «λύνει» τα χέρια των αρχών και των επιχειρηματιών, καθώς αφενός, η υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων – αν υπάρχει συνεργασία – δεν είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί και αφετέρου, δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης πρόσβασης στην παραλία, που θα σήμαινε την οικονομική καταστροφή των επιχειρηματιών.
Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της Λιμενικής Αρχής που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β’ 907/15.03.2019, προβλέπει: «Την απαγόρευση προσέγγισης-αγκυροβολίας κάθε μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου πλωτού μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού στον Όρμο «Ναυάγιο» Ζακύνθου, για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της παρούσας και έως ότου καθορισθούν – υλοποιηθούν θεσμικά αρμοδίως τα διαλαμβανόμενα στα (ιδ) και (ιζ) σχετικά και βεβαιωθεί θεσμικά αρμοδίως η εξάλειψη του κινδύνου συνεπεία των φυσικών φαινομένων (ιθ) σχετικού».

Επομένως, μένουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν και μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν για να επαναλειτουργήσει η παραλία! Πόσο γρήγορα θα είναι τα αντανακλαστικά της Επιτροπής λίγο πριν τις εκλογές; Ποιος θα φροντίσει πραγματικά για τη λήψη των μέτρων στην παραλία και την ασφάλεια των επισκεπτών; Ποιος θα αναλάβει μία σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης των επιχειρηματιών; Μπορεί σήμερα να γίνονται όλα αυτά μετά από την κατάρρευση βράχων, αλλά σε γενικότερο επίπεδο, ποιος έχει μεριμνήσει για το νούμερο ένα αξιοθέατο του νησιού; Ενώ η τουριστική σεζόν ξεκινά και ενώ σε λιγότερο από δύο μήνες στήνονται οι κάλπες, αναζητώνται λύσεις την τελευταία στιγμή! Κανείς, όμως δεν κοιτά πως θα στηριχθεί αυτό το brand σε βάθος χρόνου.

Πηγή:imerazante.gr
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Κέρκυρα: Στις 30 Απριλίου ξεκινούν οι πτήσεις από και προς τη Μαδρίτη – Έως και 6 φορές την εβδομάδα θα εκτελείται το δρομολόγιο!

Την Τρίτη 30 Απριλίου ξεκινούν οι πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα της Ισπανίας τη Μαδρίτη. Οι πτήσεις ξεκινούν πιο...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img