Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

28 Μαρτίου 2024
18.9 C
Corfu

Mundial 2018 | Σέντρα σήμερα στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου

Διαβάστε ακόμα

Η μεγάλη γιορτή του Μουντιάλ της Ρωσίας ξεκινά. Η έναρξη είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα (18:00) της Πέμπτης (14/6), με την συνάντηση ανάμεσα στην οικοδέσποινα Ρωσία και την Σαουδική Αραβία, στο Luzhniki Stadium της Μόσχας. Θα προηγηθεί η φαντασμαγορική τελετή έναρξης.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Αυτό είναι το παγκόσμιο Κύπελλο των δυο ηπείρων (Ασίας και Ευρώπης), συνολικού κόστους 16 δισ. ευρώ, που το καθιστά ως το ακριβότερο όλων των εποχών. Οι 64 αγώνες της κορυφαίας διοργάνωσης, που θα ολοκληρωθεί επίσης στο Luzhniki Stadium, θα φιλοξενηθούν σε 11 πόλεις και 12 στάδια και θα γίνουν για πρώτη φορά στην Ιστορία με την χρήση του Var (video assistant referee).

Μιλάμε για ένα τουρνουά, στο οποίο η συνολική αξία των 736 παικτών που έχουν δηλωθεί από τους προπονητές των 32 φιναλίστ, να φτάνει τα 12,6 δισ ευρώ και με την Γαλλία να παρουσιάζει το μεγαλύτερο μέσο όρο και την Ρωσία το μικρότερο (5,03).

Το Μουντιάλ της Ρωσίας, που θα μοιράσει επίσης στις 32 φιναλίστ 344.000.000 ευρώ και έχει μπροστά του την πρόκληση της κατάρριψης δέκα περίεργων ρεκόρ. Ανάμεσά τους και ένα με κοινή αναφορά τους την εθνική Ελλάδας και δύο προπονητές της.

Η Ισπανία άλλαξε προπονητή λίγες ώρες από τη σέντρα και θα πορευτεί με τον Φερνάντο Ιέρο στον πάγκο της. Οι «φούριας ρόχας» είναι, πάντως, οι πιο… κουρασμένοι, με βάση το πόσο αγωνίστηκαν οι παίκτες μέσα στη σεζόν.

Θα παίξουν στο Μουντιάλ διάσημοι αστέρες που σηκώνουν τα… έθνη στις πλάτες τους.  Θα δούμε για πρώτη φορά «ballgirls» ως ένα ισχυρό μήνυμα για την ισότητα των φύλων και στο ποδόσφαιρο.

Με εκπληκτικό βίντεο η Βραζιλία διαφήμισε το Μουντιάλ και τη συμμετοχή της, την ίδια ώρα που η γενέτειρα του Μέσι (Ροζάριο) έχει βαφτεί στα… χρώματα της Αργεντινής.

Υπάρχουν και σπουδαίοι παίκτες που θα απουσιάσουν από την διοργάνωση για διάφορους λόγους, μέσα σ’ αυτούς είναι και ο Μάουρο Ικάρντι. Οι Βραζιλιάνοι θα κάνουν σεξ στα ρεπό και μακριά από το ξενοδοχείο, ενώ ο Γιοακίμ Λεβ σταμάτησε τις… επαφές των παικτών με τις γυναίκες τους. Στο Μεξικό οι διεθνείς έκαναν ήδη τρελό πάρτι με 30 συνοδούς πολυτελείας. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει επίλεκτους καταδρομείς να τον φυλάνε.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ 32 ΟΜΑΔΩΝ

1ος ΟΜΙΛΟΣ

ΡΩΣΙΑ

Η εθνική ομάδα της Ρωσίας είναι η διοργανώτρια χώρα και δεν «ίδρωσε» για να πάρει μια θέση στα τελικά. Οι οικοδεσπότες έχουν μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά όχι και τις ανάλογες δυνατότητες για της στηρίξουν. Έχουν το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά οι ειδικοί του αθλήματος υποστηρίζουν πως πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κάνει βήματα, πέραν από την πιθανή πρόκριση από την Α’ φάση των ομίλων. Το μεγαλύτερο όπλο της Ρωσίας είναι περισσότερο οι φίλαθλοι της, παρά η ομάδα της… Κάτι που φαίνεται και από την 66η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA.

ΥΠΕΡ

Βασίζεται πολύ στο ομαδικό παιχνίδι και στο συνεχές τρέξιμο, ενώ είναι πολύ καλή και στην κάλυψη των κενών χώρων. Είναι μια ομάδα που τρέχει όλο το 90λεπτο και ασκεί πίεση σε όλους τους χώρους.

ΚΑΤΑ

Δύσκολα, μα πολύ δύσκολα δημιουργεί ευκαιρίες και προϋποθέσεις για γκολ. Δεν έχει το μεγάλο όνομα, επίσης, που θα συμπαρασύρει τους συμπαίκτες του και ταυτόχρονα θα κάνει το κάτι παραπάνω σε κρίσιμες στιγμές.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΣΤΑΝΙΣΛΑΒ ΤΣΕΡΤΣΕΣΟΦ: Πρώην διεθνής τερματοφύλακας της Σοβιετικής Ένωσης και έπειτα της Ρωσίας. Οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας του, ως προπονητής στα τελικά του Μουντιάλ του 1994 και του 2002, ενώ ανέλαβε ξανά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα το 2016. Σε συλλογικό επίπεδο ήταν προπονητής στη Ντιναμό Μόσχας και στη Λέγκια Βαρσοβίας.

ΑΣΤΕΡΙ

ΙΓΚΟΡ ΑΚΙΝΦΕΕΦ: Ο διεθνής τερματοφύλακας και αρχηγός της εθνικής Ρωσίας, με την οποία έχει πάνω από 100 συμμετοχές. Είναι ο ηγέτης της ομάδας μέσα στο γήπεδο, δίνοντας συνεχώς οδηγίες στους συμπαίκτες του.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Ρωσία (και ως Σοβιετική Ένωση) έχει 10 συμμετοχές σε τελικά της διοργάνωσης, το 1966 πήρε την 4η θέση, στα προημιτελικά έπαιξε το 1958, το 1962 και το 1970.

 

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Κατάφερε να πάρει την πρόκριση για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά από 28 χρόνια και τρίτη συνολικά στην ιστορία της. Με ηγέτη τον Μοχάμεντ Σαλάχ, τη φετινή αποκάλυψη της σεζόν, θα προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στο όνειρο. Ελάχιστες εμπειρίες από το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός, ωστόσο αποτελεί την πιο μεγάλη δύναμη στην Αφρικανική Ήπειρο. Με επτά κατακτήσεις Κόπα Άφρικα, κατάφερε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας (1990) να δίνει το «παρών» στο μεγάλο ραντεβού.

ΥΠΕΡ

Εχει παίκτες με μεγάλη ταχύτητα και ξέρει να εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους. Το μεγάλο της πλεονέκτημα της είναι οι ξαφνικές αντεπιθέσεις, στις οποίες πρωτοστατεί ο Σαλάχ.

ΚΑΤΑ

Η άμυνα της δεν έχει δοκιμαστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο και σίγουρα θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία, απέναντι σε επιθετικούς παγκόσμιας κλάσης.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΕΚΤΟΡ ΡΑΟΥΛ ΚΟΥΠΕΡ: Ο 62χρονος προπονητής των «Φαραώ», είναι γνώριμος στην Ελλάδα από την πετυχημένη θητεία του στον Άρη Θεσσαλονίκης την διετία 2009-2011. Ο Αργεντινός έχει αναλάβει τα ηνία της εθνικής Αιγύπτου από το 2015, μετά και το πέρασμα του από τον πάγκο της «ντόπιας» Αλ Γουάσλ.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΣΑΛΑΧ: Ο φοβερός και τρομερός φορ της Λίβερπουλ είναι όλα τα λεφτά για τους Αιγύπτιους και ένα ολόκληρο κράτος ποντάρει πάνω του για τη μεγάλη υπέρβαση. Με διαφορά ο καλύτερος παίκτης της ομάδας με 33 γκολ σε 57 συμμετοχές. Ψηφίστηκε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, το αγγλικό.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Αίγυπτος έχει παίξει στη διοργάνωση το 1934 και το 1990.

 

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Η «σελέστε» με παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως οι Λούις Σουάρες και Εντινσον Καβάνι, έχει βλέψεις για μία αξιόλογη πορεία στη φετινή διοργάνωση. Tο ρόστερ της, που αποτελείται από παίκτες με μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της δίνει αυτή τη δυνατότητα. Οι Ουρουγουανοί ξεχωρίζουν για το παθιασμένο παιχνίδι τους, αφού δεν τα παρατούν ποτέ. Στα προκριματικά η ομάδα του Όσκαρ Ταμπάρες, κατάφερε να τερματίσει ψηλότερα στη βαθμολογία από την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι.

ΥΠΕΡ

Είναι μια ομάδα με μεγάλες δυνατότητες στην επίθεση και που ξέρει να εκμεταλλεύεται και «μισή» ευκαιρία για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Χάρη στους Σουάρες και Καβάνι μπορεί να τρομοκρατήσει την οποιαδήποτε αντίπαλη άμυνα.

ΚΑΤΑ

Στα προκριματικά της Νότιας Αμερικής έδειξε πως έχει κενά στην κάλυψη χώρων και στην άμυνα, ειδικά όταν καλείται να εξουδετερώσει φάσεις από στημένες μπάλες. Επίσης μην ξεχνάμε και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο, που πολλές φορές φορτώνει με κάρτες τους παίκτες.

ΠΡΟΠΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΟΣΚΑΡ ΤΑΜΠΑΡΕΣ: Προσλήφθηκε στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Ουρουγουάης μετά την αποτυχία του Γκουστάβο Φερίν να οδηγήσει τη «σελέστε» στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006. Βοήθησε τα μέγιστα στην αναγέννηση των Νοτιοαμερικανών, τους οποίους οδήγησε στην κατάκτηση της 4ης θέσης στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής το 2010.

ΑΣΤΕΡΙ

ΛΟΥΙΣ ΣΟΥΑΡΕΣ: Ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα είναι το μεγάλο όνομα της εθνικής Ουρουγουάης. Γνωστός τόσο για τις αγωνιστικές του ικανότητες, όσο και για την έφεση του στο γκολ. Σε 97 εμφανίσεις με το εθνόσημο στο στήθος, έχει πετύχει 50 τέρματα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Ουρουγουάη έχει άλλες 12 παρουσίες στα τελικά της διοργάνωσης. Το 1930 και το 1950 αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, πήρε την 4η θέση το 1954, το 1970 και το 2010, έπαιξε στα προημιτελικά το 1966.

 

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Για πέμπτη φορά στην ιστορία της, δίνει το παρών σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, με καλύτερη διάκριση του 1994 όταν και πέρασε από τη φάση των ομίλων. Στην προκριματική διαδικασία τερμάτισε δεύτερη στον Β’ όμιλο της Ασιατικής ζώνης, στέλνοντας την Αυστραλία στα μπαράζ σε ισοβαθμία. Το ρόστερ αποτελείται από ποδοσφαιριστές που παίζουν στο εγχώριο πρωτάθλημα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

ΥΠΕΡ

έχει καλούς παίκτες στο χώρο της μεσαίας γραμμής με καλή τεχνική και ταχύτητα, που μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους στην αντίπαλη άμυνα με ξαφνικές αντεπιθέσεις.

ΚΑΤΑ

Από τις πιο αδύναμες ομάδες που θα συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός, με μηδαμινές πιθανότητες πρόκρισης από το γκρουπ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της είναι η άμυνα, η οποία είναι επιρρεπής στα λάθη.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

XΟΥΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΠΙΤΣΙ: Ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2018, αντικαθιστώντας τον Μπερτ φαν Μάρβαϊκ που την οδήγησε στο Μουντιάλ. Η ομοσπονδία είχε την απαίτηση από τον Ολλανδό τεχνικό να μένει υποχρεωτικά στη χώρα τις 23 ημέρες του μήνα, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό και λύθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Έγινε ο τρίτος τεχνικός μέσα σε διάστημα τριών μηνών, που κάθεται στην τεχνική ηγεσία μετά από του μικρό πέρασμα του Εδγάρδο Μπάουσα. Ο 49χρονος Αργεντινός, γεννημένος στην πόλη Σάντε Φε, οδήγησε τη Χιλή στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 2016, που είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του.

ΑΣΤΕΡΙ

ΤΑΪΣΙΡ ΑΛ-ΤΖΑΣΙΜ: Ο δεύτερος εν ενεργεία με τις περισσότερες συμμετοχές (129) στην αποστολή, αποτελεί τον πιο ποιοτικό ποδοσφαιριστή που θα ταξιδέψει στα γήπεδα της Ρωσίας. Ο 33χρονος μέσος που αγωνίζεται στο εγχώριο πρωτάθλημα με τη φανέλα της Αλ-Αχλί, είναι βασικό και αναντικατάστατο μέλος στην εθνική ομάδα. Με ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Σαουδικής Αραβίας την τελευταία δεκαετία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Σαουδική Αραβία έχει παίξει σε τέσσερα Μουντιάλ, το 1994 πέρασε στους «16».

 

2ος ΟΜΙΛΟΣ

ΙΣΠΑΝΙΑ

Απομένει να δούμε εάν θα την επηρεάσει η απόλυση του Χουλέν Λοπετέγκι από τον πάγκο, λόγω της συμφωνίας του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στον πάγκο θα είναι ο Φερνάντο Ιέρο, μέχρι πρότινος τεχνικός διευθυντής της εθνικής. Η πορεία της Ισπανίας στα τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα μοιάζει με το… τρενάκι του τρόμου: σπουδαίες εμφανίσεις και άδικος αποκλεισμός από την (οικοδέσποινα) Νότια Κορέα στα προημιτελικά το 2002, «κλατάρισμα» στο πρώτο νοκ-άουτ του 2006 με τη Γαλλία. Θρίαμβος το 2010 στη Νότια Αφρική, ταπεινωτικός αποκλεισμός στην Α’ φάση το 2014 στη Βραζιλία. Αν το… μοτίβο συνεχιστεί, οι Ίβηρες θα φτάσουν πολύ ψηλά στο Μουντιάλ της Ρωσίας! Έχουν τα εχέγγυα για να πετύχουν, διαθέτοντας μία από τις ποιοτικότερες και ίσως την πλέον ισορροπημένη ομάδα της διοργάνωσης, με παίκτες παγκόσμιας κλάσης σε όλες τις γραμμές. Ο Ντε Χέα αποτελεί εγγύηση κάτω από τα δοκάρια, Σέρχιο Ράμος και Πικέ συνθέτουν ίσως το καλύτερο δίδυμο σέντερ-μπακ στον κόσμο (έστω κι αν οι μεταξύ τους σχέσεις είναι κακές), η μεσαία γραμμή βρίθει σπουδαίων παικτών, με ηγετική μορφή τον Αντρές Ινιέστα. Ένα θεματάκι στην επίθεση υπάρχει, αφού ο Ντιέγκο Κόστα δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και ο Μοράτα «κόπηκε» από την αποστολή…

ΥΠΕΡ

Η πιθανή ενδεκάδα των «φούριας ρόχας» θα έχει 3 παίκτες της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρεάλ, 3-4 της πρωταθλήτριας Ισπανίας Μπαρτσελόνα, 1-2 της κυπελλούχου Ευρώπης Ατλέτικο Μαδρίτης, έναν της πρωταθλήτριας Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι, έναν της πρωταθλήτριας Γερμανίας Μπάγερν και… τον Ντε Χέα. Αρκεί!

ΚΑΤΑ

Η αποστολή είναι γεμάτη με «φουλ-μπακ» και μένοντας με μόλις μία εναλλακτική λύση στο κέντρο της άμυνας, τον -αναπληρωματικό και στη Ρεάλ- Νάτσο. Ένας τραυματισμός ή μία τιμωρία του Ράμος ή του Πικέ μπορεί να κοστίσει στα νοκ-άουτ, ενώ υπάρχει κι ένα ερωτηματικό για την κατάσταση του Καρβαχάλ, που τραυματίστηκε στον τελικό του Champions League.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΙΕΡΟ: Όπως είπαμε, την Τετάρτη (13/6) η ισπανική ομοσπονδία έδωσε το χρίσμα στον πρώην εμβληματικό αρχηγό της Ρεάλ Μαδρίτης (439 συμμετοχές/102γκολ), Φερνάντο Ιέρο και μέχρι πρότινος τεχνικό διευθυντή της ομάδας.

Όσον αφορά στο προπονητικό παρελθόν, ο 50χρονος έχει θητεύσει στη «βασίλισσα» ως βοηθός του Κάρλο Αντσελότι, στη συνέχεια πήρε πάνω του το πρότζεκτ ανόδου της Οβιέδο στην πρώτη κατηγορία. Έφτασε μέχρι τα πλέι οφ προβιβασμού, χωρίς επιτυχία και αποχώρησε. Από τον Νοέμβριο του ‘17 επέστρεψε στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή της εθνική Ισπανίας, τον οποίο κατείχε επίσης από το 2007 μέχρι το 2011 που προσελήφθη στην Μάλαγα για την ίδια θέση (ένα χρόνο αργότερα αποχώρησε, αφήνοντας την ομάδα 4η και στα προκριματικά του Champions League).

ΑΣΤΕΡΙ

ΣΕΡΧΙΟ ΡΑΜΟΣ: Πέραν του ότι πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων κεντρικών αμυντικών στον κόσμο, ο ρόλος του Σέρχιο Ράμος στην εθνική Ισπανίας είναι πολυσχιδής. Από αυτόν (και τον Πικέ δίπλα του) θα ξεκινούν να «χτίζονται» οι ισπανικές επιθέσεις, αυτός θα κληθεί να ηγηθεί της ομάδας, φορώντας και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει καθοριστικές λύσεις και στην επίθεση σε κρίσιμα ματς, όπως έχει κάνει πολλάκις με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Ισπανία έχει 14 συμμετοχές στο παρελθόν σε Μουντιάλ. Σήκωσε την κούπα το 2010. Πήρε την 4η θέση το 1950. Πήγε στα προημιτελικά το 1934, το 1986, το 1994 και το 2002.

 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η Πορτογαλία πηγαίνει στη Ρωσία με τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο παλμαρέ της, αλλά και τη γνώση ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του Κριστιάνο Ρονάλντο να «λάμψει» σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Οχι ότι η τέταρτη θέση του 2006 ήταν κακή, όμως οι Ιβηρες επιδιώκουν κάτι ακόμη παραπάνω, όσο έχουν στις τάξεις τους έναν από τους δύο κορυφαίους σύγχρονους ποδοσφαιριστές, με πέντε «χρυσές μπάλες» στην κατοχή του. Η «σφιχτή» διάταξη του Φερνάντο Σάντος έχει μετατρέψει την Πορτογαλία σε εξαιρετικά δυσκολοκατάβλητο αντίπαλο, όμως η αμυντική γραμμή έχει μεγαλώσει, ο (παίκτης-αποκάλυψη) του EURO 2016, Ρενάτο Σάντσες, εξελίσσεται σε… φωτοβολίδα και δεν μπήκε καν στην προεπιλογή, ενώ δεν υπάρχει ο παίκτης που θα βάλει το εύκολο γκολ, εκμεταλλευόμενος την εστίαση των αντιπάλων στον Κριστιάνο. Αν ο σουπερστάρ της Ρεάλ έχει ακόμη… βενζίνη στο ρεζερβουάρ και εφόσον πάρει τις απαραίτητες βοήθειες, κυρίως από τη μεσαία γραμμή (Γουίλιαμ Καρβάλιο, Μπερνάρντο Σίλβα, Ζοάο Μουτίνιο), η Πορτογαλία μπορεί να ονειρεύεται.

ΥΠΕΡ

Η Πορτογαλία δέχθηκε μόλις τέσσερα τέρματα στα δέκα ματς των προκριματικών, τα δύο εκ των οποίων στην ήττα της πρεμιέρας από την Ελβετία. Το χαμηλό παθητικό δεν οφείλεται τόσο στην ικανότητα των αμυντικών, όσο στην άψογη ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του Σάντος, που επιπλέον διαθέτει στο πρόσωπο του Ρουί Πατρίσιο έναν πολύ αξιόπιστο τερματοφύλακα. Για τα υπόλοιπα, έχει ο Θεός και ο Κριστιάνο…

ΚΑΤΑ

Βασικοί ποδοσφαιριστές όπως ο Πέπε και ο Κουαρέσμα (αλλά ακόμη και ο Ρονάλντο) έχουν μεγαλώσει, ενώ κάποιοι άλλοι σημαντικοί παίκτες δεν είχαν πολλές συμμετοχές τη φετινή χρονιά. Γενικά η Πορτογαλία δεν δείχνει να βρίσκεται σε ιδανική κατάσταση και θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλο τον… κυνισμό της για να προχωρήσει.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ: Για τον «δικό» μας Φερνάντο Σάντος, δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Μετά από μία σπουδαία καριέρα σε συλλογικό επίπεδο, σε Πορτογαλία (όπου δούλεψε και στους τρεις «μεγάλους») και Ελλάδα (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό), ανέλαβε την εθνική μας και την οδήγησε στα προημιτελικά του EURO 2012 και στους «16» του Μουντιάλ της Βραζιλίας, φτάνοντας «μια ανάσα» από την πρόκριση στην οκτάδα. Το Σεπτέμβριο του 2014 ανέλαβε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του και το ανέβασε στη κορυφή της Ευρώπης, αποτινάσσοντας από πάνω του το χαρακτηρισμό των loosers. Ο,τι και να συμβεί στα γήπεδα της Ρωσίας, ο Σάντος έχει γράψει το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του πορτογαλικού ποδοσφαίρου.

ΑΣΤΕΡΙ

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ: Ένας αληθινός σουπερστάρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, μέσα κι έξω από τα γήπεδα, με πολυάριθμους πιστούς οπαδούς, αλλά και ουκ ολίγους ορκισμένους εχθρούς. Τον Κριστιάνο Ρονάλντο, άλλωστε, είτε τον λατρεύεις, είτε τον μισείς, δεν υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις. Ακόμη και οι πιο φανατικοί haters, πάντως, δεν μπορούν να μην αναγνωρίσουν το σπάνιο ταλέντο του, αλλά και τη δουλειά που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Αρχικά ο Φερνάντο Σάντος και εν συνεχεία ο Ζινεντίν Ζιντάν στη Ρεάλ τον έπεισαν να μπει πιο πολύ μέσα στην περιοχή, να περιορίσει τις φαντεζί προσωπικές ενέργειες και να αξιοποιήσει περισσότερο το ένστικτο του γκολ που διαθέτει. Αυτή την εκδοχή του Ρονάλντο θα δούμε και στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Έχει παίξει μέχρι τώρα σε έξι Μουντιάλ, το 1966 βγήκε 3η και το 2006 πήρε την 4η θέση.

 

ΙΡΑΝ

Στην πέμπτη παρουσία του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Ιράν επιζητά την παρθενική πρόκριση από τους ομίλους, όμως το έργο του είναι αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολο, σε έναν όμιλο με Ισπανία και Πορτογαλία. Η νίκη με 2-1 επί των ΗΠΑ, στο Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία, ήταν αφορμή για εθνική γιορτή στη χώρα της Ασίας, παραμένει όμως η μοναδική των Ιρανών σε τελική φάση. Αυτή τη φορά οι προϋποθέσεις έμοιαζαν καλύτερες, αφού η παραμονή του Κάρλος Κεϊρόζ για επτά χρόνια στον πάγκο έχει δώσει στην ομάδα μία ταυτότητα, με κύριο χαρακτηριστικό τη σχεδόν απροσπέλαστη άμυνά της, ενώ παράλληλα αρκετοί πρωτοκλασάτοι διεθνείς αγωνίζονται πλέον στην Ευρώπη (μεταξύ αυτών και οι τρεις «δικοί μας», Ανσαριφάρντ, Χατζισαφί και Μασούντ). Η κληρωτίδα όμως έφερε στο δρόμο των Ιρανών εμπόδια που λογικά θα αποδειχθούν αξεπέραστα…

ΥΠΕΡ

Το Νοέμβριο του 2015 το Ιράν νίκησε 3-1 το Τουρκμενιστάν, στο πλαίσιο της Β΄ προκριματικής φάσης της ασιατικής ζώνης. Τον Σεπτέμβριο του 2017, στο φινάλε της Γ΄ προκριματικής φάσης (κι ενώ είχε ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο για τη Ρωσία), παραχώρησε ισοπαλία 2-2 στη Συρία. Στους 22 μήνες που μεσολάβησαν, η ομάδα του Κάρλος Κεϊρόζ δεν δέχθηκε ούτε ένα γκολ σε 13 παιχνίδια! Η αμυντική λειτουργία είναι το μεγάλο «όπλο» των Ιρανών, αλλά μένει να φανεί πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχθεί απέναντι σε ομάδες ανώτερου επιπέδου.

ΚΑΤΑ

Ο Κεϊρόζ θέλει η ομάδα του να παίξει με γρήγορες αντεπιθέσεις και διαθέτει αξιόλογους παίκτες στη γραμμή κρούσης, αλλά λείπουν τα χαφ που θα προωθήσουν γρήγορα τη μπάλα στην επίθεση. Γενικά οι περισσότεροι μέσοι της εθνικής Ιράν ξεχωρίζουν για τα ανασταλτικά τους προσόντα και όχι για την οργανωτική τους ικανότητα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΚΑΡΛΟΣ ΚΕΪΡΟΖ: Ο άλλοτε βοηθός του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και πρώτος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης για μία σεζόν (2003-2004), βρήκε την… ησυχία του στο Ιράν, όπου παραμένει τα τελευταία επτά χρόνια και έχει καταφέρει να φτιάξει μία αρκετά αξιόλογη ομάδα. Εχοντας εμπειρία από τις εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Νότιας Αφρικής, ο Πορτογάλος τεχνικός θα βρεθεί για τρίτη σερί φορά στα τελικά ενός Μουντιάλ, μετά το 2010 (με το συγκρότημα της πατρίδας του) και το 2014 (με το Ιράν).

ΑΣΤΕΡΙ

ΣΑΡΝΤΑΡ ΑΖΜΟΥΝ: Αν και μόλις 23 ετών, ο Αζμούν έχει εξελιχθεί σε ηγέτη της εθνικής ομάδας του Ιράν, με την οποία μετράει 23 γκολ σε 32 συμμετοχές. Ο επιθετικός της Ρούμπιν Καζάν αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνων για τις αντίπαλες άμυνες, διαθέτοντας ικανότητες τόσο στο ψηλό παιχνίδι, όσο και με τη μπάλα χαμηλά.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα και δεν έχει προκριθεί από τον α’ γύρο.

 

ΜΑΡΟΚΟ

Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία παρουσία του σε Μουντιάλ, το 1998 στη Γαλλία, το Μαρόκο επιστρέφει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, για πέμπτη φορά στην ιστορία του. Η πρώτη αφρικανική ομάδα που προκρίθηκε από φάση ομίλων (το 1986 στο Μεξικό), είχε υποχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια στην… ιεραρχία της «μαύρης ηπείρου», κατάφερε όμως να πάρει το εισιτήριο για τη Ρωσία αποκλείοντας στα προκριματικά την Ακτή Ελεφαντοστού, που ήταν το ξεκάθαρο φαβορί του ομίλου. Ο «κορμός» της ομάδας απαρτίζεται σε μεγάλο ποσοστό από μετανάστες δεύτερης γενιάς, παιδιά που γεννήθηκαν και έμαθαν ποδόσφαιρο στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία ή την Ισπανία. Ο όμιλος στον οποίο κληρώθηκε το Μαρόκο, μαζί με Ισπανία και Πορτογαλία, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά μία νίκη επί του Ιράν στην πρεμιέρα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Αλλωστε, στη μεγάλη επιτυχία του 1986, το Μαρόκο είχε τερματίσει πρώτο σε όμιλο με τρεις ευρωπαϊκές ομάδες (Αγγλία, Πολωνία και Πορτογαλία), πριν χάσει πολύ δύσκολα από τη Δυτική Γερμανία στους «16».

ΥΠΕΡ

Το Μαρόκο κατάφερε να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στον προκριματικό όμιλο χωρίς να δεχθεί ούτε ένα γκολ σε έξι παιχνίδια. Το επίτευγμα δεν οφείλεται μόνο στην αξιόλογη αμυντική γραμμή που διαθέτει, αλλά και στο γεγονός ότι οι παίκτες του πρεσάρουν πολύ, σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου, και δεν επιτρέπουν στον αντίπαλο να αναπτυχθεί σωστά. Διαθέτουν δύναμη και πολύ καλή φυσική κατάσταση, ενώ λειτουργούν πολύ καλά ως σύνολο.

ΚΑΤΑ

Ο Ερβέ Ενάρ προβληματίζεται για τον παρτενέρ του Μπενατιά στο κέντρο της άμυνας, καθώς η συνεργασία του άσου της Γιουβέντους με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Μανουέλ Ντα Κόστα, δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Επιπλέον, το Μαρόκο στερείται σταθερού τερματοφύλακα και «καθαρού» σκόρερ, με συνέπεια να μην μπορεί να αξιοποίησει τις καλές προσωπικές ενέργειες των χαφ και μεσοεπιθετικών.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΕΡΒΕ ΕΝΑΡ: Ο Γάλλος τεχνικός είναι άριστος γνώστης του αφρικανικού ποδοσφαίρου, καθώς εργάζεται εδώ και χρόνια στη «μαύρη ήπειρο», με εξαίρεση δύο μικρά περάσματα από τη Σοσό και τη Λιλ. Η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι αναμφίβολα η κατάκτηση του Κόπα Αφρικα με τη Ζάμπια, το 2012, επίτευγμα που επανέλαβε τρία χρόνια αργότερα, με τη (σαφώς πιο «λαμπερή») Ακτή Ελεφαντοστού. Οι «ελέφαντες» δεν τον κράτησαν και ο Ρενάρ πήρε την εκδίκησή του στα προκριματικά του Μουντιάλ, οδηγώντας το Μαρόκο στα τελικά της Ρωσίας.

ΑΣΤΕΡΙ

ΜΕΧΝΤΙ ΜΠΕΝΑΤΙΑ: Εχοντας περάσει από κορυφαίες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η Ρόμα, η Μπάγερν και πλέον η Γιουβέντους, ο Μπενατιά είναι ο φυσικός ηγέτης της αμυντικής γραμμής, στην οποία τόσα πολλά στηρίζει το Μαρόκο για μία καλή παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο 31χρονος σέντερ-μπακ, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Γαλλία, έχει παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο, σε Bundesliga, Serie A και Champions League και καλείται να οδηγήσει εντός και εκτός γηπέδου τους συμπαίκτες του, ιδιαίτερα τους νεότερους που αποτελούν και το μέλλον του μαροκινού ποδοσφαίρου.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Το Μαρόκο έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σε τέσσερις διοργανώσεις, το 1986 έφτασε στους «16».

 

3ος ΟΜΙΛΟΣ

ΓΑΛΛΙΑ

Καθόλου υπερβολική δεν είναι η άποψη, πως οι «τρικολόρ» είναι η πιό …αλλοπρόσαλλη εθνική ομάδα του πλανήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γεγονός, ότι αποκλείσθηκε από τα Μουντιάλ του 1990 και του 1994 και τέσσερα χρόνια αργότερα, κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο! Ετερη επιβεβαιώση, αποτελεί η «λευκή» ισοπαλία που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο (!) για τα προκριματικά της Ρωσίας, ενώ νωρίτερα είχε συντρίψει την Ολλανδία με 4-0! Στόχος των «πετεινών» στην διοργάνωση, είναι η κατάκτηση του τροπαίου, με τον Ντιντιέ Ντεσάμπ και τους Γάλλους διεθνείς να δηλώνουν έτοιμοι για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Μουντιάλ.

ΥΠΕΡ

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Γαλλίας, είναι η ποδοσφαιρική ωρίμανση. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει δημιουργήσει ένα σύνολο ομοιογενές, που αποδίδει επιθετικό ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα με ικανοποιητική αμυντική λειτουργία. Δεν είναι λίγοι, όσοι υποστηρίζουν πως για τους Γάλλους διεθνείς, ισχύει το «ή τώρα ή ποτέ», αναφορικά με την κατάκτηση ενός Μουντιάλ. Ο έμπειρος τεχνικός, έχει στην διάθεση του, πληθώρα εξαιρετικών ποδοσφαιριστών, που βρίσκονται σε ιδανική ηλικία και συνδυάζουν το ταλέντο, την ικανότητα και την εμπειρία από παραστάσεις υψηλού επιπέδου.

ΚΑΤΑ

Εάν θα έπρεπε …υποχρεωτικά να βρεθεί ένα μειονέκτημα για τους «πετεινούς», δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την αστάθεια. Οπως απέδειξαν και στα προκριματικά, οι Γάλλοι είναι ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο. Και δεδομένου ότι θα κληθούν να δώσουν αγώνες νοκ-άουτ, μία «κακή ημέρα» ενδεχομένως να αποδειχθεί καταστροφική…

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΝΤΙΝΤΙΕ ΝΤΕΣΑΜΠ: Παγκόσμιος πρωταθλητής ως ποδοσφαιριστής, καθώς ήταν αρχηγός των «τρικολόρ» στον θρίαμβο του 1998. Ο Ντεσάμπ ηγείται της εθνικής Γαλλίας από το 2012, ενώ έχει εργασθεί σε Μονακό, Γιουβέντους και Μαρσέιγ. Σε 74 αναμετρήσεις ως τεχνικός των «πετεινών» μετρά 46 νίκες, 13 ισοπαλίες και 15 ήττες.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

ΑΝΤΟΥΑΝ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ: Ο Γάλλος επιθετικός, έχει στόχο να ηγηθεί της προσπάθειας για μία κορυφαία διάκριση. Στο EURO 2016 -και παρά την ήττα της Γαλλίας στον τελικό από την Πορτογαλία με 1-0- αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ και καλύτερος παίκτης του τουρνουά. Στα προκριματικά προς την Ρωσία, ο χαρισματικός άσος, πέτυχε τέσσερα γκολ και μοίρασε ισάριθμες ασίστ, ενώ συνολικά μετρά 51 συμμετοχές και 19 γκολ με το εθνόσημο στο στήθος.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σε 14 Μουντιάλ, πήρε την κούπα το 1998, βγήκε 2η το 2006, πήρε την 3η θέση το 1958 και το 1984, ήταν 4η το 1982. Το 2014 έφτασε στα προημιτελικά.

 

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Σε μία αξιοπρεπή παρουσία προσβλέπουν οι Αυστραλοί. Η Γαλλία είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση στον όμιλο και απο εκεί και πέρα …όλα είναι πιθανά. Τα «καγκουρό» δυσκολεύθηκαν πολύ για να προκριθούν στα τελικά, αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» την αδύναμη Συρία. Και στις αναμετρήσεις του πρόσφατου παρελθόντος, δεν έχουν δώσει δείγματα ανταγωνιστικής …γραφής για το επίπεδο που θα συναντήσουν, ακόμη και απέναντι στο Περού και την Δανία. Πολλά για την πορεία τους στην κορυφαία διοργάνωση, θα κριθούν από την επιρροή που θα προλάβει να ασκήσει στους παίκτες του ο Μπερτ Φαν Μαρβικ.

ΥΠΕΡ

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Αυστραλίας, είναι η έλλειψη άγχους για την διάκριση. Ομάδες αυτού του βεληνεκούς παίζουν συνήθως ελεύθερα, καθώς δεν έχουν να χάσουν κάτι. Και συχνά-πυκνά επιτυγχάνουν στόχους που φαντάζουν αδύνατοι αντικειμενικά, με κορυφαίο παράδειγμα την κατάκτηση του EURO 2004 από την εθνική Ελλάδας. Ισχυρό πλεονέκτημα αποτελεί επίσης η παρουσία του Φαν Μαρβικ στον πάγκο, καθώς δεν είναι τυχαίος προπονητής. Γνωρίζει πως θα πάρει το μέγιστο από τους παίκτες του, όπως συνέβη όταν οδήγησε την εθνική Ολλανδίας στον τελικό του Μουντιάλ. Τέλος, η εμπειρία από το υψηλό επίπεδο, που διαθέτουν οι Κέϊχιλ, Γέντινακ και Κρούζε, θα αποτελέσει τον «κινητήριο μοχλό» της ομάδας.

ΚΑΤΑ

Η έλλειψη εμπειρίας από την συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών, αποτελεί τροχοπέδη για τα «καγκουρό». Οπως επίσης και το γεγονός ότι συγκριτικά, δίνουν λιγότερους αγώνες ως εθνική ομάδα. Και ασφαλώς η διαφορά ποδοσφαιρικής ταχύτητας σε σχέση με τους αντιπάλους, αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα για τους Αυστραλούς.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΜΠΕΡΤ ΦΑΝ ΜΑΡΒΑΪΚ: Προσελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο, στην θέση του ομογενή, Αγγελου Ποστέκογλου. Ο 65χρονος Ολλανδός τεχνικός, διεθέτει πλούσια εμπειρία, ενώ μεταξύ άλλων, οδήγησε την εθνική ομάδα της πατρίδας του στον τελικό του Μουντιάλ 2010, όπου οι «οράνιε» ηττήθηκαν με 1-0 από την Ισπανία. Παράλληλα, συνετέλεσε την πρόκριση της Σαουδικής Αραβίας στα τελικά της κορυφαίας διοργάνωσης.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

ΤΙΜ ΚΕΪΧΙΛ: Ο εμβληματικός άσος αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Με 11 γκολ στα προκριματικά, εκ των οποίων δύο στο δεύτερο μπαράζ πρόκρισης με την Συρία, είναι ο άνθρωπος που έφερε τα «καγκουρό» στα γήπεδα της Ρωσίας. Βαδίζει στα 39, είναι διεθνής από το 2004 και μετρά 105 συμμετοχές και 50 γκολ για την Αυστραλία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Τα «καγκουρώ» έχουν αγωνιστεί σε τέσσερα Μουντιάλ στο παρελθόν. Πέρασαν στους «16» το 2006.

 

ΔΑΝΙΑ

Με σαφή στόχο την πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ, μπαίνει στην διοργάνωση η Δανία. Αν και στον προκριματικό όμιλο δεν είχαν σταθερή παρουσία, κατάφεραν να καταλάβουν την δεύτερη θέση και να διεκδικήσουν το «εισιτήριο» για τα τελικά στο μπαράζ με την Ιρλανδία. Εκεί και ιδιαίτερα στον επαναληπτικό, οι παίκτες του Αγκε Χαρέϊντε ήταν εντυπωσιακοί και προκρίθηκαν δίκαια. Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις και η Γαλλία πάρει την πρωτιά στον όμιλο, η Δανία είναι το φαβορί για την δεύτερη θέση, καθώς έχει τις δυνατότητες να αποκλείσει την Αυστραλία και το Περού.

ΥΠΕΡ

Η παρουσία και κυρίως η απόδοση του Κρίστιαν Ερικσεν, είναι ο «καταλύτης» των Δανών. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός είναι ο κύριος εκφραστής της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας και αυτός πάνω στον οποίο βασίζεται ο Χαρέϊντε. Στα πλεονεκτήματα της Δανίας, περιλαμβάνεται και η εμπειρία των περισσοτέρων παικτών από ισχυρά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

ΚΑΤΑ

Τα τελευταία χρόνια η Δανία δεν χαρακτηρίζεται για την σταθερότητα της. Είναι μία ομάδα ικανή για όλα, όπως το εμφατικό 4-0 επί της Πολωνίας για τα προκριματικά, αλλά και η εντός έδρας ήττα με 1-0 από το Μαυροβούνιο. Οταν σε μία ομάδα, πολλά εξαρτώνται από την απόδοση και την «ημέρα» ενός ή δύο ποδοσφαιριστών, συνήθως αυτό αποδεικνύεται σε βάρος της και ειδικά σε περίπτωση που «στραβώσει» ένας αγώνας. Σημαντικό μειονέκτημα, αποτελεί η απουσία της τελευταίας στιγμής με «θύμα» τον «γερόλυκο», Νίκλας Μπέντνερ, ο οποίος τραυματίσθηκε στους προσαγωγούς σε αγώνα πρωταθλήματος με την Ρόζενμποργκ, περίπου τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη του Μουντιάλ.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΑΓΚΕ ΧΑΡΕΪΝΤΕ: Ο έμπειρος τεχνικός διαδέχθηκε μετά τον αποκλεισμό από το EURO 2016, τον Μόρτεν Ολσεν, που υπήρξε ο μακροβιότερος ομοσπονδιακός της Δανίας. Πρώην διεθνής αμυντικός, ο Νορβηγός τεχνικός, διαθέτει πλούσια εμπειρία και αποδεδειγμένες ικανότητες, που οδήγησαν τους Βορειοευρωπαίους στα τελικά της Ρωσίας, μέσω των μπαράζ σε βάρος της Ιρλανδίας.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΕΡΙΚΣΕΝ: Ο ήρωας στα μπαράζ με την Ιρλανδία, οδήγησε την Δανία στην πρόκριση με τα τρία γκολ που σημείωσε στο εμφατικό εκτός έδρας 5-1. Σημείωσε 11 τέρματα στην προκριματική φάση και μόνον οι Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Κριστιάνο Ρονάλντο, τον ξεπέρασαν στο σκοράρισμα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Δανία έχει αγωνιστεί σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα στο παρελθόν. Το 1998 έπαιξε στα προημιτελικά, το 1986 και το 2002 αγωνίστηκε στους «16».

 

ΠΕΡΟΥ

Έπρεπε να περάσουν 36 χρόνια για να δουν οι Περουβιανοί την εθνική τους ομάδα να προκρίνεται στα τελικά ενός Μουντιάλ. Οι Κιρόγα και Τεόφιλο Κουμπίλιας έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο παγκόσμιο κύπελλο του μακρυνού 1982 με την χαρακτηριστική κόκκινη λωρίδα στην λευκή εμφάνιση, να αποκτά αναγνωρισιμότητα εκείνη την εποχή μεταξύ των φίλων του ποδοσφαίρου. Σε γενικές γραμμές, το Περού δεν έχει το σύνολο προκειμένου να καταστεί απειλητικό για την πρώτη θέση του ομίλου, όμως εξαιρέσει της Γαλλίας, έχει τις δυνατότητες να διεκδικήσει την πρόκριση από την Δανία και την Αυστραλία.

ΥΠΕΡ

Η έλλειψη άγχους αποτελεί πάντα συγκριτικό πλεονέκτημα για διοργανώσεις αυτού του επιπέδου. Δεδομένου, μάλιστα, πως οι άλλες δύο συνδιεκδικήτριες του «χρυσού εισιτηρίου» για την επόμενη φάση, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «φόβητρο», οι Περουβιανοί διεθνείς, θα στηριχθούν στο πάθος τους και φυσικά στην εκτελεστική δεινότητα του Τζέφερσον Φαρφάν για να συνεχίσουν στην κορυφαία διοργάνωση. Σημαντικό στέλεχος για τους Νοτιοαμερικανούς, αποτελεί και ο Πάολο Γκερέρο, που μετά από μακρά «περιπέτεια», δικαιώθηκε στο θέμα με την χρήση απαγορευμένων ουσιών και τελικά θα ενισχύσει την εθνική ομάδα της πατρίδας του στο κορυφαίο ραντεβού.

ΚΑΤΑ

Χωρίς αμφιβολία, η απουσία -λόγω τιμωρίας για χρήση απαγορευμένων ουσιών- του Πάολο Γκερέρο, θα ήταν το μεγαλύτερο μειονέκτημα για την εθνική Περού. Ομως σε μία εξέλιξη της… τελευταίας στιγμής, ο έμπειρος επιθετικός, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια -μαζί με τον Φαρφάν- τους «ακρογωνιαίους λίθους» της ομάδας, δικαιώθηκε και πλέον βρίσκεται στην διάθεση του Ρικάρντο Γκαρέγκα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε για καιρό και με ένταση τους Περουβιανούς διεθνείς και η θετική εξέλιξη του ζητήματος, αναμένεται να αλλάξει άρδην προς το καλύτερο την ψυχολογία τους. Σημαντικό ρόλο, ενδεχομένως, θα παίξει και η έλλειψη παραστάσεων από ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, που παρουσιάζει η πλειοψηφία των Περουβιανών διεθνών.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΓΚΑΡΕΚΑ: Διεθνής ως ποδοσφαιριστής με την εθνική Αργεντινής, ο Γκαρέκα βρίσκεται στον πάγκο του Περού από το 2015. Ο επονομαζόμενος «El Tigre» έγραψε Ιστορία για το ποδόσφαιρο της χώρας, καθώς οδήγησε την εθνική ομάδα στα τελικά του Μουντιάλ μετά από 36 χρόνια!

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ ΦΑΡΦΑΝ: Παρά το γεγονός ότι βαδίζει στα 33, αποδεικνύει πως αποτελεί βασικό «γρανάζι» στην ομάδα. Στην πορεία προς την Ρωσία, σημείωσε καθοριστικά γκολ, όπως αυτά στις αναμετρήσεις με την Παραγουάη και την Νέα Ζηλανδία και πλέον έχει μπροστά του το πρώτο Μουντιάλ της καριέρας του, όπως φυσικά και οι συμπαίκτες του.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Το Περού έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε άλλα τέσσερα Μουντιάλ. Το 1970 έφτασε στα προημιτελικά και το 1978 πέρασε στην 2η φάση.

 

4ος ΟΜΙΛΟΣ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Η Αργεντινή τερμάτισε τρίτη στην κατάταξη της CONMEBOL, εξασφαλίζοντας στο τέλος την απευθείας πρόκριση για την Ρωσία . Ο Χόρχε Σάμπαολι παραδέχθηκε ότι «αυτή θα είναι η ομάδα του Μέσι» αλλά σημείωσε επίσης πως «ο Μέσι έχει ένα περίστροφο στο κεφάλι του που ονομάζεται Παγκόσμιο Κύπελλο και αν δεν το κερδίσει, πυροβολείται και σκοτώνεται». Δύο φορές νικήτρια του Παγκόσμιου τίτλου και πέντε φορές φιναλίστ, η τελευταία απέναντι στην Γερμανία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Εχει καταφέρει να προκριθεί στη φάση νοκ-άουτ στις 11 από τις 12 τελευταίες παρουσίες της σε Μουντιάλ. Αν και η Αργεντινή είναι γεμάτη σπουδαίους παίκτες, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ικανότητά του Λιονέλ Μέσι. Όποια επιτυχία θα έχει, θα πρέπει να έρθει από το αριστερό του πόδι. Eτσι κι αλλιώς η Αργεντινή δεν θα είχε φτάσει ποτέ στην Ρωσία, εάν ο Λιονέλ Μέσι δεν επέστρεφε στην εθνική αναθεωρώντας την απόφασή του για διεθνή αποχώρηση τον Ιούνιο του 2016, στο Νιου Τζέρσει. Πλήγμα o τραυματισμός και η απουσία του 31χρονου βασικού τερματοφύλακά της και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σέρχιο Ρομέρο. Γρίφος παραμένει εάν η Αργεντινή παρουσιάσει μία ισχυρή άμυνα προκειμένου να στηρίξει μία συνήθη τολμηρή επίθεση που διαθέτει.

ΥΠΕΡ

Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι μια ομάδα με τόσους πολλούς παίκτες παγκόσμιας κλάσης βρίσκει έναν τρόπο για να αγωνιστεί με συνέπεια και ισορροπία. Ο Λιονέλ Μέσι θα έχει πιθανώς η τελευταία ευκαιρία του να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα είναι στο αποκορύφωμα των δυνάμεών του.

ΚΑΤΑ

Η απώλεια τριών τελικών στα ισάριθμα τελευταία τουρνουά που συμμετείχε, συμπεριλαμβανομένου και του Μουντιάλ της Βραζιλίας, σίγουρα θα έχουν κάποια διαρκή ψυχολογική επίδραση στους παίκτες, αλλά θα πρέπει να το ξεπεράσουν για να εκπληρώσουν τις δυνατότητες που όλοι γνωρίζουν ότι έχουν.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΧΟΡΧΕ ΣΑΜΠΑΟΛΙ: Ο Αργεντινός οδήγησε τη Χιλή στην φάση νοκ-άουτ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, Η αποφασιστικότητα, η δυναμική καιη αξία του βοήθησε τώρα τη χώρα καταγωγής του στη Ρωσία το 2018. Ο Σαμπάολι ήταν ο τρίτος προπονητής της Albiceleste σε μια ταραχώδη προκριματική διαδρομή, με το νικητή του Copa America 2015 να βρίσκει τελικά την σωστή φόρμουλα για να φτάσει στη Ρωσία.

ΑΣΤΕΡΙ

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ: Πρόκειται αν όχι για τον κορυφαίο, σίγουρα έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της ιστορία. Ο Μέσι ψηφίστηκε κορυφαίος στον κόσμο (FIFA) της χρονιάς σε πέντε ξεχωριστές περιπτώσεις. Ο αρχηγός της Αργεντινής και ο κορυφαίος σκόρερ της θα εμφανιστεί στο δικό του τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Αργεντινή έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σε 16 Μουντιάλ. Κατέκτησε την κούπα το 1978 και το 1986. Έπαιξε σε τελικούς και στις διοργανώσεις του 1930, του 1990 και του 2014. Το 1974 ήταν στους «8», πήρε την 6η θέση το 1998 και το 2006, ήταν 5η το 2010.

 

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Η Ισλανδία είναι το μικρότερο σε πληθυσμό κράτος που θα συμμετάσχει σε Μουντιάλ. Μία αντισυμβατική ομάδα, που χαρακτηρίζεται από χαρακτηριστικό ρεαλισμό. Πρόκειται για ένα σύνολο που συνδέεται τρομερά, παρουσιάζει εξαιρετική συνοχή, ιδιαίτερα στον σχεδιασμό της αμυντικής της λειτουργίας. Πολύ καλή η διαχείριση στο παιχνίδι και οι κινήσεις της . Δεν είναι σίγουρα η πιο ξεκάθαρη ταλαντούχα ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά έχει πολλούς υποτιμημένους παίκτες που παίζουν πολύ πάνω από το επίπεδο τους ως μονάδες και αυτό είναι πάντα μια καλή συνταγή για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο τουρνουά. Η …καρδιά της ομάδας είναι ο Σίργκουρτσον, καλύτερος παίκτης τους και ο κορυφαίος σκόρερ, παίζει σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση των βίκινγκς στον αγώνα.

ΥΠΕΡ

Πρόκειται για μία ομάδα όπου το σύνολο λειτουργεί υποδειγματικά. Παίζει ποδόσφαιρο συναρπαστικό ποδόσφαιρο που διασκεδάζει, κάτι που αποδείχθηκε τόσο στο Euro 2016, όσο και στην προκριματική της διαδρομή, όπου δεν ήταν καθόλου ευχάριστη για τους άλλους. Τώρα οι Ισλανδοί είναι έτοιμοι να κάνουν ακόμα μεγαλύτερο βήμα ως εθνική ομάδα.

ΚΑΤΑ

Η παρθενική της εμφάνιση σε Μουντιάλ, υποδηλώνει απουσία εμπειρίας από ένα τέτοιο κορυφαίο τουρνουά. Και η ιστορία της ομάδας και των παικτών, παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διοργανώσεις. Προηγουμένως, η Ισλανδία συμμετείχε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΧΕΪΜΙΡ ΧΑΛΓΚΡΙΜΣΟΝ: Πρώην οδοντίατρος που προηγουμένως είχε υπηρετήσει την Ισλανδία ως βοηθός του Λαρς Λάγκερμπακ, ο Χάλγκριμσον έχει βοηθήσει στην αξιοσημείωτη ανάπτυξη της εθνικής ομάδας. Έχοντας οδηγήσει την ομάδα με τον Λάγκερμπακ στο UEFA EURO 2016, ήταν αποκλειστικά υπεύθυνος καθώς έφτασε η Ισλανδία στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο, καθιστώντας τη ως τη μικρότερη χώρα σε πληθυσμό, κερδίζοντας την πρώτη θέση στον ένατο προκριματικό όμιλο.

ΑΣΤΕΡΙ

ΓΚΙΛΦΙ ΣΙΓΚΟΥΡΤΣΟΝ: Ο χαρισματικός παίκτης της Ισλανδίας στον χώρο της μεσαίας γραμμής έχε αναδειχθεί ως ποδοσφαιριστής της χώρας του τα πέντε τελευταία χρόνια. Ο Σίγκουρτσον σημείωσε τέσσερα γκολ και μοίρασε πολλές ασίστ στην προκριματική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Δεν έχει άλλη συμμετοχή σε παγκόσμιο Κύπελλο.

 

ΝΙΓΗΡΙΑ

Ήταν η πρώτη ομάδα από την Αφρική, που κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Οι «Super Eagles» συνεχίζουν την εντυπωσιακή συνέπεια σχετική με την παρουσία τους σε τελική φάση Μουντιάλ, έχοντας χάσει μόνο ένα τουρνουά – στη Γερμανία το 2006 – από τότε που έκαναν το ντεμπούτο τους το 1994. Επιβλητική η παρουσία της στην προκριματική διαδρομή, όπου κατάφερε να τερματίσει αήττητη. Προς το παρόν, η Νιγηρία φαίνεται να είναι η κυρίαρχος της Αφρικής και η ομάδα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες από την ήπειρο να κάνει μια μεγάλη διαδρομή. Δίχως άλλο οι Super Eagles αποτελούν μια πραγματική πηγή ελπίδας, ικανότητας και υπερηφάνειας για πολλούς Νιγηριανούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, προσδίδοντας στην χώρα μία ξεχωριστή ομοιογένεια. Φαίνεται πως ξεπερνά την έλλειψη διάρκειας και συνοχής που είχε προκαλέσει η συχνή εναλλαγή προπονητών και η ασυνεπείς αντιμετώπιση ζητημάτων από την ομοσπονδία που επηρέαζαν την ομάδα, εντός και εκτός γηπέδου.

ΥΠΕΡ

Είναι η νεότερη ομάδα σε ηλικία που θα παρουσιαστεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Ο Γκέρντοτ Ροχ θα έχει μαζί του αρκετούς νέους παίκτες, ηλικίας 25 ετών και κάτω, βάζοντας τον ενθουσιασμό απέναντι στην εμπειρία. Εχει παίκτες με ισχυρή σωματική διάπλαση, ρυθμό, κίνηση, συστατικά για την παρουσία μίας ιδιαίτερα γοητευτικής ομάδας προς παρακολούθηση.

ΚΑΤΑ

Ο Γκέρνοτ Ροχ, εξακολουθεί να ψάχνει για έναν ισχυρό επιθετικό, που θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα του γκολ που παρουσιάζει η Νιγηρία. Η επίθεση των Super Eagles χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με δημοσιογράφους της χώρας από έλλειψη δημιουργικότητας, διστακτικότητα, εφευρετικότητα, ευελιξία στην κίνηση και ακρίβεια στην τελική προσπάθεια.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΓΚΕΡΝΟΤ ΡΟX: Ο Ροx είναι ένας από τους πιο έμπειρους προπονητές στην Αφρική, έχοντας δοκιμάσει εμπειρίες με τη Γκαμπόν, τον Νίγηρα και τη Μπουρκίνα Φάσο. Ο Γερμανός ανέλαβε τη Νιγηρία τον Αύγουστο του 2016 και αναβίωσε αμέσως τις φιλοδοξίες των Super Eagles, που εξασφάλισαν την πρόκριση για το Μουντιάλ της Ρωσίας, ένα παιχνίδι πριν το τέλος, καθιστώντας την Νιγηρία σαν την πρώτη ομάδα της Αφρικής που πήρε το εισιτήριο για την Ρωσία.

ΑΣΤΕΡΙ

ΤΖOΝ ΟΜΠΙ ΜΙΚΕΛ: Ο αρχηγός της Νιγηρίας παραμένει ο παίκτης-κλειδί για την μεσαία γραμμή της Νιγηρίας. Έχει κατακτήσει το UEFA Champions League με την Τσέλσι, η εμπειρία, η δύναμη και η ψυχραιμία του θα είναι ζωτικής σημασίας για τους Super Eagles στην Ρωσία. Είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές (80) και φτάνει στο δεύτερο Μουντιάλ του.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Νιγηρία έχει αγωνιστεί σε άλλα πέντε Μουντιάλ, πέρασε στην 2η φάση το 1994, το 1998 και το 2014.

 

ΚΡΟΑΤΙΑ

Η Κροατία χρειάστηκε play-off ενάντια στην Ελλάδα για να φτάσει σε ένα πέμπτο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου όμως έχει χάσει στην πρεμιέρα στα τρία τελευταία τουρνουά. Η Κροατία στοχεύει να αντλήσει δύναμη από την τάξη του ’98, που τελείωσε στην τρίτη κατά την πρώτη εμφάνισή της. Είναι μία ομάδα που διαθέτει αφθονία ατομικών ταλέντων, με ερωτηματικό εάν μπορούν να δημιουργήσουν ανάλογη εικόνα συνόλου. Στο Euro 2016, η νίκη 2-1 επί της Ισπανίας στο Euro 2016, έθεσε την πολύ πραγματική πιθανότητα ότι αυτή η γενιά παικτών θα μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο από τη μεγάλη γενιά των 90s. Στη συνέχεια, υποχώρησαν απέναντι στην Πορτογαλία και κατέρρευσαν. Το ταλέντο και η εμπειρία των αστέρων της που κάνουν καριέρα και κερδίσουν τίτλους στην Ευρώπη περισσεύει, όμως αυτό δεν αρκεί για να οδηγήσει σε στόχο, αν δεν διαμορφώσει συνθήκες συνόλου.

ΥΠΕΡ

Πρόκειται για μία ομάδα με ποδοσφαιρικό dna υψηλής κλίμακας. Από τις ομάδες που ξεχωρίζουν για τον… συνωστισμό ταλέντου των παικτών τους, με επιλογές σε κάθε θέση. Βασικά στελέχη σε κορυφαίες ομάδες της ηπείρου μας, έχουν εμπειρία και γνωρίζουν την πίεση και τις απαιτήσεις των μεγάλων αγώνων και της διαχείρισής τους.

ΚΑΤΑ

θέματα που δημιουργήθηκαν εκτός γηπέδου έχουν μάλλον αμβλύνει το επίτευγμα της πρόκρισης στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Χάρη σε ένα περίπλοκο και ακόμα αναδυόμενο χάος ισχυρισμών διαφθοράς που αφορούν παίκτες και παράγοντες, η στήριξη για την εθνική ομάδα είναι χαμηλή

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΖΛΑΤΚΟ ΝΤΑΛΙΤΣ: Αφού αντικατέστησε τον Αντε Κάτσιτς ως προπονητής της Κροατίας τον Οκτώβριο του 2017, ο Ντάλιτς οδήγησε την εθνική ομάδα της Βαλκανικής χώρας μέσα από ένα play-off, όπου νίκησε την Ελλάδα με συνολικό σκορ 4-1, εξασφαλίζοντας θέση στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Προηγουμένως προπονούσε την ομάδα Αλ-Αίν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οδηγώντας την στον τελικό του Champions League της Ασίας το 2016.

ΑΣΤΕΡΙ

ΛΟΥΚΑ ΜΟΝΤΡΙΤΣ: Περιγραφόμενος πρόσφατα από τον Αντρέι Σεφτσένκο ως «ένας από τους καλύτερους μεσαίους στην ιστορία», ο Μόντριτς είναι σίγουρα ανάμεσα στις καλύτερους στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Η Κροατία θα βασίζεται σε αυτόν για την παρουσία της στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Εχει κατακτήσει τρία Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης και στα 32 του είναι μάλλον στην τελευταία του ευκαιρία διάκρισης με την εθνική.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Έχει αγωνιστεί σε άλλα τέσσερα Μουντιάλ, χωρίς να υπολογίζουμε τις συμμετοχές της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας. Πήρε την 3η θέση το 1998.

 

5ος ΟΜΙΛΟΣ

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Για την πολυνίκη της διοργάνωσης, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πέρα από την κατάκτηση του τίτλου, θα ισοδυναμεί με ήττα. Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από την αποτυχία να κατακτήσει το τρόπαιο μέσα στην χώρα της πριν από τέσσερα χρόνια και από μια συντριβή στον ημιτελικό από την Γερμανία με 7-1 μέσα στο Μινεϊράο του Μπέλο Οριζόντε, η οποία «ξεπερνιέται» μόνο με την κατάκτηση της κορυφής του κόσμου για 6η φορά!

Η μοναδική Εθνική ομάδα του πλανήτη που δεν έχει απουσιάσει ποτέ από τα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου και έχει δώσει το «παρών» σε όλες τις διοργανώσεις, κουβαλάει πάντα την «ευλογία αλλά και κατάρα» να εμφανίζεται σε κάθε διοργάνωση ως φαβορί. Άλλοτε το απόλυτο, άλλοτε ένα εξ αυτών, πάντα όμως μέσα στα φαβορί. Το ίδιο και τώρα στα γήπεδα της Ρωσίας.

Οι ειδικοί λένε πως διαθέτει καλύτερο ρόστερ από αυτό πριν από τέσσερα χρόνια και έναν προπονητή, τον Τίτε, που κινείται πάνω στην -δικαιολογημένη- λογική πως το πάθημα της «εφτάρας» πρέπει να γίνει μάθημα κι έτσι επιχειρεί να περάσει μια νέα φιλοσοφία, πιο συγκρατημένη ως προς τα βραζιλιάνικα στάνταρ της… αλόγιστης επίθεσης και του «χορού σάμπα» μέσα στο γήπεδο. Το αν θα το πετύχει ή το αν αυτή η φιλοσοφία μπορεί να αποδώσει σε μια σχολή ποδοσφαίρου όπως η Βραζιλία, θα φανεί σε λίγες ημέρες.

Προπονητής, όπως είπαμε, είναι ο Τίτε, ενώ το μεγάλο αστέρι της είναι ο Νεϊμάρ. Δεν έχει απουσιάσει από καμία διοργάνωση. Σήκωσε την κούπα το 1958, το 1962, το 1970, το 1994 και το 2002. Ήταν 2η το 1950 και το 1998. Πήρε την 3η θέση το 1938 και το 1978, ήταν 4η το 1974 και το 2014, στα προημιτελικά έπαιξε το 1986, το 2006 και το 2010.

 

ΕΛΒΕΤΙΑ

Μία χώρα που βρίσκεται στην «καρδιά» της Ευρώπης και περικλείεται από ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις, αλλά η τελευταία φορά που έκανε μια καλή πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν μέχρι τα προημιτελικά το 1954, τότε που το τουρνουά διεξήχθη μέσα στα γήπεδά της, μοιραία αντιμετωπίζεται ως η «μικρή της γειτονιάς» και οι απαιτήσεις συνήθως δεν είναι υψηλές. Ωστόσο φέτος έχουν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες, είτε γιατί ο ίδιος ο προπονητής επιμένει πως η Ελβετία έπαψε να είναι «μικρή», είτε γιατί -κυρίως αυτό- διαθέτει για πρώτη φορά τόσους πολλούς ποδοσφαιριστές, που αγωνίζονται σε ομάδες μεγάλων πρωταθλημάτων, οι οποίοι διαθέτουν την εμπειρία και έχουν «ψηθεί» στο υψηλό επίπεδο. Ο Σερντάν Σακίρι με θητεία σε Μπάγερν, Ίντερ και τώρα στην Στόουκ Σίτι, ο Γκρανίτ Τζάκα στην Άρσεναλ, ο Στέφαν Λιχτστάινερ στην Γιουβέντους, ο Ρικάρντο Ροντρίγκεζ στην Μίλαν, ο Χάρις Σεφέροβιτς στην Μπενφίκα, ο Φάμπιαν Σερ στην Λα Κορούνια, ο Μανουέλ Ακαντζί στην Ντόρτμουντ, ο Βαλόν Μπεχράμι στην Ουντινέζε.

Από τα προκριματικά πέρασε ως 2η του ομίλου (όμως ισόβαθμη με την 1η) και μέσω μπαράζ, αλλά σε όλο τον προκριματικό γύρο έκανε μόνο μία ήττα κι αυτή εκτός έδρας από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία. Φιλοδοξίες υπάρχουν πολλές, όμως, με την Βραζιλία στον όμιλο, μάλλον περιορίζεται στο να παλέψει για την 2η θέση μαζί με τις άλλες δύο ομάδες. Κι αυτό στην συνέχεια πιθανότατα θα την φέρει απέναντι στην Γερμανία. Όπως και να έχει πάντως, η Ελβετία θέλει να εμφανιστεί στην Ρωσία ως η ήρεμη δύναμη του τουρνουά. Το αν το καταφέρει είναι ένα άλλο ζήτημα…

Προπονητής είναι ο Βοσνιοκροάτης Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς. Έχει αγωνιστεί σε άλλα 10 Μουντιάλ. Στα προημιτελικά έφτασε το 1934, το 1938 και το 1954.

 

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Με παρακαταθήκη την εκπληκτική εμφάνιση στο προηγούμενο Μουντιάλ, όπου έφτασε έως τα προημιτελικά, περνώντας μάλιστα ως 1η και αήττητη από όμιλο «μπετόν» με τρεις πρώην παγκόσμιες πρωταθλήτριες (Ουρουγουάη, Ιταλία, Αγγλία) και τελικά αποχώρησε χωρίς να γνωρίσει ήττα στην διοργάνωση (αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ολλανδία), η Κόστα Ρίκα έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται και πάλι το καλύτερο δυνατό. Η αλήθεια είναι ότι αρκετά θυμίζουν το 1990, τότε που πραγματοποίησε την «παρθενική» εμφάνιση της στα τελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Και τότε βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Βραζιλία και πολλοί πίστεψαν ότι θα γίνει ο «σάκος του μποξ», όμως οι «Los Ticos» όχι μόνο δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να «πάρουν αέρα», αλλά προκρίθηκαν στην επόμενη φάση ως 2οι, αποκλείοντας Σουηδία και Σκωτία.

Στη ζώνη της CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική & Καραϊβική) έχει εκτοπίσει προ πολλού ομάδες όπως ο Καναδάς, η Κούβα και η Τζαμάικα και πλέον άφησε πίσω της και την ομάδα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υποστηρίζουν πολλοί πως είναι η ανερχόμενη δύναμη της περιοχής. Όμως, από την άλλη, σε αυτή την ποδοσφαιρική ζώνη της FIFA μοναδική παραδοσιακή δύναμη είναι το Μεξικό και, ως εκ τούτου, οι ομάδες αυτές δεν δοκιμάζονται στα δύσκολα κι έτσι πάντα αποτελούν ένα ερωτηματικό ενόψει του Μουντιάλ.

Το διαχρονικό χαρακτηριστικό της Κόστα Ρίκα είναι ότι έχει πάντα παίκτες μαχητές, που παίζουν με αυταπάρνηση για την Εθνική ομάδα τους και από την άλλη δεν στηρίζεται στο αντιποδόσφαιρο, στοιχείο που την κάνει σε κάθε διοργάνωση να κερδίζει την συμπάθεια του κόσμου. Σίγουρα αυτά τα δύο χαρακτηριστικά θα τα παρουσιάσει και στα γήπεδα της Ρωσίας. Αρκεί όμως αυτό;… Στα δύο ματς με τις ΗΠΑ, όπου νίκησε 4-0 εντός και 2-0 εκτός, έδειξε ότι διαθέτει και καλή ομάδα. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει αν είναι τόσο καλή ώστε να προχωρήσει πέρα από τους ομίλους. Το σίγουρο είναι πως θα συμβεί και τώρα ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Όποιος την υποτιμήσει θα το «πληρώσει».

Προπονητής της σήμερα είναι ένας βασικότατος ποδοσφαιριστής εκείνης της Εθνικής ομάδας, ο Όσκαρ Ραμίρεζ. Έχει άλλες τέσσερις συμμετοχές σε Μουντιάλ, το 2014 έφτασε στους «8». Πέρασε στην 2η φάση το 1990.

 

ΣΕΡΒΙΑ

Ποδοσφαιρικά η Σερβία θεωρείται (και από την FIFA) η «διάδοχος» και η συνέχεια της Γιουγκοσλαβίας και της μεγάλης των «πλάβι» σχολής. Το παρελθόν λοιπόν ένδοξο, όμως η σύγχρονη εποχή ελάχιστα το θυμίζει. Ταλέντο πάντα υπάρχει, αλλά εδώ και χρόνια η Σερβία αδυνατεί να το… κάνει ομάδα. Αυτή την διετία που έδειξε να το καταφέρνει, ήρθαν άλλα να εμφανιστούν και να γυρίσουν ανάποδα το όλο οικοδόμημα. Αμέσως μετά την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ομοσπονδία απέλυσε τον προπονητή!

Ο Σλάβολιουμπ Μούσλιν κατάφερε στον προκριματικό γύρο να παρουσιάσει ένα δεμένο σύνολο, που γνώρισε μόνο μία ήττα, πήρε την 1η θέση στον όμιλο και πέτυχε τον στόχο, που ήταν η απευθείας πρόκριση. Όμως, αμέσως μετά άρχισαν οι πιέσεις από την Ομοσπονδία για να καλέσει κάποιους νέους ποδοσφαιριστές. Ο έμπειρος και πετυχημένος Μούσλιν αντέδρασε και δεν δέχθηκε υποδείξεις στην δουλειά του και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του έδειξε την «πόρτα της εξόδου». Αντικαταστάτης ως υπηρεσιακός προπονητής ορίστηκε ο μέχρι τότε βοηθός του, Μλάντεν Κρστάιτς. Και επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, μετά από δύο μήνες, όπου ο Κρστάιτς έκανε τα «χατίρια» της Ομοσπονδίας, πέτυχε και μια «φιλική» νίκη επί της Κίνας, ανακοινώθηκε η… μονιμοποίησή του!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα αγωνιστικά δείχνουν να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ως Σερβία δεν έχει καταφέρει ποτέ να περάσει από τους ομίλους στην επόμενη φάση και η λογική λέει ότι τώρα θα παλέψει με την Ελβετία και την Κόστα Ρίκα για την 2η θέση, πίσω από την Βραζιλία. Αν οι αναμφισβήτητα ταλαντούχοι παίκτες αφήσουν πίσω τον γνωστό αγωνιστικό εγωισμό τους, αν «δεθούν» μέσα στο γήπεδο οι «παλιοσειρές» με τους νέους, αν δεν συμβούν άλλα απρόοπτα εκρηκτικά επεισόδια και υποχωρήσουν οι έριδες και αν ο Κρστάιτς, στην πρώτη θητεία του ως πρώτος προπονητής μιας ομάδας, αποδειχθεί ικανός, τότε η Σερβία μπορεί να τα καταφέρει. Όμως είναι πολλά τα «αν»…

Είτε ως Γιουγκοσλαβία είτε ως Σερβία έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σε 11 διοργανώσεις. Πήρε την 4η θέση το 1930 και το 1962, στα προημιτελικά έφτασε το 1954, το 1958 και το 1990.

 

6ος ΟΜΙΛΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τα λόγια είναι περιττά στην περίπτωση της εθνικής ομάδας της Γερμανίας. Πρόκειται για μια από τις πλέον πετυχημένες εθνικές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, έχοντας κατακτήσει συνολικά τέσσερις φορές το Μουντιάλ (1954, 1974, 1990, 2014), τρεις φορές το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1972, 1980, 1996) και μία φορά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών (2017). Άλλες τέσσερις φορές ήταν φιναλίστ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και ακόμα τρεις σε EURO. Στο φινάλε, μάλιστα, του προηγούμενου Μουντιάλ, η «νατσιονάλμανσαφτ» είχε συγκεντρώσει 2.205 βαθμούς στη βαθμολογία της FIFA, επίδοση ρεκόρ! Σε όλα αυτά, προσθέστε και το γεγονός πως είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου στην Αμερική – το 2014. Η ήττα στα ημιτελικά του EURO 2016 σε συνδυασμό με την κατάκτηση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών (1-0 τη Χιλή) πέρυσι – έχοντας στην αποστολή κυρίως νεαρούς ποδοσφαιριστές – καθιστούν άκρως ανταγωνιστικό το συγκρότημα του Γιοακίμ Λεβ και σίγουρα ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Άλλωστε, η Γερμανία φτάνει πάντα στην οκτάδα…

ΥΠΕΡ

Ο Γιοακίμ Λεβ έχει καταφέρει να «εμβολιάσει» την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2014 με μια γερή δόση «νέου αίματος». Παίκτες όπως οι Τίμο Βέρνερ, Νίκλας Σίλε και Γιούλιαν Μπραντ, οι οποίοι κατέκτησαν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, έχουν μπόλικο ταλέντο και ενέργεια μέσα τους για να κάνουν το κάτι παραπάνω. Η φανέλα από μόνη της είναι «βαριά», καθιστώντας τη Γερμανία μόνιμα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

ΚΑΤΑ

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε την περασμένη δεκαετία, με την παρουσία των Λούκας Ποντόλσκι και Μίροσλαβ Κλόζε, σε αυτή τη Γερμανία δεν υπάρχει ο φορ-σημείο αναφοράς, αφού ο Μάριο Γκόμεζ είναι μεγάλος σε ηλικία και απέχει εδώ και χρόνια από το κορυφαίο επίπεδο. Επιπλέον, ο Γιοακίμ Λεβ θα πρέπει να επιλέξει ποιος θα καθίσει κάτω από τα δοκάρια. Ο Μάνουελ Νόιερ, που έχει οκτώ μήνες να δώσει επίσημο παιχνίδι, ή ο Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν;

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΓΙΟΑΚΙΜ ΛΕΒ: Ο Λεβ βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής Γερμανίας από το 2006, έχοντας προαχθεί στο πόστο, όντας νωρίτερα βοηθός του Γιούργκεν Κλίνσμαν. Έχει οδηγήσει την «νατσιονάλμανσαφτ» σε σπουδαίες επιτυχίες κατά τη 12ετή θητεία του, κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 (1-0 στην παράταση την Αργεντινή στον τελικό), αλλά και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2017, με μια άκρως νεανική ομάδα. Στα μέσα Μαΐου επέκτεινε το συμβόλαιό του με τη γερμανική Ομοσπονδία μέχρι το 2022, κάτι που σημαίνει πως θα οδηγήσει τα «πάντσερ» και στο EURO 2020 και στο Μουντιάλ του Κατάρ!

ΑΣΤΕΡΙ

ΤΟΝΙ ΚΡΟΟΣ: Είναι ένας από τους κορυφαίους μέσους της γενιάς του. Ο Κρόος ήταν ο παίκτης-«κλειδί» στην εθνική ομάδα που εξασφάλισε τον τέταρτο παγκόσμιο τίτλο της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014. Επιπλέον, έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με δύο διαφορετικούς συλλόγους, την Μπάγερν Μονάχου και τη Ρεάλ Μαδρίτης (τρία διαδοχικά), όπως επίσης και εγχώρια τρόπαια με αυτές τις δύο ομάδες.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Έχει αγωνιστεί σε 18 διοργανώσεις στο παρελθόν, σήκωσε την κούπα τέσσερις φορές (1954, 1974, 1990, 2014). Ήταν παρούσα σε άλλους τέσσερις τελικούς (1966, 1982, 1986, 2002). Πήρε την 3η θέση το 1934, το 1970, το 2006, το 2010, ήταν 4η το 1958. Στα προημιτελικά έφτασε τέσσερις φορές (1962, 1978, 1994, 1998).

 

ΜΕΞΙΚΟ

Το Μεξικό έχει δώσει το «παρών» σε 16 (με το φετινό) Παγκόσμια Κύπελλα και καταφέρνει να βρίσκεται πάντα στα τελικά της διοργάνωσης από το 1994 κι έπειτα – μόλις έξι χώρες το έχουν καταφέρει αυτό! Επίσης, μαζί με τη Βραζιλία και τη Γερμανία είναι οι μοναδικές ομάδες που καταφέρνουν στα προηγούμενα έξι Μουντιάλ να προκρίνονται στους «16»! Βέβαια, κάπου εκεί σταματάει πάντοτε η πορεία της «Ελ Τρι»… Ιστορικά είναι η πλέον πετυχημένη ομάδα στη ζώνη της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής & Καραϊβικής (CONCACAF), ενώ στην τροπαιοθήκη της φιγουράρει και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 1999. Ομάδα που συνήθως εξαρτάται από το σύνολο, θα έχει μέσα στην αντίπαλη περιοχή τον «δαιμόνιο» Χαβιέρ Ερνάντες, ο οποίος αποτελεί και τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της εθνικής, έχοντας σημειώσει 49 γκολ σε 100 συμμετοχές! Υπάρχει και ο βετεράνος Ράφαελ Μάρκες – που παίζει ακόμη στα 39 του – αλλά και ο αρχηγός Αντρές Γκουαρδάδο, οι οποίοι με την εμπειρία τους μπορούν να βοηθήσουν το υπόλοιπο σύνολο γι’ ακόμη μια πρόκριση από τους ομίλους. Το μετά είναι πάντα δύσκολο…

ΥΠΕΡ

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια άκρως έμπειρη ομάδα, με ποδοσφαιριστές που έχουν παραστάσεις από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο κορμός είναι ίδιος εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ υπάρχει ο Ράφαελ Μάρκες ως συνδετικός κρίκος των προηγούμενων με τους επόμενους. Σκληροτράχηλο σύνολο, με Κολομβιανό προπονητή, που έκανε… πάρτι στην προκριματική φάση και γνωρίζει καλά τι απαιτείται για την πρόκριση από τους ομίλους.

ΚΑΤΑ

Δεν υπάρχει ο λεγόμενος «παίκτης-κράχτης». Ο Ράφαελ Μάρκες είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία, ο Χαβιέρ «Τσιτσαρίτο» Ερνάντες έχει… ξεπέσει στη Γουέστ Χαμ, ενώ και άλλοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Ευρώπη δεν είναι σε κάποιο κορυφαίο σύλλογο. Αρκετοί εξ αυτών γνωρίζουν από την πίεση του πρωταθλητισμού, μα ουδείς έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα που αγωνίζεται – άρα δεν μπορεί να πάρει και το Μεξικό στην πλάτη του στα δύσκολα – και αυτό ενδεχομένως να στοιχίσει.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΟΣΟΡΙΟ: Ο Οσόριο είχε νωρίτερα θητεία σε αρκετούς συλλόγους, γνωρίζοντας μεγάλες διακρίσεις κατά κύριο λόγο με την Ατλέτικο Νασιονάλ (ομάδα της πατρίδας του), προτού προσληφθεί στην τεχνική ηγεσία του Μεξικού το 2015. Ο Κολομβιανός τεχνικός οδήγησε την ομάδα του μέσα από μια εξαιρετική προκριματική φάση στα τελικά της Ρωσίας, με την «Ελ Τρι» να τερματίζει πρώτη στη ζώνη της CONCACAF, εξασφαλίζοντας το «εισιτήριο» τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος των προκριματικών.

ΑΣΤΕΡΙ

ΧΑΒΙΕΡ ΕΡΝΑΝΤΕΣ: Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του Μεξικού είναι ο Ερνάντες, ο οποίος αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα της πατρίδας του στα Παγκόσμια Κύπελλα και του 2010 (Νότια Αφρική) και του 2014 (Βραζιλία), πετυχαίνοντας από τρία γκολ σε κάθε διοργάνωση. Πιο γνωστός σε όλους με το παρατσούκλι «Τσιτσαρίτο», ο Ερνάντες είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2014, φορώντας τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ έχει περάσει και από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Οι «Αζτέκοι» έχουν αγωνιστεί άλλες 15 φορές σε Μουντιάλ. Το 1970 και το 1986 πήραν την 6η θέση.

 

ΣΟΥΗΔΙΑ

Η Σουηδία πραγματοποίησε την πρώτη εμφάνισή της σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1934. Συνολικά συμμετείχε μέχρι σήμερα σε 11 Μουντιάλ, με την καλύτερη θέση της να είναι η δεύτερη το 1958, όταν ηττήθηκε στον τελικό με 5-2 από τη Βραζιλία, στη διοργάνωση που η ίδια η Σουηδία φιλοξένησε. Τριάντα έξι χρόνια αργότερα – στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – έφτασε μέχρι την τρίτη θέση, κάτι που είχε συμβεί και το 1950. Ευτυχώς ή δυστυχώς για τον Γιάνε Άντερσον, πλέον δεν υπάρχει Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο σούπερ σταρ δεν έχει πια θέση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα συγκρότημα και θα πρέπει οι συμπαίκτες του να μην τα περιμένουν όλα από έναν, αλλά να βασιστούν στην ομαδική δουλειά. Κάτι που συνέβη σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προκριματική φάση και έγινε ακόμη πιο αισθητό στα πλέι οφ, όταν η Σουηδία άφησε έξω την Ιταλία. Θα φτάσει το φιλότιμο και η ομαδική δουλειά για το κάτι παραπάνω; Είναι κάτι που θα φανεί…

ΥΠΕΡ

Και μόνο το γεγονός πως άφησαν εκτός τελικής φάσης της διοργάνωσης την Ιταλία, έχει γεμίσει αυτοπεποίθηση τους Σουηδούς. Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο σύνολο, το οποίο βασίζεται στην ανασταλτική λειτουργία – δεν δέχθηκε γκολ σε οκτώ από τα 12 ματς των προκριματικών – και ψάχνει το ένα γκολ που θα δώσει τη νίκη. Αν ο Μάρκους Μπεργκ καταφέρει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, τότε η ομάδα του Γιάνε Άντερσον έχει δικαίωμα στην ελπίδα.

ΚΑΤΑ

Κακά τα ψέματα, η παρουσία του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έδινε… άλλον αέρα στη Σουηδία. Είχαν έναν ποδοσφαιριστή, έναν ηγέτη, στον οποίο θα μπορούσαν να στηριχθούν στα δύσκολα. Πλέον η μεγάλη προσωπικότητα δεν υπάρχει. Το ρόστερ είναι αξιόλογο, ωστόσο οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν ιδέα από πρωταθλητισμό και αγωνίζονται σε μικρο-μεσαίες ομάδες. Το ερώτημα είναι: Θα βρεθεί κάποιος να σύρει το κάρο από τη λάσπη, αν βρεθεί μέσα σε αυτή;

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΓΙΑΝΕ ΑΝΤΕΡΣΟΝ: Ο Άντερσον είναι ένας πάρα πολύ έμπειρος προπονητής, ο οποίος οδήγησε τη Νόρκεπινγκ στην κατάκτηση του τίτλου στη σουηδική Αλσβένσκαν (Allsvenskan) το 2015, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη μεγατόνων. Ανέλαβε την εθνική ομάδα παραμονές της έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016, αναγέννησε τους Σουηδούς και οδήγησε την εθνική ομάδα στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας αφήνοντας εκτός διοργάνωσης – κερδίζοντας την στα πλέι οφ – την Ιταλία.

ΑΣΤΕΡΙ

ΜΑΡΚΟΥΣ ΜΠΕΡΓΚ: Μετά τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε ο Ζλάταν ΙμπραΐΙμοβιτς, αλλά και το προχωρημένο πια της ηλικίας του άσου των Λος Άντζελες Γκάλαξι, ο Μπεργκ είναι αυτός που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» της Σουηδίας, προσφέροντας δύναμη, ασίστ και πολλά γκολ στην ομάδα του Γιάνε Άντερσον. Ο στράικερ της Αλ Αΐν – και πρώην του Παναθηναϊκού – «βρήκε δίχτυα» οκτώ φορές κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ της Ρωσίας. Το κρίσιμο γκολ, ωστόσο, αυτό στα πλέι οφ κόντρα στην Ιταλία, το σημείωσε ένας άλλος πρώην «Έλληνας», ο Γιάκομπ Γιόχανσον, ο οποίος αγωνίστηκε στην ΑΕΚ την τριετία 2015-18.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Σουηδία έχει αγωνιστεί σε άλλα 11 Μουντιάλ. Το 1958 αγωνίστηκε στον τελικό. Ήταν 3η το 1950 και το 1994, βγήκε 4η το 1938. Ήταν στα προημιτελικά το 1934.

 

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Από το 1960 και έπειτα, η Νότια Κορέα έχει καταστεί μια από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις στην Ασία και είναι, ιστορικά, η πλέον πετυχημένη ομάδα της ηπείρου, έχοντας δώσει το «παρών» (με τη φετινή) σε εννέα διαδοχικές τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου – και δέκα συνολικά! Μετά την αποτυχία της να κερδίσει κάποιο παιχνίδι στα πρώτα πέντε τουρνουά που συμμετείχε, στη συνέχεια έγινε η πρώτη – και για την ώρα μοναδική – χώρα της Ασίας που έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά, στο Μουντιάλ που συνδιοργάνωσε το 2002 με την Ιαπωνία. Έδειξε πως μπορεί να τα καταφέρει αρκετά καλά και μακριά από τα δικά της γήπεδα, το 2010, όταν προκρίθηκε στους «16». Οι «κόκκινοι», όπως είναι το παρατσούκλι τους από οπαδούς και Μέσα Ενημέρωσης, λόγω του χρώματος της βασικής εμφάνισης, θα έχουν δύσκολο έργο, αλλά πλέον υπάρχει η εμπειρία για να ελπίζουν στο κάτι παραπάνω από μια απλή συμμετοχή στη φάση των ομίλων.

ΥΠΕΡ

Το γεγονός πως συμμετέχει γι’ ακόμη μια φορά σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, αν μη τι άλλο της προσδίδει εμπειρία. Επίσης, η παρουσία παικτών σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως του αρχηγού Κι Σουνγκ-Γιονγκ, αλλά και των Σον Χέουνγκ-Μιν (Τότεναμ), Χβανγκ Χι-Τσαν (Σάλτσμπουργκ, έφτασε στα ημιτελικά του Europa League), μπορεί να κάνει τη διαφορά και να «τραβήξει» και τους υπόλοιπους παίκτες προς τα πάνω.

ΚΑΤΑ

Κανείς από τους τερματοφύλακες και τους αμυντικούς δεν αγωνίζεται σε ευρωπαϊκό σύλλογο και αυτό αν μη τι άλλο είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα, αφού λείπουν οι παραστάσεις. Ακόμη, οι Νοτιοκορεάτες θα πρέπει να ξεπεράσουν το… φόβο του να παίζουν μακριά από την πατρίδα τους, αν θέλουν να διεκδικήσουν την πρόκριση στην επόμενη φάση. Με τη Γερμανία «εξασφαλισμένη», θα πρέπει η Νότια Κορέα να μαζέψει τέσσερις βαθμούς στα άλλα δυο παιχνίδια. Δύσκολο…

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΣΙΝ ΤΑΕ-ΓΙΟΝΓΚ: Ο Σιν προσελήφθη στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Νότιας Κορέας τον Ιούλιο του 2017, μετά την απομάκρυνση του Γερμανού Ούλι Στίλικε, οδηγώντας την ομάδα του στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για δέκατη φορά, μέσα από μία πολύ δύσκολη προκριματική φάση. Ο παλαίμαχος μέσος των Ταεγκούκ Γουόριορς είχε νωρίτερα θητεύσει ως προπονητής στην εθνική Κ-20 της Νότιας Κορέας, ενώ είχε οδηγήσει τη Σεονγκνάμ Ίλβα Τσούνμα στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας το 2010! Επί των ημερών του η Νότια Κορέα έχει συντελεστή τερμάτων 20-19 σε 14 αναμετρήσεις.

ΑΣΤΕΡΙ

ΚΙ ΣΟΥΝΓΚ-ΓΙΟΝΓΚ: Ο αρχηγός της Νότιας Κορέας, Κι Σουνγκ-Γιονγκ, καθώς ετοιμάζεται για το τρίτο Μουντιάλ της καριέρας του, μετά από αυτά στη Νότια Αφρική (2010) και τη Βραζιλία (2014),είναι αναμφισβήτητα ο πλέον αναγνωρίσιμος ποδοσφαιριστής στη χώρα του. Χαρισματικός μέσος, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και το προσόν να «βλέπει» γήπεδο, ο – πρώην πια, μετά τον υποβιβασμό της – ποδοσφαιριστής της Σουόνσι ολοκλήρωσε φέτος την έκτη σεζόν του στην άκρως ανταγωνιστική Πρέμιερ Λιγκ της Αγγλίας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Νότια Κορέα έχει παίξει σε άλλες εννιά διοργανώσεις. Το 2002 ήταν 4η. Πέρασε στην 2η φάση το 2010.

 

7ος ΟΜΙΛΟΣ

ΑΓΓΛΙΑ

Τα «τρία Λιοντάρια» θα παίξουν σε 6ο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, έχοντας μεγάλους στόχους, αλλά θα πρέπει να «νικήσουν» και την κακή παράδοση που τα «συνοδεύει». Η Εθνική Αγγλίας, η οποία το 1966 στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου, μόνο το 1990, στη διοργάνωση της Ιταλίας, κατάφερε να υπερβεί την προημιτελική φάση κι έκτοτε επιστρέφει στο Νησί με «σκυμμένο κεφάλι». Μία «συλλογή απογοητεύσεων» που θέλει να «θάψει» ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ. Ο ομοσπονδιακός προπονητής οδήγησε πολύ εύκολα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στα τελικά του Μουντιάλ και με παίκτες όπως ο Χάρι Κέιν, ο Ντέλε Αλι, ο Ραχίμ Στέρλινγκ, μπορεί να κάνει όνειρα δικαιολογημένα. Το ερώτημα είναι εάν έμαθε η Αγγλία από τα λάθη του παρελθόντος και θα τα διορθώσει…

ΥΠΕΡ

Η Αγγλία διαθέτει μία νεανική και δραστήρια ομάδα, με γρήγορους ποδοσφαιριστές και πολύ ικανούς στο επιθετικό κομμάτι. Οι Λίνγκαρντ, Στέρλινγκ και Άλι έχουν καθιερωθεί και με την ποιότητά τους προσφέρουν σημαντικές βοήθειες.

ΚΑΤΑ

δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για το κέντρο της άμυνας, ενώ και στη μεσαία γραμμή οι λύσεις είναι περιορισμένες. Η συγκεκριμένη Εθνική Αγγλίας δεν διαθέτει έναν παίκτη ικανό να ελέγχει το ρυθμό του παιχνιδιού και να κρατά την μπάλα. Σε αυτό το επίπεδο, μπορεί και να αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημά της στα γήπεδα της Ρωσίας.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΓΚΑΡΕΘ ΣΑΟΥΘΓΚΕΪΤ: Δεν διαθέτει σημαντική προπονητική εμπειρία στα 47 του χρόνια, καθώς έχει εργαστεί μόνο στην Μίντλεσμπρο και στην Εθνική Ελπίδων (U21). Το θετικό είναι ότι από το πέρασμά του από το μικρότερο εθνικό συγκρότημα γνωρίζει τους περισσότερους παίκτες, έχει συνεργαστεί μαζί τους και τώρα ξανά στην Εθνική ανδρών έχει την ευκαιρία. Η Αγγλία επί των ημερών του δεν παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά παίρνει αποτελέσματα. Έχει γεννηθεί στην πόλη Γουότφορντ της Αγγλίας, θεωρείται πολύ μεθοδικός στη δουλειά του και μπορεί να παίρνει από τους παίκτες του το 100%.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

ΧΑΡΙ ΚΕΪΝ: Θεωρείται ο «διάδοχος» του Γουέιν Ρούνεϊ στην επίθεση της Εθνικής Αγγλίας. Στα 24 του χρόνια μετρά ήδη 23 συμμετοχές και 12 γκολ και δικαιολογημένα είναι ο άνθρωπος, από τον οποίο οι Άγγλοι φίλαθλοι περιμένουν να κάνει τη διαφορά στα γήπεδα της Ρωσίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο άσος της Τότεναμ μπορεί να οδηγήσει τα «Τρία Λιοντάρια» μέχρι το τέλος.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Αγγλία έχει άλλες 14 συμμετοχές σε τελική φάση Μουντιάλ. Σήκωσε την κούπα το 1966 στη χώρα της. Το 1990 ήταν 4η. Στα προημιτελικά έφτασε το 1954, το 1962, το 1970, το 1986, το 2002 και το 2006.

 

ΤΥΝΗΣΙΑ

Πανέτοιμη για την 5η συμμετοχή της στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη είναι η Τυνησία. Μετά την αποτυχία της να προκριθεί στις τελευταίες δύο διοργανώσεις (2010, 2014), έχει δείξει μία σημαντική σταθερότητα στην φάση των προκριματικών (4 νίκες και 2 ισοπαλίες στους καθοριστικούς αγώνες που έδωσε), κάτι που θα προσπαθήσει να εμφανίσει και στα γήπεδα της Ρωσίας, εάν θέλει να ελπίζει στην πρόκρισή της στο β΄ γύρο του τουρνουά.

Η μεγάλη απώλεια για τους Τυνήσιους είναι ο Μσακνί, το μεγάλο «αστέρι» της Εθνικής, ο οποίος λόγω τραυματισμού δεν θα δώσει το «παρών». Αυτός που θα προσπαθήσει να πάρει την ομάδα στις πλάτες του είναι ο ταλαντούχος Καζρί. Στόχος της Τυνησίας είναι να νικήσει τον Παναμά και να προσπαθήσει για το καλύτερο κόντρα στα μεγάλα φαβορί του 7ου ομίλου, Αγγλία και Βέλγιο.

ΥΠΕΡ

Η ομάδα έχασε σημαντικό μέρος της δυναμικής της με την απώλεια του τραυματία Γιούσεφ Αλ Μσακνί. Θα στηριχθεί στη μεσαία γραμμή της, που αποτελεί το πιο δυνατό «όπλο» της.

ΚΑΤΑ

Η άμυνα είναι το αδύναμο σημείο της Τυνησίας. Ο νέος τερματοφύλακας, Μοέζ Χασάν, θεωρείται ικανός για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΝΑΜΠΙΛ ΜΑΑΛΟΥΛ: Το «δεξί χέρι» του Ροζέ Λεμέρ στο παρελθόν, ο Ναμπίλ Μααλούλ, είναι ο άνθρωπος που οδήγησε την Τυνησία στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κατάφερε να δημιουργήσει μια συμπαγή ομάδα, η οποία χωρίς πολύ… θόρυβο κατάφερε να πετύχει το στόχο της. Ανέλαβε στις 28 Απριλίου 2017, έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα Τυνησίας, ένα κύπελλο και ένα ακόμη στο Κατάρ.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

ΒΑΧΜΠΙ ΚΑΖΡΙ: Γεννημένος στο Αιάκειο της Κορσικής, ο 27χρονος Καζρί θα προσπαθήσει να ηγηθεί της Τυνησίας στο επερχόμενο Μουντιάλ, απόντος του Μσακνί. Είναι 37 φορές διεθνής, με 12 γκολ και στο παρελθόν έχει 3 συμμετοχές στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Ο μέσος της Ρεν ξεχωρίζει για τα χτυπήματα φάουλ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Τυνησία έχει άλλες τέσσερις συμμετοχές. Δεν έχει περάσει από τη φάση των ομίλων, το 1978 ήρε την 9η θέση.

 

ΠΑΝΑΜΑΣ

Κατόρθωμα ή, καλύτερα, άθλος μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που πέτυχε ο Παναμάς με την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ 2018. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της η ομάδα από την Κεντρική Αμερική θα είναι παρούσα στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη, κατακτώντας την 3η θέση στα προκριματικά της CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική). Το «χρυσό» γκολ του Ρομάν Τόρες έκανε το όνειρο πραγματικότητα και, πλέον, άπαντες στην Εθνική ομάδα θα μεταβούν στη Ρωσία με στόχο να απολαύσουν την εμπειρία, ενώ παράλληλα θα κάνουν προσπάθεια για την υπέρβαση.

ΥΠΕΡ

Διαθέτει μεσαία γραμμή με παίκτες που είναι αρκετά γρήγοροι και που μπορούν να κρατήσουν τη μπάλα όταν πρέπει. Το βασικό «όπλο» του Παναμά, όμως, είναι ότι η ομάδα δεν έχει να χάσει τίποτα απολύτως στην πρώτη εμπειρία της σε Μουντιάλ. Πίεση δεν υπάρχει στους διεθνείς και η μοναδική απαίτηση είναι να ολοκληρώσει με αξιοπρέπεια την πορεία της στη διοργάνωση.

ΚΑΤΑ

Ο Παναμάς είναι μια ομάδα που δεν έχει συνηθίσει στον ρυθμό και την ταχύτητα των περισσότερων αντιπάλων που λαμβάνουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο κι αυτό οπωσδήποτε αποτελεί το πιο αρνητικό στοιχείο της.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΕΡΝΑΝ ΝΤΑΡΙΟ ΓΚΟΜΕΣ: Ο γεννημένος στο Μεντεγίν της Κολομβίας, Ερνάν Νταρίο Γκόμες, στα 62 του χρόνια καταφέρνει να οδηγήσει και τρίτη ομάδα σε τελική φάση Μουντιάλ. Το είχε καταφέρει το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας με την Κολομβία και τέσσερα χρόνια μετά, στη διοργάνωση της Απω Ανατολής, όπου βρέθηκε με τον Ισημερινό. Με την εμπειρία του και την οξυδέρκειά του θα επιδιώξει να κάνει τον Παναμά την ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ

ΡΟΜΑΝ ΤΟΡΕΣ: Έκανε το ντεμπούτο του το 2005 κι από τότε μετρά 105 διεθνείς συμμετοχές. Ο Ρομάν Αουρελιάνο Τόρες Μορσίγιο, όπως είναι το πλήρες όνομά του, έχει ύψος 1.88μ και στην διεθνή καριέρα του πέτυχε 10 γκολ, αν και αγωνίζεται ως αμυντικός. Ο άσος των Σιάτλ Σάουντερς ήταν αυτός που με το γκολ που πέτυχε εναντίον της Κόστα Ρίκα «υπέγραψε» την πρόκριση του Παναμά στα γήπεδα της Ρωσίας. Είναι ο αρχηγός της Εθνικής και τον αποκαλούν «εθνικό ήρωα» του Παναμά.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Ο Παναμάς θα παίξει για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκόσμιου Κυπέλλου.

 

ΒΕΛΓΙΟ

Μετά τη Γερμανία, το Βέλγιο ήταν η καλύτερη ομάδα -μαζί με την Ισπανία- σε συγκομιδή βαθμών στη διάρκεια των προκριματικών (9 νίκες και μία ισοπαλία) της διοργάνωσης στην ευρωπαϊκή ζώνη. Μόνο η Ελλάδα κατάφερε να «κόψει» βαθμούς (1-1 στις Βρυξέλλες) από τους «κόκκινους διαβόλους» του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, οι οποίοι τερμάτισαν στην πρώτη θέση του 8ου γκρουπ και φυσικά προκρίθηκαν απευθείας στην τελική φάση.

Οι ειδικοί μιλούν για την «χρυσή γενιά» του ποδοσφαίρου της χώρας, η οποία έχει γεμίσει μεγάλες προσδοκίες τους οπαδούς της, αλλά και τους ανθρώπους που στελεχώνουν την Εθνική ομάδα. Και στο EURO 2016, βέβαια, υπήρχαν μεγάλες απαιτήσεις, ωστόσο η Ουαλία κατάφερε να «πετάξει έξω» το Βέλγιο στην προημιτελική φάση. Παίκτες και τεχνικό επιτελείο ευελπιστούν να πετύχουν στη Ρωσία αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν στα γήπεδα της Γαλλίας…

Με 43 γκολ υπέρ (κορυφαία επίδοση με την Γερμανία) και μόλις 6 κατά, το Βέλγιο έδειξε στην προκριματική φάση ότι είναι ομάδα που δεν… αστειεύεται. Διαθέτει πλειάδα παικτών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά (Αζάρ, Ντε Μπράιν, Μέρτενς, Λουκάκου), έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του κόσμου (Κουρτουά) και είναι λογικό οι προσδοκίες να είναι μεγάλες.

ΥΠΕΡ

Αναμφισβήτητα, η επιθετική γραμμή της ομάδας του Μαρτίνεθ θα αποτελέσει το μεγάλο «όπλο» της στη διοργάνωση. Παίκτες, όπως ο Ρομέλου Λουκάκου, ο Κέβιν Ντε Μπράιν, ο Εντέν Αζάρ και ο Ντρις Μέρτενς, μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν τη ζημιά στην αντίπαλη άμυνα. Ακόμη και ο πάγκος των «κόκκινων διαβόλων» διαθέτει πλειάδα ποδοσφαιριστών που σκοράρουν, όπως ο Μπατσουαγί, ο Τοργκάν Αζάρ (αδελφός του Εντέν), ο Μπεντέκ, ο Καράσκο κ.α.

ΚΑΤΑ

Το πιο αδύνατο σημείο των Βέλγων εντοπίζεται στα μετόπισθεν. Οι Κομπανί, Βερμάελεν, Βερτόνγκεν και Αλντερβάιρελντ είναι πραγματικά πολύ καλοί αμυντικοί, αλλά, εάν τραυματιστούν (αυτό είναι πάντοτε δυνατόν με τους Κομπανί και Βερμάελεν) ή απουσιάσουν λόγω τιμωρίας, το Βέλγιο δεν έχει επιλογές αντικατάστασης. Για παράδειγμα, ο Μπογιάτα δεν διαθέτει το επίπεδο για να αγωνιστεί σε έναν προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΑΡΤΙΝΕΘ: Μπήκε απευθείας στα… βαθιά, αναλαμβάνοντας μία ομάδα που προερχόταν από τον αποκλεισμό στους προημιτελικούς του EURO 2016 από την Ουαλία. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, όμως, κατάφερε με το σύστημα 3-4-2-1 να δημιουργήσει ένα πάρα πολύ δυνατό σύνολο, με τους Μενιέ και Καράσκο στα άκρα να δημιουργούν ρήγματα και τελικά να οδηγήσει τους «κόκκινους διαβόλους» στην τελική φάση του Μουντιάλ χωρίς να κάνουν ήττα (9 νίκες, μία ισοπαλία). Υπάρχει η ανησυχία της αμυντικής σταθερότητας, αλλά η παρουσία του Κουρτουά κάτω από τα δοκάρια του λύνει τα περισσότερα προβλήματα. Στην καριέρα του έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Αγγλίας, ενώ στην καριέρα του έχει εργαστεί στις Σουόνσι, Γουίγκαν και Έβερτον.

ΑΣΤΕΡΙ

ΕΝΤΕΝ ΑΖΑΡ: Ο μεσοεπιθετικός της Τσέλσι, Εντέν Αζάρ, είναι το μεγάλο αστέρι των Βέλγων. Στα 27 του χρόνια μετρά ήδη μία δεκαετία διεθνών συμμετοχών (σ.σ. έκανε το ντεμπούτο του στις 19.11.2008) και είναι αυτός που μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει τη ζημιά. Είναι γρήγορος με τη μπάλα, τεχνίτης και μπορεί με μαεστρία να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας του, αλλά και να σκοράρει. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μεσοεπιθετικούς του κόσμου. Στην πορεία των προκριματικών είχε 6 γκολ και 5 ασίστ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν αγωνιστεί σε άλλες 12 διοργανώσεις στο παρελθόν. Το 1986 πήραν την 4η θέση, το 2014 κατέκτησαν την 6η, στη 2η φάση πέρασαν το 1982, το 1990, το 1994 και το 2002.

 

8ος ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η Πολωνία πήρε την απευθείας πρόκριση για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, καθώς τερμάτισε πρώτη στον 5ο όμιλο της προκριματικής φάσης από την ευρωπαϊκή ζώνη. Ο απολογισμός των 8 νικών και της 1 ισοπαλίας σε 10 αγώνες της επέτρεψε να πάρει για όγδοη φορά στην ιστορία της το «εισιτήριο» για τα τελικά του Μουντιάλ. Η Πολωνία έχει φτάσει δύο φορές στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (1974, 1982), ωστόσο αμφότερες έμεινε εκτός τελικού και τελικά κατέκτησε την τρίτη θέση στη διοργάνωση. Φέτος επιστρέφει σε τελική φάση του Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 2006, όταν δεν κατάφερε να περάσει τους ομίλους, και ελπίζει ότι θα παρουσιάσει το ίδιο καλό πρόσωπο με αυτό που έδειξε στο EURO 2016.

Τότε οι Πολωνοί έφτασαν «μια ανάσα» από τους «4», καθώς ηττήθηκαν στα πέναλτι από τη -μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου- Πορτογαλία στους προημιτελικούς, οπότε είναι λογικό να υπάρχει η αίσθηση ότι θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει πιο μακριά από τους «8». Σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση, το ρόστερ της εθνικής δεν έχει μεγάλες αλλαγές και η Πολωνία θεωρείται αουτσάιντερ. Όμως, με δεδομένο ότι κάποιοι από τους παίκτες-«κλειδιά» μεγαλώνουν, ίσως το Μουντιάλ της Ρωσίας να είναι η τελευταία ευκαιρία τους για να πανηγυρίσουν μια επιτυχία με την εθνική… Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένας… αστερίσκος στην αποστολή της Πολωνίας, καθώς ο Καμίλ Γκλικ τραυματίστηκε στον αριστερό ώμο την ημέρα που δηλώθηκε η τελική 23άδα στη FIFA. Εφόσον ο αμυντικός της Μονακό δεν είναι έτοιμος για το Μουντιάλ, θα τον αντικαταστήσει ο Μάρτσιν Καμίνσκι της Στουτγκάρδης (15/01/1992).

ΥΠΕΡ

Η επίθεση της Πολωνίας. Ο Άνταμ Ναβάλκα έχει δημιουργήσει μια εθνική ομάδα που είναι… μηχανή σκοραρίσματος, καθώς η Πολωνία είχε το πέμπτο καλύτερο ενεργητικό στα προκριματικά του Μουντιάλ με 28 γκολ. «Αιχμή του δόρατος» (και πρώτος σκόρερ) της ομάδας είναι ο επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ των προκριματικών με 16 τέρματα, ενώ αποτελεί το μεγάλο «όπλο» της Πολωνίας για να περάσει από τον 8ο όμιλο, ο οποίος είναι πολύ ισορροπημένος. Όμως, οι «αετοί» διαθέτουν κι άλλους καλούς παίκτες από τη μεσαία γραμμή και μπροστά, όπως είναι ο Καμίλ Γκροσίτσκι της Χαλ και ο Αρκάντιους Μίλικ της Νάπολι, ο οποίος ξεπέρασε τον δεύτερο διαδοχικό σοβαρό τραυματισμό του (ρήξη πρόσθιου χιαστού).

ΚΑΤΑ

Η άμυνα φαίνεται να είναι το αδύνατο σημείο της Πολωνίας, καθώς στα προκριματικά δέχθηκε 14 γκολ σε 10 αγώνες. Η ομάδα του Άνταμ Ναβάλκα αντιμετώπισε στο πλαίσιο του 5ου ομίλου τη Δανία (πέτυχε 2+4 γκολ με την Πολωνία), το Μαυροβούνιο (1+2), τη Ρουμανία (1), την Αρμενία (1+1) και το Καζακστάν (2).

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΑΝΤΑΜ ΝΑΒΑΛΚΑ: Ο 60χρονος Πολωνός ανέλαβε τα «ηνία» του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος την 1η Νοεμβρίου 2013, μετά το τέλος των προκριματικών για το Μουντιάλ του 2014, και άρχισε να «χτίζει» την ομάδα που είχε κατά νου να δημιουργήσει. Έφτιαξε το τέλειο… περιβάλλον για να εκμεταλλευθεί πλήρως τον Λεβαντόφσκι και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν: η Πολωνία προκρίθηκε στην τελική φάση του EURO 2016 (κατετάγη δεύτερη στον 4ο όμιλο πίσω από τη Γερμανία) και πήρε και το «εισιτήριο» για το Μουντιάλ της Ρωσίας (κατέκτησε την πρώτη θέση στον 5ο όμιλο).

ΑΣΤΕΡΙ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ: Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του πολωνικού ποδοσφαίρου. Ο Λεβαντόφσκι είναι πρώτος σκόρερ στην Ιστορία της εθνικής Πολωνίας, στην οποία έκανε ντεμπούτο στις 10 Σεπτεμβρίου 2008. Από τότε ο 29χρονος έχει πετύχει 53 τέρματα με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, με το οποίο θα εμφανιστεί το καλοκαίρι για πρώτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η Πολωνία έχει αγωνιστεί σε παρελθόν σε άλλα επτά Μουντιάλ. Το 1974 και το 192 πήρε την 3η θέση, πέρασε στην 2η φάση το 1978 και το 1986.

 

ΣΕΝΕΓΑΛΗ

Η Σενεγάλη πέρασε δύο γύρους στα προκριματικά της αφρικανικής ζώνης, προκειμένου να πάρει αήττητη το «εισιτήριο» για τα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας. Τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» αντιμετώπισαν στον β΄ γύρο τη Μαδαγασκάρη, το «εμπόδιο» της οποίας ξεπέρασαν εύκολα, αφού απέσπασαν ισοπαλία εκτός έδρας, ενώ πανηγύρισαν τη νίκη στη ρεβάνς στο Ντακάρ. Έτσι, η Σενεγάλη προκρίθηκε στον γ΄ και τελευταίο γύρο της προκριματικής φάσης, από τον οποίο πήρε το «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Ρωσίας. Οι 4 νίκες και οι 2 ισοπαλίες στους έξι αγώνες για τον 4ο όμιλο επέτρεψαν στη Σενεγάλη να καταταγεί πρώτη στο γκρουπ και πάρει για δεύτερη φορά στην ιστορία της την πρόκριση για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η προηγούμενη παρουσία της αφρικανικής ομάδας σε τελικά Μουντιάλ ήταν το 2002 σε Ιαπωνία/Νότια Κορέα, όταν το σύνολο του Μπρούνο Μετσού νίκησε την -κάτοχο του τροπαίου- Γαλλία στην πρεμιέρα της διοργάνωσης και τη Σουηδία στη φάση των «16», για να φτάσει μέχρι τους προημιτελικούς.

Φέτος οι παίκτες του Αλιού Σισέ θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε κάποιο αντίστοιχο επίτευγμα, ακολουθώντας τον… δρόμο που έδειξαν πριν από 16 χρόνια οι Ελ Χατζί Ντιούφ, Ανρί Καμαρά, Πάπε Μπούμπα Ντιόπ και η… παρέα τους. Η ομάδα της Σενεγάλης δεν έχει άγχος, καθώς η πρώτη πρόκριση σε τελική φάση Μουντιάλ μετά το 2002 καθιστά ήδη επιτυχημένη την παρουσία της στη διοργάνωση. Και, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο «μεγαθήριο» στον 8ο όμιλο, στο πλαίσιο του οποίου τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» θα αντιμετωπίσουν την Πολωνία, την Κολομβία και τη Σενεγάλη, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τους Αφρικανούς να ονειρεύονται ότι θα καταφέρουν να περάσουν τη φάση των ομίλων…

ΥΠΕΡ

Το δυνατό σημείο της Σενεγάλης είναι ότι πρόκειται για μια ομάδα γεμάτη νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Αυτοί δεν παίζουν υπό πίεση, γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε αντίπαλο. Στο ρόστερ της Σενεγάλης, στην άμυνα δεσπόζει ο Καλιντού Κουλιμπαλί της Νάπολι, ενώ στην επίθεση διαθέτει γρήγορους παίκτες όπως είναι οι Ισμαΐλα Σαρ, Κεϊτά Μπαλντέ και ο Σαντιό Μανέ της Λίβερπουλ, ο οποίος είναι το «αστέρι» της ομάδας.

ΚΑΤΑ

Η αδυναμία της Σενεγάλης βρίσκεται στη μεσαία γραμμή, όπου όλοι οι παίκτες της έχουν πάνω-κάτω το ίδιο προφίλ. Είναι περισσότερο αμυντικοί μέσοι και γι’ αυτό αναζητείται ένας ποδοσφαιριστής που να διαθέτει τις ικανότητες του Χαλιλού Φαντιγκά από την ομάδα του 2002. Ένα άλλο πρόβλημα για το αφρικανικό συγκρότημα είναι επίσης η έλλειψη εμπειρίας. Κανείς από τους παίκτες της Σενεγάλης δεν έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΑΛΙΟΥ ΣΙΣΕ: Ο 42χρονος Σενεγαλέζος είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του σήμερα και σε εκείνο του 2002, καθώς ήταν ο αρχηγός της ομάδας που έφτασε στους προημιτελικούς του Μουντιάλ της Άπω Ανατολής. Φόρεσε τις φανέλες αρκετών ομάδων στη Γαλλία, ωστόσο πέρασε και μια τετραετία στην Αγγλία για λογαριασμό των Μπέρμιγχαμ και Πόρτσμουθ. Το 2012 εντάχθηκε στο προπονητικό επιτελείο της εθνικής ομάδας κάτω των 23 ετών της Σενεγάλης, της οποίας τα «ηνία» ανέλαβε το διάστημα 2013-15. Βοήθησε στο να αρχίσει να αναδεικνύεται μια νέα γενιά παικτών στη Σενεγάλη, ενώ το 2015 κάθησε στον πάγκο της εθνικής ανδρών, την οποία βοήθησε να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ του 2018. Έχει «χτίσει» την ομάδα του γύρω από τους Μανέ και Κουλιμπαλί, ενώ θα βασιστεί στο «μείγμα» νεαρών και βετεράνων ποδοσφαιριστών, στην προσπάθεια για μια καλή παρουσία στα γήπεδα της Ρωσίας.

ΑΣΤΕΡΙ

ΣΑΝΤΙΟ ΜΑΝΕ: Ο Γιούργκεν Κλοπ κατάφερε να εκμεταλλευθεί όλες τις ικανότητες του Μανέ από το 2016, όταν ο Σενεγαλέζος εντάχθηκε στο δυναμικό της Λίβερπουλ. Έχοντας φτάσει μέχρι τον τελικό του Champions League της σεζόν 2017-18, στον οποίο μάλιστα σκόραρε, ο 26χρονος άσος θα προσπαθήσει να «μεταφέρει» το τρέχον… μομέντουμ στο Μουντιάλ και να ηγηθεί της επιθετικής γραμμής της Σενεγάλης. Έκανε ντεμπούτο στα «λιοντάρια της Τεράνγκα» στις 25 Μαΐου 2012 και από τότε έχει πετύχει 14 τέρματα με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, με το οποίο θα εμφανιστεί το καλοκαίρι για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Μία συμμετοχή έχει στο παρελθόν σε Μουντιάλ η Σενεγάλη, το 2002, όταν και πέρασε στα προημιτελικά.

 

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Η Κολομβία κατέλαβε την τέταρτη θέση στα προκριματικά της CONMEBOL, εξασφαλίζοντας στις… λεπτομέρειες το τελευταίο απευθείας «εισιτήριο» για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι «καφετέρος» συγκέντρωσαν 27 βαθμούς στα 18 παιχνίδια που έδωσαν στην προκριματική φάση της Νότιας Αμερικής (7 νίκες, 6 ισοπαλίες και 5 ήττες) και έμειναν πίσω από Βραζιλία, Ουρουγουάη και Αργεντινή, την ώρα που το Περού, το οποίο έδωσε μπαράζ με τη Νέα Ζηλανδία για να πάρει το «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Ρωσίας, είχε 26 βαθμούς, όσους και η Χιλή. Οι «τρικολόρ» θα δώσουν για έκτη φορά στην ιστορία τους το «παρών» σε τελική φάση Μουντιάλ, με την καλύτερη παρουσία τους στη διοργάνωση να έχει σημειωθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν υπό την καθοδήγηση του Αργεντινού Χοσέ Πέκερμαν έφτασαν μέχρι τους προημιτελικούς, όπου ηττήθηκαν από την διοργανώτρια Βραζιλία. Η αμέσως προηγούμενη καλύτερη παρουσία της Κολομβίας σε τελικά Μουντιάλ σημειώθηκε το 1990, όταν έφτασε στη φάση των «16», όπου αποκλείστηκε στην παράταση από το Καμερούν.

Έστω κι αν η Κολομβία… ζορίστηκε για να προκριθεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας, διαθέτει στις τάξεις της παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως είναι ο Χάμες Ροντρίγκες, ο (αρχηγός και πρώτος σκόρερ της εθνικής) Ρανταμέλ Φαλκάο και ο Χουάν Κουαδράδο. Τα «αστέρια» των «καφετέρος» θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν την ομάδα στη φάση των «16», που είναι ο αρχικός στόχος για τους Νοτιοαμερικανούς, και στη συνέχεια να βάλουν πλώρη για να πετύχουν το κάτι παραπάνω, επιτρέποντας και στους συμπατριώτες τους να πανηγυρίσουν, όπως το 2014…

ΥΠΕΡ

Η συνέχεια που υπάρχει στην εθνική Κολομβίας υπό την τεχνική ηγεσία του Χοσέ Πέκερμαν. Ο Αργεντινός βρίσκεται στο «τιμόνι» της ομάδας εδώ και έξι χρόνια, με θετικά αποτελέσματα για το ποδόσφαιρο της χώρας.

ΚΑΤΑ

Η εθνική Κολομβίας εξαρτάται πολύ από τον Χάμες Ροντρίγκες. Ο 27χρονος άσος είναι το βαρόμετρο της ομάδας. Εάν «λάμπει», βοηθάει την ομάδα να φτάσει σε νίκες και επιτυχίες. Εάν, όμως, δεν είναι καλός, η Κολομβία έχει πρόβλημα…

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΧΟΣΕ ΝΕΣΤΟΡ ΠΕΚΕΡΜΑΝ: Ο 68χρονος Αργεντινός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Κολομβίας στις 6 Ιανουαρίου 2012, εν μέσω των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Ήταν ο τρίτος προπονητής των «καφετέρος» στην διάρκεια της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ της Βραζιλίας, καθώς είχαν προηγηθεί οι Λεονέλ Άλβαρες και Ερνάν Νταρίο Γκόμες. Υπό την τεχνική καθοδήγησή του η ομάδα κατετάγη δεύτερη στα προκριματικά πίσω από την Αργεντινή και πήρε το «εισιτήριο» για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 16 χρόνια. Το 2015 η Κολομβία έφτασε μέχρι τους προημιτελικούς του Κόπα Αμέρικα, ενώ το 2016, στο επετειακό Κόπα Αμέρικα για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της CONMEBOL, ο Πέκερμαν οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση της τρίτης θέσης. Και η αποστολή του με την Κολομβία στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας στέφθηκε από επιτυχία, καθώς η ομάδα εξασφάλισε το «εισιτήριο» για τα τελικά της διοργάνωσης, με αποτέλεσμα να εργάζεται πλέον, προκειμένου η «τρικολόρ» να παρουσιάσει το ίδιο καλό πρόσωπο σε σχέση με το 2014…

ΑΣΤΕΡΙ

ΧΑΜΕΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ: Είναι ένα είδωλο για την Κολομβία, ο παίκτης στον οποίο ολόκληρη η χώρα στηρίζει τις ελπίδες της για επιτυχία, κάθε φορά που αγωνίζεται με την εθνική ομάδα. Το καλοκαίρι του 2014 υπέγραψε εξαετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο μετά από τρία χρόνια ζήτησε να παραχωρηθεί δανεικός, προκειμένου να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, καθώς ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν τον χρησιμοποιούσε στη «βασίλισσα» όσο θα ήθελε ο Κολομβιανός. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Μπάγερν Μονάχου και είχε μια καλή σεζόν, με αποτέλεσμα να ανέβει η αυτοπεποίθησή του και να ετοιμάζεται για το δεύτερο Μουντιάλ της καριέρας του (μετά από αυτό του 2014), την ώρα που οι συμπατριώτες του περιμένουν από αυτόν να «λάμψει» στο τουρνουά. Ο Χάμες Ροντρίγκες έκανε ντεμπούτο στην εθνική ανδρών της Κολομβίας στις 11 Οκτωβρίου 2011 και από τότε έχει πετύχει 21 τέρματα με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Έχει αγωνιστεί σε άλλα πέντε Μουντιάλ. Το 2014 έφτασε στους «8» και το 1990 στους «16».

 

ΙΑΠΩΝΙΑ

Η Ιαπωνία πέρασε δύο γύρους στα προκριματικά της ασιατικής ζώνης, προκειμένου να πάρει το «εισιτήριο» για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αρχικά οι «μπλε σαμουράι» ολοκλήρωσαν αήττητοι τις υποχρεώσεις τους στον 5ο όμιλο του β’ προκριματικού γύρου. Ο απολογισμός των επτά νικών και της μίας ισοπαλίας σε 8 αγώνες, με τέρματα 27-0, επέτρεψε στο σύνολο του Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς να προκριθεί με χαρακτηριστική άνεση στον τρίτο -και τελευταίο- προκριματικό γύρο. Εκεί η Ιαπωνία κατέκτησε την πρώτη θέση στον 2ο όμιλο με απολογισμό 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες και πήρε την απευθείας πρόκριση για τα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Η ομάδα από τη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» θα δώσει για έκτη φορά στην ιστορία της το «παρών» σε τελική φάση Μουντιάλ. Το ασιατικό συγκρότημα έκανε την… αρχή το 1998 στη Γαλλία και από τότε προκρίνεται ανελλιπώς στα τελικά της κορυφαίας διοργάνωσης των εθνικών ομάδων. Μάλιστα, στις δύο από τις προηγούμενες πέντε παρουσίες της σε τελικά Μουντιάλ πέρασε στη φάση των «16». Η πρώτη ήταν το 2002, στο Παγκόσμιο Κύπελλο το οποίο συνδιοργάνωσε με τη Νότια Κορέα, όταν το συγκρότημα του Φιλίπ Τρουσιέ αποκλείστηκε από την Τουρκία, και η δεύτερη στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής το 2010, όταν οι παίκτες του Τακέσι Οκάντα ηττήθηκαν στα πέναλτι από την Παραγουάη. Η… προϊστορία της Ιαπωνίας σε τελικά Μουντιάλ δείχνει ότι στόχος της ομάδας (πρέπει να) είναι η πρόκριση στους «16», ωστόσο στον πάγκο του ασιατικού συγκροτήματος δεν κάθεται πια ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς. Η ιαπωνική ομοσπονδία (JFA) απέλυσε τον Βόσνιο, περίπου δύο μήνες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, καθώς επικαλέστηκε τα ανεπιτυχή αποτελέσματα της εθνικής και την έλλειψη «επικοινωνίας και εμπιστοσύνης» με τους παίκτες, ενώ τον διαδέχθηκε ο -μέχρι πρότινος τεχνικός διευθυντής της JFA- Ακίρα Νισίνο…

ΥΠΕΡ

Είναι άγνωστο πώς θα παρουσιαστεί η εθνική Ιαπωνίας στο Μουντιάλ μετά την αλλαγή προπονητή. Όμως, πρόκειται για μια σκληρή ομάδα που δεν εγκαταλείπει ποτέ. Διαθέτει πειθαρχία και είναι τεχνικά ικανή να (προσπαθήσει να) παίξει ποδόσφαιρο κατοχής. Επίσης, έχει εμπειρία από διεθνείς διοργανώσεις, όπερ σημαίνει ότι μπορεί να… τιμωρήσει κάθε αντίπαλο που δεν θα την αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή.

ΚΑΤΑ

Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία -σχεδόν την τελευταία στιγμή- είναι φυσικό να έχει επηρεάσει την προετοιμασία της εθνικής Ιαπωνίας. Ο Ακίρα Νισίνο είναι ο προπονητής με τα περισσότερα παιχνίδια στο ιαπωνικό πρωτάθλημα και αυτός που οδήγησε την Ολυμπιακή ομάδα της Ιαπωνίας σε νίκη-έκπληξη επί της Βραζιλίας το 1996 στην Ατλάντα, ωστόσο δεν είχε αρκετό χρόνο για να περάσει τη φιλοσοφία του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Οι παίκτες της εθνικής Ιαπωνίας μπορούν να τρέξουν, ωστόσο υστερούν στις μάχες σώμα με σώμα στην άμυνα, ενώ θα πρέπει να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους μπροστά στην αντίπαλη εστία.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΑΚΙΡΑ ΝΙΣΙΝΟ: Ο 63χρονος Ακίρα Νισίνο επελέγη να καθοδηγήσει την Ιαπωνία στην τελική φάση του Μουντιάλ, σχεδόν δύο μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, μετά την απομάκρυνση του Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς. Η ομοσπονδία αποφάσισε ότι ο νέος προπονητής έπρεπε να προέρχεται από τα «σπλάγχνα» της και ο -μέχρι τότε- τεχνικός διευθυντής της θεωρήθηκε η καταλληλότερη επιλογή. Πρόκειται για έναν έμπειρο τεχνικό, ο οποίος διαθέτει βιογραφικό με επιτυχίες στη χώρα του και υπόσχεται η εθνική να παίξει επιθετικά και να είναι ανταγωνιστική στον 8ο όμιλο, με στόχο να προκριθεί στη φάση των «16».

ΑΣΤΕΡΙ

ΣΙΝΤΖΙ ΚΑΓΚΑΟΥΑ: Η εθνική ομάδα της Ιαπωνίας διαθέτει ποδοσφαιριστές με ποιότητα, όπως είναι οι Οκαζάκι και Χόντα. Όμως, ο Σίντζι Καγκάουα είναι το μεγάλο «αστέρι» της, καθώς διαθέτει ένα «βαρύ» βιογραφικό σε συλλογικό επίπεδο, έχοντας πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις με την Ντόρτμουντ τη διετία 2010-12, χάρη στις οποίες πήρε μεταγραφή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αγωνίστηκε για δύο χρόνια στους «κόκκινους διαβόλους», αλλά χωρίς την ίδια επιτυχία, και ακολούθως επέστρεψε στην Ντόρτμουντ, τη φανέλα της οποίας φοράει μέχρι σήμερα. Έκανε ντεμπούτο στην εθνική ανδρών της Ιαπωνίας στις 24 Μαΐου 2008, έχει πετύχει 29 τέρματα με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και ετοιμάζεται να οδηγήσει τους «μπλε σαμουράι» στα γήπεδα της Ρωσίας, έχοντας την εμπειρία από την παρουσία του στο Μουντιάλ της Βραζιλίας πριν από τέσσερα χρόνια.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου» έχει αγωνιστεί σε άλλα πέντε Παγκόσμια Κύπελλα. Το 2002 και το 2010 πέρασε στην 2η φάση.

 

ΟΙ «32» ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΙΑ… ΜΑΤΙΑ

Η εθνική ομάδα της Βραζιλίας ήταν η πρώτη που εξασφάλισε την παρουσία της στο Μουντιάλ της Ρωσίας μέσα από την διαδικασία των προκριματικών, από την Ασία το Ιράν ήταν το πρώτο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που τα κατάφερε και από την Αφρική η Τυνησία. Αυτές είναι οι 32 φιναλίστ του Μουντιάλ της Ρωσίας με μία ματιά:

 

AFC (ΑΣΙΑ)

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Οι “Socceroos” κάνουν την πέμπτη εμφάνισή τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΙΡΑΝ: Ήταν η πρώτη ομάδα της Ασίας που προκρίθηκε στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

ΙΑΠΩΝΙΑ: Οι Ιάπωνες έφτασαν στους «16» σε δύο περιπτώσεις.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: Οι «πολεμιστές» εμφανίζονται συνεχώς σε Μουντιάλ από το 1986.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Οι Σαουδάραβες έκαναν το ντεμπούτο τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στις ΗΠΑ το 1994.

 

CAF (ΑΦΡΙΚΗ)

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Οι «Φαραώ» πραγματοποιούν την πρώτη εμφάνισή τους, μετά το Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990.

ΜΑΡΟΚΟ: Πέρασε στη Ρωσία από τον τρίτο όμιλο της Αφρικής.

ΝΙΓΗΡΙΑ: Οι «υπεραετοί» έχουν χάσει μόνο ένα τουρνουά από το ντεμπούτο τους στις ΗΠΑ το 1994.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ: Στο ντεμπούτο της στην Νότια Κορέα/Ιαπωνία το 2002, έφτασε στα προημιτελικά.

ΤΥΝΗΣΙΑ: Στην Αργεντινή το 1978, έγινε η πρώτη ομάδα της Αφρικής που κέρδισε ένα ματς σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

CONCACAF (ΒΟΡΕΙΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ)

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Εντυπωσίασε στη Βραζιλία το 2014, φτάνοντας στα προημιτελικά, αποκλείοντας την Ελλάδα στους «16».

ΜΕΞΙΚΟ: Οι Μεξικανοί έχασαν μόλις ένα ματς στα προκριματικά, στο δρόμο για τη Ρωσία.

ΠΑΝΑΜΑΣ: Οι “Canaleros” κάνουν το ντεμπούτο τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία.

 

CONMEBOL (ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ)

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Οι δύο φορές πρωταθλητές κόσμου εμφανίστηκαν στην εναρκτήρια διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην Ουρουγουάη το 1930.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Η “Selecao” ήταν η πρώτη ομάδα που πήρε το «εισιτήριο» για τη Ρωσία μέσα από την διαδικασία των προκριματικών.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Ο προπονητής της, Χοσέ Πέκερμαν, καθόταν στον πάγκο της Αργεντινής στη Γερμανία το 2006.

ΠΕΡΟΥ: Επιστρέφει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Η “Celeste” στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια ως «οικοδέσποινα» το 1930 και στη Βραζιλία το 1950.

 

UEFA (ΕΥΡΩΠΗ)

ΒΕΛΓΙΟ: Κατέκτησε χωρίς ήττα την κορυφή του προκριματικού ομίλου.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Κατέκτησε την τρίτη θέση στο ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γαλλία το 1998.

ΔΑΝΙΑ: Εξασφάλισε την συμμετοχή της στην τελική φάση με μια άνετη νίκη (1-5) στα play-off επί της Ιρλανδίας.

ΑΓΓΛΙΑ: Τα «Τρία Λιοντάρια» έχουν φτάσει σε 14 τελικές φάσεις.

ΓΑΛΛΙΑ: Κάνει την έκτη συνεχή εμφάνισή της σε τελική φάση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι κάτοχοι του τίτλου κατέγραψαν το απόλυτο με δέκα νίκες σε ισάριθμους αγώνες στα προκριματικά.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Η μικρότερη χώρα σε πληθυσμό που φτάνει σε Μουντιάλ.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Τερμάτισε τρίτη στη Γερμανία το 1974 και στην Ισπανία το 1982.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Κάνει την πέμπτη εμφάνισή της σε τελική φάση.

ΡΩΣΙΑ: Ως Σοβιετική Ένωση, η «οικοδέσποινα» του Παγκοσμίου Κυπέλλου τερμάτισε τέταρτη στην Αγγλία το 1966.

ΣΕΡΒΙΑ: Εξασφάλισε την πρόκριση με μόνο μία ήττα στον προκριματικό όμιλο της.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Πρωταθλήτρια το 2010, έκανε το ντεμπούτο της σε Μουντιάλ στην Ιταλία το 1934.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958.

ΕΛΒΕΤΙΑ: Έχει φτάσει τρεις φορές στα προημιτελικά.

 

Αναλυτικά τα 12 γήπεδα που θα γίνουν οι αγώνες είναι τα παρακάτω:

Luzhniki Stadium – Μόσχα (Χωρητικότητα: 78.360)

Zenit Arena – Αγία Πετρούπολη (Χωρητικότητα: 68.134)

Fisht Stadium – Σότσι (Χωρητικότητα: 47.659)

Central Stadium – Εκατερίνενμπουργκ (Χωρητικότητα: 35.696)

Kazan Arena – Καζάν (Χωρητικότητα: 45.105)

Nizhny Novgorod Stadium – Νίζνι Νόβγκοροντ (Χωρητικότητα: 45.331)

Rostov Arena – Ροστόφ (Χωρητικότηα: 45.145 θέσεων)

Samara Arena – Σαμάρα (Χωρητικότητα: 45.802 θέσεων)

Mordovia Arena – Σαράνσκ (Χωρητικότητα: 44.442)

Volgograd Stadium – Βόλβογκραντ (Χωρητικότητα: 45.568)

Otkritie Arena – Μόσχα (Χωρητικότητα: 42.000)

Kaliningrad Stadium – Κάλινγκραντ (Χωρητικότητα: 35.212 θέσεων)

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η κα Καρυστιανού μου θυμίζει την Τζούλια Ρόμπερτς στην ταινία Έριν Μπρόκοβιτς

Κατά την αγόρευσή του στην Ολομέλεια ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img