Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε με προσδοκίες, χωρίς τον «βραχνά» των μνημονίων στο Βερολίνο, όπου είχε επίσημες συναντήσεις με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς και την Άγκελα Μέρκελ και με την καγκελάριο ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για πολύ σημαντικά θέματα, όπως τις επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα, το χρέος, την ανάπτυξη, το μεταναστευτικό, την Τουρκία…

Η προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων ιδίως στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με πιθανό πεδίο και τη ΔΕΗ, ήταν ένα από τα κύρια θέματά τους.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άγκελα Μέρκελ, μετά τις επαφές των δυο ηγετών, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Πρώτα θα κερδίσουμε σε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα. Θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020. Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς. Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες. Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό».

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στα παρακάτω θέματα: «Θέλω να αλλάξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ετοιμάζουμε με τη Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα παρουσιάσουμε με την καγκελάριο τον Δεκέμβριο. Ελπίζαμε ότι το δύσκολο θέμα των αποζημιώσεων μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει προς το συμφέρον και των δυο χωρών».

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε μάλιστα ότι στις αρχές του χρόνου θα γίνει στην Αθήνα ένα κοινό ελληνογερμανικό συνέδριο για την πράσινη ανάπτυξη με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων σε ένα τομέα που έχει ανάγκη η Ελλάδα και για τον οποίο υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στη Γερμανία, γεγονός που επιβεβαίωσε ένθερμα η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μάλιστα, συγκεκριμένα στη ΔΕΗ, που βρίσκεται όπως είπε σε μία δύσκολη φάση, καλώντας έτσι εμμέσως γερμανικές εταιρείες να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της Επιχείρησης.

Αναλυτικά η γερμανίδα καγκελάριος είπε:

«Έχει γίνει πρόοδος στην Ελλάδα. Γνωριζόμαστε καιρό τώρα με τον κύριο Μητσοτάκη. Συμμεριζόμαστε τη μεταρρυθμιστική και οικονομική ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού. Μιλήσαμε για διμερή θέματα, όπως για το μεταναστευτικό. Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να είναι σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Φυσικά συζητήσαμε γύρω από τις ευρωπαϊκές διαδικασίες, το μέλλον των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας».

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης, που ανέφερε αναλυτικά:

«Θέλω να ευχαριστήσω την Καγκελάριο για τη θερμή υποδοχή και τη φιλική της ανταπόκριση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα. Ευχαριστώ για τη στήριξη του γερμανικού λαού όλα αυτά τα δύσκολα 10 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα

Μετέφερα στην Καγκελάριο τη βαθιά μεταρρυθμιστική μας διάθεση. Θέλουμε σύμμαχο μας τη Γερμανία. Είμαι εδώ για να αλλάξω το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Θέλω να συζητάμε διαρκώς για κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις.

Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη & την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε πολλά κοινά να κάνουμε, με επενδύσεις κοινού συμφέροντος.

Συζητήσαμε για την κλιματική αλλαγή, για τις φωτιές που είχαμε στην Ελλάδα αλλά και για ζητήματα όπως το προσφυγικό. Η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει για να ενισχυθεί η ροή προς την Τουρκία.

Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό, τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης. Μιλήσαμε για την Τουρκία, για το Κυπριακό. Είναι Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κα. Μέρκελ γνωρίζει τις απόψεις μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία μπορούν, όμως, να διορθωθούν μέσω της πολιτικής τη ΕΕ για τα Βαλκάνια.

Οι απαντήσεις τους στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Μετά τις τοποθετήσεις τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άγκελα Μέρκελ απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το κοινό σχέδιο επενδύσεων σε περιβάλλον & ενέργεια και απάντησε: «Θέλουμε να προσελκύσουμε όσο γίνεται περισσότερες γερμανικές επενδύσεις στην πατρίδα μας. Στις αρχές του 2020 θα διοργανώσουμε ένα συνέδριο για να τονίσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θέλουμε να αλλάξουμε το αφήγημα [για τις επενδύσεις την Ελλάδα».

Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Γνωρίζετε πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το θέμα. Ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο θέμα μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει. Γνωρίζετε για τη ρηματική διακοίνωση, όπου ζητάμε επίσημα από την γερμανική κυβέρνηση να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό. Προσβλέπουμε σε θετική ανταπόκριση. Είμαι πεπεισμένος ότι η επίλυση αυτού του θέματος θα βοηθήσει στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Δεν θα ήθελα να πω τίποτα αυτή τη στιγμή. Δεν θα ήθελα να παρουσιάσω εδώ εικασίες» ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα η καγκελάριος της Γερμανίας.

Σχετικά με το μεταναστευτικό:

«Υπάρχει αύξηση μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Είναι πολύ άδικο οι χώρες πρώτης υποδοχής να δέχονται όλο το βάρος» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Και εμείς διαπιστώσαμε την αύξηση ροών τους καλοκαιρινούς μήνες, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν και χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση θέλει και δεσμεύεται με τη συμφωνία (σ.σ. ευρω-τουρκική).

Συζητήσαμε τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε Ελλάδα και Τουρκία και συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είμαστε μακρυά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση».

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα:

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα υψηλά. Έχω πει επίσης ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020. Πρώτα θα κερδίσουμε σε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα. Θέλω να επισημάνω ότι όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη, τόσο πιο εύκολα γίνονται τα ζητήματα της διαχείρισης του χρέους. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να πετύχουμε πολιτική αξιοπιστία. Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν πρώτα σε επίπεδο θεσμών και έπειτα σε διμερές επίπεδο», ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θέλω να ευχαριστήσω την Καγκελάριο για τη θερμή υποδοχή και τη φιλική της ανταπόκριση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα. Κοινές δηλώσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Donnerstag, 29. August 2019

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός στη καγκελαρία με την προβλεπόμενη για αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που επισκέπτονται για πρώτη φορά το Βερολίνο, απόδοση τιμών…

Πηγή : altsantiri.gr