ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΕΤΚΚ κ. ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

 «Στοχεύουμε στο αύριο και  θέτουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του ελληνικού τουρισμού»

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας τουρισμού ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας κύριος Περικλής Κατσαρός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού μας βρίσκει εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης μετά την πτώχευση του αρχαιότερου ταξιδιωτικού τουριστικού οργανισμού της Ευρώπης του Thomas Cook. Ένα τεράστιο «μαύρο σύννεφο» έχει σκεπάσει την Ευρώπη και έχει διασκορπίσει τον έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις που θα επακολουθήσουν στα ευρωπαϊκά τουριστικά δρώμενα.

Το σίγουρο είναι ότι η  Ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία διαθέτει την δυναμική για να ξεπεράσει και αυτή την μεγάλη, αλλά όχι απροσδόκητη κρίση και εμείς, ως τουριστικός προορισμός αλλά και ως επιχειρηματίες και επαγγελματίες, οφείλουμε να εξάγουμε τα συμπεράσματα μας και να διδαχθούμε από την «περιπέτεια» αυτή και ταυτόχρονα να θωρακίσουμε και θεσμικά και παραγωγικά, την τουριστική οικονομική δραστηριότητα και τον τουριστικό μας προορισμό.

Ο κόσμος θα συνεχίσει να ταξιδεύει γιατί έχει την έφεση να γνωρίζει νέους τόπους, καινούργιες κουλτούρες, να βιώνει νέες εμπειρίες και εμείς είμαστε εδώ με την παραδοσιακή μας φιλοξενία, να του προσφέρουμε τις ποιοτικότερες και σύγχρονες υπηρεσίες.

Το σήμερα μπορεί να είναι «γκρίζο» και εξ αιτίας της κρίσης που δημιούργησε πρόσκαιρους κραδασμούς κι εξ αιτίας των ιδιαίτερων και ειδικών συνθηκών για τον τουριστικό μας προορισμό που καταγράφει μια μείωση στις αφίξεις μετά από μια τριετία συνεχούς αυξητικής πορείας, αλλά εμείς οφείλουμε να στοχεύουμε στο αύριο και να θέτουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, της φυσικής ομορφιάς και του πλούσιου πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος του τόπου μας.

Ο τουρισμός είναι όντως μια πραγματική δύναμη ευημερίας για την χώρα μας και το νησί μας και αυτό το απέδειξε στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που στήριξε την Ελληνική κοινωνία παντοιοτρόπως. Όμως πέρα από τα πλεονεκτήματα, υπάρχουν και ελλείμματα και στρεβλώσεις που οφείλει η Πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία να παρέμβουν και να επιφέρουν τις αναγκαίες βελτιώσεις που θα εξασφαλίσουν την ομαλότητα και  τις συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης.

Οφείλει η πολιτεία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση της φορολογίας στον τουρισμό, να απαλείψει συνθήκες έντονου αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται από τις διάφορες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και να παράσχει εκείνες τις προϋποθέσεις στους μικρομεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες να κάνουν χρήση των αναπτυξιακών νόμων και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την βελτίωση και των εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων τους.

Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στην εργασία και το μήνυμα που θέλω να στείλω προς κάθε κατεύθυνση ότι στον τουρισμό πρέπει όλοι μας να συνεργαζόμαστε και να ομονοούμε. Εμείς που βιώνουμε τις σκληρές συνθήκες για να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας ακμαίες και βιώσιμες είμαστε δίπλα και κοντά στους εργαζομένους και θα συνεχίσουμε να είμαστε γιατί μόνο έτσι διαμορφώνονται οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για την επιτυχία.

Εύχομαι σε όλους υγεία και πρόοδο.