14.4 C
Corfu
8 Μαΐου 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Ο δρόμος μέχρι το άνοιγμα για το...

Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Ο δρόμος μέχρι το άνοιγμα για το χωριό

Τα βήματα και τα σημάδια για να φτάσουμε μέχρι τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Τι θα προηγηθεί και ποιος είναι ο δρόμος μέχρι το Πάσχα στο χωριό.

Η μετακίνηση εκτός νομού όσο πλησιάζει το Πάσχα απασχολεί όλο και περισσότερο τους πολίτες που έχουν μήνες να επισκεφτούν τα χωριά τους, τα εξοχικά, τους γονείς τους ή απλά θέλουν να φύγουν από τις πόλεις για να ξεσκάσουν.

Οι εκτιμήσεις είναι πολλές και οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι για το αν πρέπει να επιτραπεί ή όχι.

Για να είμαστε ειλικρινείς βέβαια αν η μετακίνηση εκτός νομού επιτραπεί για το Πάσχα οι πόλεις θα αδειάσουν… Ανεμενόμενο βέβαια, αφού ο κόσμος είναι κλεισμένος εδώ και 5 μήνες.

Όπως αναφέρθηκε οι εκτιμήσεις είναι πολλές και μόλις προχθές, την πρόβλεψη ότι από την άλλη εβδομάδα και πιθανότατα μετά την 25η Μαρτίου θα αρχίσει μια αργή πορεία προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και τάχθηκε υπέρ της μετακίνησης εκτός νομού για το Πάσχα.

Τα βήματα που οδηγούν στη μετακίνηση εκτός νομού είναι πολλά. Πρώτα θα επιτραπούν άλλες απαγορεύσεις και μετά η μετακίνηση εκτός νομού.

Όπως γράφει σήμερα το iEidiseis.gr, αν οι επιστήμονες δεν δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, τότε το πιθανότερο είναι ότι τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, θα σηκώσου ρολά στις 5 Απριλίου. Η κυβέρνηση θέλει να προλάβουν να ανοίξουν έστω για δύο εβδομάδες και τα σχολεία, αλλά και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας, καθώς στο δίλημμα λιανεμπόριο ή σχολεία, η ζυγαριά γέρνει προς την πρώτη πλευρά, για λόγους καθαρά οικονομικούς.

Όποτε κι αν τελικά ανοίξουν τα καταστήματα, θα ενεργοποιηθεί ένας αριθμός SMS, το 13032, τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για τρεις ώρες ώστε να πραγματοποιούν τις αγορές τους. Η χρήση του συγκεκριμένου αριθμού SMS θα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά την ημέρα και ο σχεδιασμός είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί αναφορικά με την περιοχή στην οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να κινηθούν για να κάνουν τα ψώνια τους.

Το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί λίγο πριν το Πάσχα να ανοίξει και η εστίαση, η οποία είναι εδώ και πολλούς μήνες κλειστή.

Ως πρώτη ημερομηνία, αλλά πάντα υπό την αίρεση της πανδημικής πορείας, το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, προγραμματίζεται για τις 19η Απριλίου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μικρό αριθμό πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αν αυτά πραγματοποιηθούν και φτάσουμε 10 μέρες πριν το Πάσχα να ανοίγει η εστίαση, τότε έχουμε αρκετές πιθανότητες για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα.

Αν όμως αυτά τα βήματα πάνε πιο πίσω, τότε είναι ξεκάθαρο ότι η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα θα μείνει ένα… όνειρο.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για το Πάσχα, ωστόσο τα σημάδια θα έρθουν νωρίτερα με τα ανοίγματα των άλλων δραστηριοτήτων, αλλά και με τη γραμμή που θα πάρουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια για το άνοιγμα.

Τι ισχύει με τη μετακίνηση εκτός νομού σήμερα

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι υφίστανται και εξαιρέσεις με την επίδειξη βέβαια των απαραίτητων δικαιολογητικών στις αρμόδιες Αρχές κατά τη διάρκεια ελέγχου για την εφαρμογή των μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε κάνει γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε εφαρμογή βρίσκεται η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός από εξαιρέσεις που ορίζονται για τις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Σύμφωνα με όσα ορίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε σχετική δημοσίευση, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Αυτές είναι οι εξής και με τα κάτωθι έγγραφα:

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.

Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.

Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων και πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Επιπλέον:

Εφάπαξ μετάβαση φοιτητή ή σπουδαστή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Σχολή του, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Εφάπαξ μετάβαση μαθητή ή εξεταζόμενου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.

Μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ακόμα ενός προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή, που ο φοιτητής/η φοιτήτρια σπουδάζει και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής ύστερα από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός 72 ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό και απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.