Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

18 Απριλίου 2024
16.9 C
Corfu

ΝΔ: “Συνθήκες μονιμοποίησης” στο Δημόσιο γεννά η τροπολογία για τους συμβασιούχους

Διαβάστε ακόμα

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Τους όρους για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, αμφισβητώντας έτσι στην πράξη το διάταγμα Παυλόπουλου, προετοιμάζει η τροπολογία την οποία ψήφισε χθες η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα διαμηνύει η Νέα Δημοκρατία.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη ΝΔ, η τροπολογία καταργεί το τρίμηνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ της υπογραφής δύο συμβάσεων, αλλά και το ανώτατο χρονικό πλαφόν με το οποίο μπορεί να εργάζεται συνεχώς κάποιος στο δημόσιο με σύμβαση ορισμένου χρόνου (24 μήνες).

Παράλληλα ξεχωρίζει τις συμβάσεις έργου από τις συμβάσεις εργασίας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντά πως το μόνο που κάνει η τροπολογία αυτή είναι να μην αποκλείει τους σημερινούς συμβασιούχους από το να είναι υποψήφιοι για να γίνουν ξανά συμβασιούχοι.

Κυβερνητικές δε πηγές του Capital.gr, μάλιστα επισημαίνουν πως δεν καταργείται, ούτε καταστρατηγείται το διάταγμα Παυλόπουλου.

Το μόνο που θεσμοθετείται είναι όλοι οι πολίτες να μπορούν ισότιμα και ανοιχτά να είναι υποψήφιοι σε διαγωνιστικές διαδικασίες του Δημοσίου, μέσω ΑΣΕΠ. Από αυτό δεν προκύπτει καμία αυτοδίκαιη μονιμοποίηση, ενώ οι ρυθμίσεις της τροπολογίας είναι εντός του πλαισίου των συνταγματικών διατάξεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Γιατί η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στη Βουλή, ο τομεάρχης της ΝΔ για θέματα δημόσιας διοίκησης, Γιώργος Γιωργαντάς :

· “Υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη στο άρθρο 103 του Συντάγματος, η οποία χωρίς να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στις συμβάσεις εργασίας και στις συμβάσεις λέει δύο πράγματα. Λέει ότι η μία σύμβαση με την άλλη πρέπει να έχουν ένα τρίμηνο κενό, ακριβώς για να μη δημιουργούνται συνεχείς συμβάσεις παροχής εργασίας έργου και μετά να ζητά ο κάθε εργαζόμενος να μετατραπεί αυτή από τα δικαστήρια από ορισμένου χρόνου σε αορίστου και δεύτερον, ότι δεν μπορούν αυτές οι συμβάσεις να υπερβαίνουν τον χρόνο των είκοσι τεσσάρων μηνών”.

· “Έρχεται τώρα η Κυβέρνηση και λέει ότι το τρίμηνο καταργείται, άρα πάμε συνεχόμενα. Τα οκτάμηνα που ήταν οι ανώτερες συμβάσεις, όπως έπρεπε να υπάρχουν καταργούνται”.

· “Και επειδή ήδη κοντεύουν να συμπληρώσουν είκοσι τέσσερις μήνες αυτοί που μπήκαν το 2016, θεωρείται (σ.σ. από την κυβέρνηση) ότι αυτή η εργασία την οποία παρείχαν ήταν σύμβαση έργου, για να μη θεωρηθεί ότι έχει υπερβεί το εικοσιτετράμηνο συμβάσεων εργασίας που είναι το ανώτερο από τον νόμο και από εδώ και πέρα τις χαρακτηρίζουμε συμβάσεις εργασίας. Δηλαδή, μέχρι τώρα, τις συμβάσεις των είκοσι τεσσάρων μηνών περίπου χαρακτηρίζονται “συμβάσεις έργου”. Τώρα χαρακτηρίζονται “συμβάσεις εργασίας”.

Χαρακτηρίζονται πλέον συμβάσεις εργασίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιορισμός του εικοσιτετραμήνου, να πάνε μέχρι το τέλος του 2018 και στη συνέχεια να δημιουργηθεί σε αυτούς τους ανθρώπους η προσδοκία μονιμοποίησης. Αυτή είναι όλη η ιστορία, δηλαδή η προσδοκία μονιμοποίησης κατά παράβαση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης του νόμου.

Έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες μονιμοποίησης”.

Πώς απαντά η κυβέρνηση

Από την πλευρά του αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης επισήμανε τα ακόλουθα:

· “Η τροπολογία αφορά ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία και το οποίο έχει να κάνει με την επιλογή της κυβέρνησης εδώ και δυόμισι χρόνια να διώξει τα εργολαβικά συνεργεία φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας από τα νοσοκομεία και να τα αντικαταστήσει με συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους που δούλευαν εκεί ή που προσλαμβάνονται μέσα από διαγωνισμούς που προκηρύσσονται και γίνονται κάτω από την εποπτεία του ΑΣΕΠ και με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ”.

· “Αυτή τη στιγμή, έχει γίνει αυτό σε περίπου εβδομήντα νοσοκομεία από τα περίπου εκατόν τριάντα της χώρας. Πραγματικά δίνεται μια καθημερινή μάχη σε αυτό. Υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα, όμως σιγά σιγά κερδίζεται το στοίχημα.

Είναι ένα στοίχημα που έχει να κάνει τόσο με το συμφέρον των εργαζομένων, οι οποίοι αμείβονται πολύ καλύτερα από ό,τι πριν από τα εργολαβικά συνεργεία και δεύτερον, ταυτόχρονα με αυτό, υπάρχει μια πολύ μεγάλη εξοικονόμηση πόρων από τα νοσοκομεία που κάνουν αυτό το πράγμα”.

· “Ο νόμος όμως “κατέπεσε” τον Αύγουστο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπήρξε νέα νομοθέτηση για τις συμβάσεις εργασίας πια και όχι τις συμβάσεις έργου και μετατράπηκαν οι συμβάσεις έργου σε συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να καλυφθούν τα νοσοκομεία όπου είχαν συναφθεί αυτοί οι διαγωνισμοί’’.

· “Πατώντας στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρείται από την κυβέρνηση ότι δεν θα συνυπολογίζεται η προϋπηρεσία στις συμβάσεις έργου στο σύνολο του εικοσιτετραμήνου για τις συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να συμπληρώσουν εικοσιτετράμηνο με τις συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί.

Σε πολλά νοσοκομεία λήγει τώρα το χρονικό διάστημα των πρώτων προσλήψεων που είχαν κάνει. Έχει υπάρξει δύο φορές νομοθέτηση γι’ αυτό. Είναι διαδικασία που ελέγχεται από το ΑΣΕΠ. Το σχέδιο της διακήρυξης το ελέγχει το ΑΣΕΠ. Τα μόρια που ακολουθούνται με τις νομοθετήσεις είναι μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ. Αν υπάρξουν ενστάσεις, εκδικάζονται εκεί’’.

· “Ουσιαστικά, με την τροπολογία, δίδεται η δυνατότητα σε αυτούς που σήμερα υπηρετούν να μπορούν να υποβάλουν τα χαρτιά τους, να είναι υποψήφιοι. Δεν είναι σίγουρο ότι θα ξαναπάρουν τους ίδιους, αλλά δεν γίνεται εκ των προτέρων να αποκλεισθούν από το να βάλουν υποψηφιότητα για να συνεχίσουν να δουλεύουν, γιατί ουσιαστικά θεωρείται νέα σύμβαση αυτή που θα υπογραφεί’’.

· “Δεν γίνεται να αφήσουμε τα νοσοκομεία ακάλυπτα. Γιατί αν δεν μπορούν να βάλουν αυτοί οι άνθρωποι υποψηφιότητα -και η κυβέρνηση θέλει να τώρα τους διαγωνισμούς- θα πρέπει να σταματήσει η διαδικασία, να γίνει συνεργασία με εργολάβο για κάποιο διάστημα και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να ξαναγίνουν συμβάσεις εργασίας, κάτι το οποίο δεν θέλουμε. Δεν είναι σωστό και ηθικά για τους ανθρώπους που δουλεύουν.

Οπότε η τροπολογία πρακτικά επιτρέπει σε αυτούς που υπηρετούν να ξαναβάλουν υποψηφιότητα για τις νέες συμβάσεις που θα φτιαχτούν, χωρίς να μεσολαβεί το τρίμηνο διάστημα που πρέπει να είναι εκτός εργασίας.

Επίσης ξεχωρίζει τις συμβάσεις έργου από τις συμβάσεις εργασίας με βάση και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας’’.

capital

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Reuters: Το 2024 η ελληνική οικονομία «θα εκτοξευτεί» – Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στη χώρα

Το 2024 θα είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομία «θα εκτοξευτεί», τονίζει το πρακτορείο και προσθέτει ότι η...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img