Τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει ο υφυπουργός τουρισμού Μάνος Κόσνολας στο Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας Γιώργο Μαχειμάρη, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην Κέρκυρα, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου το Δημαρχιακό Μέγαρο στην Αχαράβη μαζί με την Υπηρεσιακή Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Σταυρούλα  Μηλιάκου, και συνεργάτες του. Εκεί  τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος με τους κ.κ  Παπαδάτο Παναγιώτη Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους Κουτσούρη Χαρίτωνα, Νικόλαο Μουζακίτη, Θεοφάνη Σκέμπρη, δημοτικούς συμβούλους   Άκη Μαυρωνά ,Δημήτριο Πέρρο, Γιάννη Καλούδη, Δημήτριο Νικοπάσχο, Βασίλειο Κούλα, Στη συνάντηση παρόντες ήταν  επίσης:  Ασπιώτης Νικόλαος υπεύθυνος των ΜΜΕ και μέσων  κοινωνικής δικτύωσης στον τομέα τουρισμού της ΝΔ, υπηρεσιακοί παράγοντες και συνεργάτες  τόσο του Υπουργείου όσο και του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

 

Το θερμό κλίμα στη συνάντηση ξεκίνησε από την είσοδο του Δημαρχείου όπου ντυμένοι  με την παραδοσιακή ενδυμασία του Όρους εκπρόσωποι από το χορευτικό του πολιτιστικού σωματείου ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΛΑΧΟΣ  Περίθειας προσέφεραν λουλούδια και ένα αναμνηστικό το βιβλίο με φωτο γραφικό υλικό της Παλιάς Περίθειας,  ενώ  ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας καλωσορίζοντας τον Υφυπουργό, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης που επισκέπτεται προσωπικά το Δημαρχιακό Μέγαρο και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη επίσκεψη  περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στον ίδιο , στους συνεργάτες του αλλά  και στους δημότες.

 

Εξήρε δε την προσωπικότητα του υφυπουργού τουρισμού και βουλευτή Δωδεκανήσου λέγοντας ότι η επιστημονική του  κατάρτιση, η πολύχρονη εμπειρία του στον τομέα του τουρισμού, το ενδιαφέρον του στις δύσκολες εποχές  είναι εχέγγυα  για την ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική με στρατηγικό σχεδιασμό για τη χώρα μας.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, ο Δήμαρχος παρέδωσε συνοπτικό υπόμνημα στο οποίο καταγράφεται αφενός ότι η χώρα μας κέρδισε τη θετική εικόνα σε διεθνές επίπεδο γιατί τα αντανακλαστικά της ήταν μελετημένα, έγκαιρα και εύστοχα, αφετέρου μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:.

…«ΣΚΛΗΡΗ ΤΟΠΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: 

 • Διαχρονικά η Πολιτεία ήταν ελλιπής στην προσφορά της για την Κέρκυρας , τόσο σε υποδομές όσο και σε υπηρεσίες. Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι, οι  μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, όλος ο λαός της Κέρκυρας. Και στο βάθος εργασιακή επισφάλεια και αβεβαιότητα.
 • Έλλειψη δημοσίων υποδομών σε οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμό, παραλίες  Ειδικότερα:
 • Κατεστραμμένο οδικό δίκτυο,
 • Ανεπάρκεια υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο και πεπαλαιωμένα δίκτυα. Λίγα αποχετευτικά δίκτυα και σε λίγες τουριστικές περιοχές.
 • Το πρόβλημα των απορριμμάτων που μας δυσφήμισε στο μέγιστο βαθμό σε παγκόσμιο επίπεδο, (έδωσε λύση η πολιτεία  και τη χαιρετίσαμε). Παραμένει «αγκάθι» το κόστος μεταφοράς τους , για το οποίο υπήρχε δέσμευση κάλυψης αρχικά , αλλά στην πορεία, αθετήθηκε μ αποτέλεσμα να καθίσταται δυσβάστακτο για το Δήμο μας .
 • Υποδεέστερες υπηρεσίες σε υγεία, παιδεία και πολιτισμό.

 

 • Διαχρονική έλλειψη καθαρής τουριστικής πολιτικής  και στρατηγικής  από την πολιτεία που να απαντά στο δίλημμα ποσότητα ή ποιότητα και να σχεδιάζει τη στόχευση στον ποιοτικό τουρισμό.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

 

Κάνουμε έκκληση για Συστράτευση Πολιτείας, Περιφέρειας, ΤΑ ,φορέων, επιχειρήσεων, εργαζόμενων με στόχο:

 • Την Ενίσχυση των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων
 • Τη Στόχευση στην οικονομική και επιχειρηματική ενίσχυση των τουριστικών μονάδων και των εργαζομένων.
 • Τις Πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας, ελάφρυνσης του έμμεσου μισθολογικού κόστους, φορολογικών ελαφρύνσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις. Τα μέτρα της πολιτείας να φτάνουν άμεσα στους πληττόμενους και όχι με τη χρονοτριβή και τα εμπόδια των τραπεζών.

Επίσης:

 • Την Ολοκληρωμένη ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ με έμφαση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
 • Την ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΜΕ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ Της ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
 • Την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ-ΕΝΣΧΥΣΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ -ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ   ΥΠΟΔΟΜΩΝ (οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμό, παραλίες)  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ (πρωτογενή τομέα)
 • Δημιουργία σύγχρονου λιμανιού  στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών.
 • Δημιουργία μαρίνας σκαφών στο λιμάνι της Ημερολιάς  στην Κασιώπη.
 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – Ανασύνταξη- . Επανατοποθέτηση για ένα ποιοτικό τουρισμό που θα ικανοποιεί τον επισκέπτη , διασφαλίζοντας το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Στρατηγική προϊόντος-τουρισμός πολιτισμός-περιβάλλον. Ξεκάθαρες επιφυλάξεις για ΕΡΗΜΙΤΗ.
 • Στρατηγική ποιότητας και προστιθέμενης αξίας –πολιτισμός- περιβάλλον, ανθρώπινο περιβάλλον.
 • ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ -ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ ΜΑΡΚΕΤΙΓΚ. Επίσης:
 • Δημιουργία δομών και κουλτούρας μάρκετινγκ, καθώς επίσης  αλλαγές τόσο σε νοοτροπία, όσο και σε οργάνωση .
 • Αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων της πανέμορφης Κέρκυρας. Φυσικό περιβάλλον, πολιτιστική – αρχιτεκτονική κληρονομιά κ.λ.π.

Η Κέρκυρα επενδύει πρωτίστως στα χαρακτηριστικά του ασφαλούς προορισμού αλλά και της ποιότητας της κερκυραϊκής φιλοξενίας.

 

Από τη πλευρά του ο Υφυπουργός Μάνος Κόνσολας , ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την εγκάρδια υποδοχή, δεδομένο που φανερώνει την κουλτούρα πολιτισμού που διέπει τη δημοτική Αρχή  , υιοθετώντας την αναφορά του Δημάρχου στη ρήση του Γιώργου Σεφέρη «Να βγούμε από τη δοκιμασία μας πιο δυνατοί και, εύχομαι, πιο σοφοί» .

Τόνισε δε ότι η επίσκεψη αλλά και η συνάντηση εργασίας είναι ουσιαστικού περιεχομένου και σημασίας.

Εξήρε την προσωπικότητα του Δημάρχου καταγράφοντας τρία δεδομένα :

1.Αναφορές από συνεργάτες καθηγητές  –ερευνητές  στο πανεπιστήμιο Πειραιά, που συνεργάστηκαν μαζί του και μίλησαν για την προσωπικότητα του Γιώργου Μαχειμάρη. Τη χρησιμοποίηση-υιοθέτηση από τον ίδιο στο σχεδιασμό , απόψεων που καταγράφονται στο πόνημα του δημάρχου «Στρατηγικός σχεδιασμός για τον τουρισμό της Κέρκυρας», αναγνωρίζοντας τν πολύχρονη εμπειρία του.( Ιδιαίτερα για τον εναλλακτικό –θρησκευτικό- κ.λπ).

 1. Τη δική του διαδρομή και εμπειρία στην αυτοδιοίκηση , αρχής γενομένης από την προεδρεία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου.

3.Αναφορά στο πρόσωπο του δημάρχου , με χαρακτηριστικά την ευπρέπεια, το δυναμισμό και τη συνεχή διεκδίκηση με όραμα για το νεοσύστατο Δήμο.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι, είμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμόσουμε τον τουρισμό μας και να προσαρμοστούμε και εμείς οι ίδιοι. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης λιγότερου ευάλωτου, περισσότερο ανταγωνιστικού και με όρους αειφορίας.

Η Κέρκυρα είναι ευλογημένος τόπος.  Μπορεί να υπηρετήσει αυτό το μοντέλο,  με στροφή στην ποιότητα,  αναπτύσσοντας νέες μορφές θεματικού τουρισμού που προσελκύουν επισκέπτες υψηλού εισοδήματος όπως ο θρησκευτικός, γαστρονομικός, καταδυτικός, ανάδειξη μνημείων, αρχιτεκτονικής,  θαλάσσιος τουρισμός. Το νησί πρέπει να επενδύσει σε ποιοτικά χαρακτηριστικά με έμφαση στην αναβάθμιση των υποδομών.

Μέσα δε από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων υψηλού επιπέδου, αλλά και για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό καταλυμάτων χαμηλών κατηγοριών. Παράλληλα γίνονται στοχευμένες κινήσεις προώθησης και προβολής  μέσω του ΕΟΤ και κάθε Περιφέρειας χωριστά με μεγάλη προσοχή στην καταγραφή, αξιοποίηση  των δυνατοτήτων κάθε περιοχής ,

Το νησί πρέπει να γίνει ένας προορισμός με ισχυρό και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αξιοποιώντας πόρους που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια για να ενισχυθούν επιχειρηματικά σχέδια. Αυτό το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης είναι ανταγωνιστικό, έχει μεγάλες προοπτικές. Μπορεί να υποστηριχθεί με έργα, δράσεις και επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Μεγάλη δε σημασία δίνεται στην αναβάθμιση της Σχολής Ξεναγών σε εθνικό επίπεδο αλλά και της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες ενώ επισήμανε ότι το υπουργείο έχει έτοιμο σχέδιο ανάκαμψης, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους και επαγγελματίες του τουρισμού μπροστά στον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα».

Η εμπειρία  μας έχει κάνει πιο σοφούς.. Στις βασικά σημεία του υπομνήματος με βρίσκουν θετικό και θα τα στηρίξω. Η επίσκεψη θα χει συνέχεια με πρόσκληση στην Αθήνα. Έχουμε χρέος για διακριτό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών.

 

Στην κατακλείδα της τοποθέτησης του τόνισε:

την αναγκαιότητα σύστασης γραφείου  (τουρισμού) στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας με διασύνδεση απευθείας με το Υπουργείο τουρισμού για άμεσες λύσεις θεμάτων αφενός , αφετέρου ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του είναι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής.