Ανακοίνωση εξέδωσε το ΜέΡΑ25 Κέρκυρας  μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Κέρκυρας, κάνοντας αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τεχνητή Μονάδα.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25:

Το ΜέΡΑ25 Κέρκυρας πραγματοποίησε πρόσφατα συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Κέρκυρας κ. Κορμαρή.

Η κατάσταση στην περίθαλψη των πασχόντων από σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια ώστε να χρειάζονται αιμοκάθαρση στο νησί μας επιδεινώνεται δραματικά και νομοτελειακά, αν και σχετικά αθόρυβα.

Χαρακτηριστικό της αντιφατικής πολιτικής Υγείας και Πρόνοιας είναι ότι πολλοί από τους πάνω από 100 πάσχοντες ωθούνται, παρά τη θέληση τους, σε πρόωρη έξοδο από την εργασία και επίσημα χαρακτηρισμένη αναπηρία, εξαιτίας του περιορισμού των ωραρίων λειτουργίας της μονάδας τεχνητού νεφρού, λόγω των σοβαρότατων ελλείψεων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, περιορισμού που πλέον τους υποχρεώνει να κάνουν τις συνεδρίες μόνο πρωινές ώρες. Η διαρκής επιδείνωση στα υποστελεχωμένα και φυλλορροούντα τμήματα του Γ.Ν.Κ. είναι νομοτελειακή, καθώς εδώ και πολλά χρόνια, το όποιο υφιστάμενο προσωπικό, παλιότεροι ή νεοεισερχόμενοι, αργά ή γρήγορα αδυνατούν να προσαρμοστούν στην εργασιακή και επιστημονική υποβάθμισή τους και εγκαταλείπουν.

Ταυτόχρονα, μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων εξυπηρετείται μόνο στα Γιάννενα, όπως π.χ. για αγγειολογικές πράξεις που δεν γίνονται στο νησί μας. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι η λειτουργία ιδιωτικής μονάδας τεχνητού νεφρού εξαρτάται απολύτως, τόσο νομικά όσο και πρακτικά και οργανικά, από την παρουσία και λειτουργία μάχιμης δημόσιας μονάδας, στελεχωμένης επαρκώς.

Οι ελλείψεις προσωπικού, ειδικά στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι μια χρόνια και ανατροφοδοτούμενη πληγή, που κρατά ακόμη και από πολύ πριν τις μνημονιακές περικοπές στην Υγεία. Η πανδημία COVID-19 απλώς κατέστησε πλέον πασιφανείς τις χρονίζουσες αδυναμίες του Ε.Σ.Υ. στη χώρα μας, αλλά η πρόληψη, εκτός από τα πολύ εμφανή και επικοινωνιακού χαρακτήρα, δεν παύει να πρέπει να επικεντρώνεται έγκαιρα στα πιο αφανή, πριν γίνουν εμφανή.