Σε βραδυφλεγή βόμβα εξελίσσεται το μεταναστευτικό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς έχει να διαχειριστεί ταυτόχρονα αρκετά προβλήματα.

Τον εκβιασμό Ερντογάν προς την ΕΕ, να αυξήσει τα κονδύλια προς την Τουρκία, με τις συνεχείς ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά
Τις ανεπαρκείς υποδομές που παραλαμβάνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κόλαση της Μόριας, και
Μια ελληνική κοινωνία που θεωρεί ότι οι αντοχές της χώρας στην υποδοχή των προσφύγων- μεταναστών, έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις δυνάμεις της.

Το Υπουργικό Συμβούλιο

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η κυβέρνηση αποφάσισε σειρά μέτρων για την καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, την επαναπροώθηση των μεταναστών, αλλά και την αυστηροποίηση των διαδικασιών απονομής ασύλου. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση της Μόριας- αφού τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο- και η δημιουργία υποδομών στην ενδοχώρα.

Αλλά στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το κλειδί των εξελίξεων το κρατά ο Ερντογάν, και αν δεν πειστεί ο Σουλτάνος να περιορίσει τις ροές και να επιβάλει ελέγχους, το πακέτο μέτρων, όσο φιλόδοξο και αν φαίνεται, θα αποδειχθεί απλή ασπιρίνη.

Έσπασαν ρεκόρ οι αφίξεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι θαλάσσιες αφίξεις κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και την Συρία έφθασαν τις 10.258, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μηνιαίων αφίξεων από το 2016. Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι φέτος η Ελλάδα δέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες- μετανάστες στην Μεσόγειο, περίπου 45.600 απο τις συνολικά 77.400 αφίξεις.

Ενώ όσοι ασχολούνται με το πρόβλημα γνωρίζουν ότι ο φιλόδοξος στόχος για 10.000 επαναπροωθήσεις μέσα στο 2020- σε σχέση με τους 1.800 που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να στείλει πίσω στις πατρίδες τους μέσα σε 3 ολόκληρα χρόνια- μπορεί να αποδειχθεί ουτοπικός. Αφού χώρες όπως το Πακιστάν, δεν έχουν δείξει στο παρελθόν καμία διάθεση να συνεργαστούν και να υποδεχθούν πίσω τους πολίτες των χωρών τους.

Διεθνής κινητοποίηση

Η Αθήνα πάντως προωθεί διεθνή λύση στο πρόβλημα, αφού διαφορετικά η Τουρκία του Ερντογάν, δεν θα συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Στην Τουρκία μεταβαίνουν τις επόμενες ώρες οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ακολούθως θα βρεθούν στην Αθήνα για σύσκεψη με τις ελληνικές αρχές. Θα ακολουθήσει ταξίδι στην γειτονική χώρα, του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος σήμερα το πρωί στις 10:30 θα κάνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στα σκαριά βρίσκεται και η πρωτοβουλία της Μάλτας για μια ανακατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, που όμως δεν έχει πάρει ακόμα σάρκα και οστά, παρά τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που διέψευσε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το βέβαιον είναι ότι η Αθήνα αποκτά διεθνή ερείσματα και η πολιτική του Ερντογάν αρχίζει να εξαντλεί την υπομονή των Ευρωπαίων.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν χθες, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Όπου απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, όχι μόνο συμφώνησε ότι η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου, όχι μόνο επεσήμανε ότι πρέπει οι χώρες της Ευρώπης να μοιραστούν το κόστος της προστασίας, αλλά πρόσθεσε για τις απειλές και τους εκβιασμούς Ερντογάν ότι: «Δεν θα ήταν σωστό για την Ευρώπη να υποκύψει στην πίεση αυτή.»
Οι αντιδράσεις

Η νέα πολιτική που αποφάσισε η κυβέρνηση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, με τους κυβερνητικούς να επιμένουν ότι οι αφίξεις είναι κυρίως μετανάστες, και συνεπώς πρέπει να μιλάμε μόνο για μετανάστες, προκαλεί την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι ακολουθεί την πολιτική των Ορμπαν και Σαλβίνι και ότι υποκύπτει σε ακροδεξιά ατζέντα.

Δεν είναι όμως μόνο η αντιπολίτευση. Οι πληροφορίες θέλουν και ορισμένους υπουργούς να προτείνουν πιο αυστηρή ακόμα πολιτική, με προεξάρχοντες τους Μάκη Βορίδη, Αδωνι Γεωργιάδη και Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Μάλιστα ορισμένοι επιμένουν ότι η συζήτηση στο Υπουργικό πολλές φορές άναψε, αν και δεν έγινε σαφές από τους «σκληρούς» της κυβέρνησης, τι μέτρα προτείνουν για να ανασχεθούν οι ροές.

Πηγή : iefimerida.gr