Από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό, οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές σε Δήμους και Περιφέρεια απέδειξαν πολύ γρήγορα την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε καθημερινά σε όλους τους τομείς. Οι υποσχέσεις τους έμειναν γράμμα κενό, τα προβλήματα διογκώθηκαν, το νησί έμεινε στάσιμο ή καλύτερα έκανε πολλά βήματα πίσω, ειδικά μετά την πανδημία και την επανέναρξη της τουριστικής κίνησης σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα αποκαλύπτεται καθημερινά ότι κι αυτά τα λίγα έργα που με τυμπανοκρουσίες εξαγγέλλουν βασίζονται στα κονδύλια και στις χρηματοδοτήσεις που οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές αρχές είχαν εξασφαλίσει, είχαν εντάξει σε προγράμματα και δεσμεύσει. Τίποτα δικής τους έμπνευσης, καμιά πνοή, κανένα όραμα δεν αποκαλύφθηκε. Αντίθετα ήδη φαίνεται ότι πολλές από αυτές τις χρηματοδοτήσεις κινδυνεύουν να χαθούν ή έχουν ήδη χαθεί. Αποκαλύπτεται επίσης ότι οι αλχημείες τους και οι μεθοδεύσεις τους μέσα από απευθείας αναθέσεις και διαγωνισμούς πολλών εκατομμυρίων χωρίς προκήρυξη έπληξαν βαριά την αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, οδήγησαν σε δικαστικές εμπλοκές και καταδίκες και έτσι στέρησαν το νησί από έργα που θα μπορούσαν ήδη να έχουν γίνει. Τα παραδείγματα πολλά: παραχώρηση παραλιακού μετώπου, επισκευή του τείχους της Γαρίτσας (Δεσύλλα-Ανεμόμυλος), υδατοδρόμια, Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, οδικό δίκτυο, αθλητικές εγκαταστάσεις, Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Κεντρικής Κέρκυρας και άλλα πολλά.
Η συνταγή του συστήματος εξουσίας Μητσοτάκη είναι μία: παραχώρηση καίριων μονοπωλιακών υποδομών σε ιδιώτες με καταστρατήγηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης κι αυτό το προωθεί σε απόλυτη συνεργασία με τα πολιτικά του εξαρτήματα στο νησί, όπως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας. Η έμπρακτη εναντίωση στις επιδιώξεις του καθεστώτος Μητσοτάκη είναι για μας απόλυτη προϋπόθεση για οποιαδήποτε κίνηση συνεργασίας στην αυτοδιοίκηση.
Τώρα έχουμε ήδη μπει στην τελευταία χρονιά της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και η προεκλογικές ζυμώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Διακινούνται σενάρια και διαχέονται φήμες με προνομιακό χώρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τον λόγο αυτό θα ξαναπούμε δημόσια αυτά που έτσι κι αλλιώς έχουμε πολλές φορές επαναλάβει.
Ο πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη μιας νέας προοδευτικής αυτοδιοικητικής πλειοψηφίας, σε δήμους και περιφέρεια, μακριά από οποιοδήποτε σχήμα έχει χρώμα ή άρωμα Νέας Δημοκρατίας. Θα στηρίξει έμπρακτα πρόσωπα και παρατάξεις που τις αρχές και τις αξίες του αριστερού και προοδευτικού χώρου τις υιοθετούν, τις έχουν εφαρμόσει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια και μπορούν να εγγυηθούν την υλοποίησή τους.
Αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας και θεσμικά και στην πράξη, με κυρίαρχο ρόλο του Δημοτ. Συμβουλίου και ενδοδημοτική αποκέντρωση, προστασία του δημοσίου χρήματος από αυθαίρετες και αδιαφανείς χρήσεις, προστασία του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση αγαθών, όπως το νερό και τα απόβλητα, προστασία και επανάκτηση του δημόσιου χώρου είτε αφορά δρόμους και πεζοδρόμια είτε παραλίες και πάρκα. Ισότητα και ισονομία όλων των πολιτών απέναντι στην όποια εξουσία και τον νόμο και αρκετά άλλα.
Ας μη βιάζονται λοιπόν οι Κασσάνδρες. Εμείς θα είμαστε εδώ είτε οι εθνικές εκλογές που θα προηγηθούν αναδείξουν νέα κυβέρνηση δημοκρατικής και προοδευτικής πνοής, όπως είναι το πιο πιθανό, είτε όχι. Και θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε παρατάξεις και επικεφαλής που δεν θα θεωρούν τον εαυτό τους παντογνώστη-σωτήρα-Μεσσία, που θα προσπαθήσουν βήμα με βήμα να αλλάξουν την αρνητική κατάσταση των αυτοδιοικητικών μας πραγμάτων και να οικοδομήσουν ένα δημοκρατικό, οραματικό και αποτελεσματικό σύστημα αυτοδιοίκησης σε Βορρά, Κέντρο και Νότο και σε όλο το Ιόνιο, απέναντι σε όποιον βλέπει την Κέρκυρα ως πεδίο εκμετάλλευσης ή θέλει να εγκαταστήσει ένα Νεοδημοκρατικό σύστημα εξουσίας σε όλα τα επίπεδα, παλιό ή νέο, μεταμφιεσμένο ή μη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ
Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.