Συναγερμός έχει σημάνει στην πολιτεία Ταμαουλίπας του Μεξικού, ύστερα από την επιδρομή ενόπλων σε λεωφορείο, από το οποίο απήγαγαν 22 επιβάτες.

Σύμφωνα με τις μεξικανικές Αρχές, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ούτε μια καταγγελία ή αναφορά εξαφάνισης από μέλη οικογενειών των 22 απαχθέντων, με συνέπεια να εκτιμάται ότι πρόκειται για μετανάστες.

Η Ταμαουλίπας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι μια από τις Πολιτείες όπου οι αρχές καταγράφουν τη δράση συμμοριών που προχωρούν σε αθρόες απαγωγές, συχνά με σκοπό να αναγκάσουν τα θύματα να ενταχθούν στις τάξεις τους.

Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν κηρυχθεί αγνοούμενοι στο Μεξικό, κατά τα επίσημα στοιχεία. Σε πολλές από τις υποθέσεις, οι εξαφανίσεις συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η Ταμαουλίπας μαστίζεται από τη δράση των συμμοριών που συγκρούονται για τον έλεγχο εδαφών και οδών διακίνησης ναρκωτικών. Δύο καρτέλ, αυτό του Κόλπου και αυτό των Σέτας, είναι ενεργά σε αυτή την Πολιτεία του βορειοανατολικού Μεξικού, που γειτονεύει με το Τέξας. Αμφότερα έχασαν μέρος της δύναμής τους εξαιτίας των συλλήψεων των επικεφαλής τους, κάτι που ευνόησε την ανάδυση μικρότερων, πιο αιμοδιψών συμμοριών.

Τον Αύγουστο του 2010, 72 παράτυποι μετανάστες από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική δολοφονήθηκαν από τη συμμορία των Σέτας σε ένα αγρόκτημα στην Ταμαουλίπας. Έναν χρόνο αργότερα, σχεδόν 200 πτώματα, πολλά από τα οποία ανήκαν σε Μεξικανούς, βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους στην ίδια Πολιτεία.

Δεν έχει υπάρξει ως τώρα ανάληψη ευθύνης για την απαγωγή των επιβατών του λεωφορείου, που εκτελούσε δρομολόγιο από το Ταμπίκο προς τη Σιουδάδ Ρεϊνόσα.

Πηγή: iefimerida.gr