Αύριο συμπληρώνονται 189 χρόνια από τον θάνατο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης με μήνυμα του ζητάει το Ελληνικό Κράτος να τιμήσει όπως αξίζει τον άνθρωπο που διαμόρφωσε με τις ενέργειες του και τις πράξεις του το σύγχρονο ελληνικό έθνος.

Το μήνυμα του βουλευτή:

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, αποτελεί αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, όχι μόνο για τους Κερκυραίους ή τους Έλληνες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Διαμόρφωσε με τις ενέργειες και τις πράξεις του το σύγχρονο ελληνικό έθνος, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα και η Ιστορία έχει ήδη αποφανθεί για την προσφορά του, έχει κρίνει διεξοδικά το έργο του, την ανυστερόβουλη προσφορά του και την τραγική του θυσία στην υπόθεση της αναγέννησης και χειραφέτησης του ελληνισμού.

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν η πρώτη πολιτική δολοφονία αρχηγού κράτους στη Νεότερη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδας. Έχουν περάσει εκατόν ογδόντα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του, και ακόμα δεν έχει χυθεί άπλετο φως στην υπόθεσή της, καθώς ο φάκελός που διατηρείται στα Βρετανικά Αρχεία δεν είναι προσβάσιμος και αποτελεί υπόθεση «άκρως απόρρητη».

Είναι ώρα λοιπόν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, αλλά και την επέτειο των 190 χρόνων από τη τραγική του δολοφονία του, το Ελληνικό Κράτος να τιμήσει όπως αξίζει τον λαμπρό αυτό άνθρωπο που διαμόρφωσε με τις ενέργειες και τις πράξεις του το σύγχρονο ελληνικό έθνος.