Πριν λίγες ημέρες(από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου) πραγματοποιήθηκε το 4ο“SummerSchoolonEuropeanUnionLaw” στο νησί της Κέρκυρας, το οποίο διοργανώνουν κάθε χρόνο ο Σύλλογος Αποφοίτων ΠΜΣ Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών (ELMAA), το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας (ΔΣΚ).

 

Στο SummerSchoolσυμμετείχαν 40 νέοι δικηγόροι από 12 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Βραζιλία και Νιγηρία), εκ των οποίων 2 μέλη του ΔΣΚ, καθώς και πέντε τελειόφοιτοι και απόφοιτοι του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι περισσότεροι εκ των 40 συμμετεχόντων εργάζονται στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δικηγορικέςεταιρείες στην Ελλάδα, στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο ή πραγματοποιούν μεταπτυχιακές / διδακτορικές σπουδές σε πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Διδάσκοντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Ιρλανδός Γενικός Εισαγγελέας στοΔικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης AnthonyCollins, oΙταλός Δικαστής στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης RobertoMastroianni, ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Βασίλειος Χριστιανός, ο Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Θεόδωρος Πανάγος, ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Μιχάλης Πολίτης, η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου Κατερίνα Πανταζάτου, ο δικηγόρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Στέφανος Καρδαράς και ο διερμηνέας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σπύρος Αδαμόπουλος.

Η Τελετή Έναρξης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΔΣΚ στο Δικαστικό Μέγαρο Κέρκυρας. Χαιρετισμούςαπηύθυναν, μεταξύ άλλων, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας &Διαπόντιων Νήσων Μερόπη Υδραίου, ο Πρόεδρος του ΔΣΚ Γιάννης Κοντός και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ELMAAΑλέξανδρος Πολίτης. Ακολούθησε ομιλία (μέσω βίντεο) του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, και πρώην Αντιπροέδρου του Συλλόγου ELMAA,Γεώργιου Κώτσηρασχετικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα. Η Τελετή έληξε με τιμητικές βραβεύσεις για την προσφορά τους στα προηγούμενα SummerSchoolsτων καθηγητών Βασίλειου Χριστιανού και Μιχάλη Πολίτη και του πρώην Προέδρου του ΔΣΚ Γεώργιου Καλούδη.Ακολούθησε γεύμα που παραχώρησε στους διδάσκοντες του SummerSchoolο Ροταριανός Όμιλος Κέρκυρας.

Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και κάλυψαν μια ευρεία θεματολογία επί του ευρωπαϊκού δικαίου όπως τις εξελίξεις σε θέματα ενέργειας και τη φορολογική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η διοργάνωση του SummerSchoolχορηγήθηκε από τον όμιλο εταιρειών EDIL HELLAS και τις δικηγορικές εταιρείεςτης Αθήνας «Μπαχάς, Γραμματίδης και Συνεταίροι», «Χριστιανός και Συνεταίροι» και «PFGLawFirm».