Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, που έχουν ληφθεί από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα, καταγράφει σε ενημερωτικό σημείωμα ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας.

“Πήραμε, και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε, όσα μέτρα απαιτούνται για να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις, να σωθούν οι θέσεις εργασίας, να στηριχθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη”, τονίζει στο σημείωμα.

Αναλυτικά τα μέτρα:

Μέχρι σήμερα ενεργοποιήθηκαν μέτρα, ύψους 15 δις ευρώ.

1. Μέσω του ΤΕΠΙΧ , έχουν δοθεί δάνεια 1,6 δισ. ευρώ.

2. Μέσα από το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχουν εκταμιευθεί 2 δισ. ευρώ σε σύνολο 3,6 δισ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης.

3. Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε επαγγελματίες και εργαζομένους

4. Μείωση ενοικίου κατά 40% για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

5. Κατάργηση της προκαταβολή φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις στον τουρισμό, που πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου του 2019.

6. Αναστολή στην προθεσμία καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

7. Μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην εστίαση έως τις  30 Απριλίου 2021

8. Παράταση των επιδομάτων ανεργίας

9. Πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία . Το Κράτος καλύπτει κατά 60% τις απώλειες στο μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με μειωμένο ωράριο.

10. Θέσπιση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

11. Επίδομα ανεργίας στους εποχιακά απασχολούμενους που δεν θα προσλήφθηκαν την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

12. 2 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις,  μέσα από τους δύο πρώτους γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έχουν τεθεί σε ισχύ ή θα “τρέξουν” το επόμενο διάστημα,μέτρα όπως:

1. Έναρξη της δεύτερης φάσης χορήγησης δανείων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ. Δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με 80% εγγύηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

2. Ενεργοποίηση Ταμείου Εγγυοδοσίας επενδυτικών δανείων με διαθέσιμο ποσό 500 εκ.ευρώ. Δάνεια επενδυτικού σκοπού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έως 80% εγγύηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

3.Επέκταση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Θα διατεθούν επιπρόσθετα 850 εκατ. ευρώ για την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με διετή επιδότηση επιτοκίου.

4. Τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1,5 δις, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν εποχικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς  ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

5.Πρόγραμμα «Εξοικονομώ για τον τουρισμό», προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και στην ανάπτυξη «πράσινων» ξενοδοχείων. Θα απευθύνεται σε 38.000 ξενοδοχεία κλασικού τύπου, επιπλωµένα διαµερίσµατα, ξενοδοχεία µεικτού τύπου, ενοικιαζόµενα δωµάτια, παραδοσιακά καταλύµατα, διατηρητέα, τουριστικές κατοικίες και επαύλεις σε όλη την Ελλάδα.

6. Θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, από τις επιχειρήσεις  για τρία έτη. Μια παρέμβαση που μειώνει τον εταιρικό φόρο και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό με περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

7. Διευκόλυνση της έκδοσης εγγυητικών επιστολών που απαιτούνται προκειμένου οι επιχειρήσεις να πάρουν την προκαταβολή του ΕΣΠΑ, με τη δημιουργία ειδικού ταμείου. Πρόκειται για μία παλαιότερη πρόταση μου προς το Υπουργείο Ανάπτυξης που έγινε αποδεκτή και δρομολογείται.

8. Μειώνονται κατά 3 μονάδες, από το 39,7% στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών  του ιδιωτικού τομέα για το 2021.

9. Μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην εστίαση. Το μέτρο που  ίσχυε έως τις  31 Οκτωβρίου 2020, παρατείνεται  έως τις 30 Απριλίου 2021.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε εργαζόμενους και ανέργους αλλά και όλους όσους έχουν ανάγκη να μείνουν όρθιοι, αυτό το δύσκολο χειμώνα με μέτρα όπως:

1.Πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το Κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του, με το μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δε θα μειώνονται.

2. Πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία . Το Κράτος καλύπτει κατά 60% το μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές για τους εργαζόμενους. Το πρόγραμμα παρατείνεται έως το τέλος του χρόνου

3. Νέα Δίμηνη Παράταση στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

4. Μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων από 100 σε 50  για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας.

5. Παράταση στην προθεσμία καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως τις 30 Απριλίου για  εργαζόμενους στον τουρισμό, που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

6. Μειώνονται κατά 3 μονάδες, από το 39,7% στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών στις τουριστικές επιχειρήσεις. Υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ, θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ.

7. Καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων για όσους έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

8. Οικονομική ενίσχυση των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

9. Πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των μηνιαίων δόσεων δανείων, εξυπηρετούμενων και μη, με υποθήκη την πρώτη κατοικία για τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

10. Επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης και για τον Οκτώβριο.

 

11. Σχεδιάζεται ενίσχυση των εποχιακά εργαζόμενων και των ανέργων με τη συμμετοχή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης.

Πηγή: tornosnews.gr