Μόλις το 20-22% των συμπολιτών μας έχει προχωρήσει στην υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Παρά την παράταση που δόθηκε μέχρι το τέλος του Φλεβάρη, είναι πολύ μικρός ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Π. Λιβέρης έδωσε μια εικόνα για το πως είναι η κατάσταση, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους πολίτες. «Το κτηματολόγιο έχει ολοκληρώσει το 20-22% των συνολικών δηλώσεων που έχουν εκτιμηθεί για τη Ζάκυνθο. Υπάρχει μια παράταση στην αρχική προθεσμία που λήγει στις 29 Φλεβάρη. Η εμπρόθεσμη και χωρίς πρόστιμο δήλωση των ακινήτων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Φλεβάρη. Υπολογίζουμε ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που ο κόσμος τα λύνει τώρα πριν κάνει το κτηματολόγιο. Θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο στη Ζάκυνθο».
Όσοι έχουν εκκρεμότητες, σπεύδουν πριν την υποβολή των δηλώσεων να τσεκάρουν τις συμβολαιογραφικές πράξεις για τα κτήματα τους όπου απαιτείται συμβολαιογράφος, τον έλεγχο των σωστών τίτλων ιδιοκτησίας που χρειάζεται η βοήθεια του δικηγόρου και ο σωστός εντοπισμός και καταχώρηση των γεωγραφικών τοιχίων, τα οποία διευθετεί ο μηχανικός, αλλά και άλλες μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που απαιτούνται για τα κτήματα τους. Ο Παναγιώτης Λιβέρης ζήτησε από τον κόσμο να ολοκληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις του και να μην καθυστερήσει περαιτέρω ώστε να μην δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. «Καλό θα είναι να ξεκινήσει ο κόσμος άμεσα να ολοκληρώσει αυτή την υποχρέωση και να επισκεφτεί το μηχανικό ή τον δικηγόρο του για να κάνει σωστή δήλωση. Το να μη γίνει σωστή δήλωση εγκυμονεί κινδύνους διότι θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και χρόνο».
Οι πολίτες μιλώντας στην «Ημέρα» τόνισαν ότι τρέχουν για να τελειώσουν, ενώ σημείωσαν ότι είναι απαραίτητη μια νέα παράταση για να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Γιώργος Ξένος
«Το κτηματολόγιο το αφήνει τελευταία στιγμή ο κόσμος, φτάνουμε στο αμήν και μετά ζητάμε παρατάσεις. Δόθηκε μια παράταση και πιθανότατα θα είναι η τελευταία. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο κομμάτι δεν έχει τακτοποιηθεί. Μάλλον και αυτή η παράταση δεν θα φτάσει. Αν τρέξουν, μάλλον θα προλάβουν. Όσον αφορά το κόστος, μια κατοχύρωση που θα σου κοστίσει 30 ευρώ δεν είναι τόσο μεγάλο το κόστος για μια εκκρεμότητα. Και δέκα κομμάτια να έχεις και πας να πληρώσεις 200-250 ευρώ, δεν νομίζω μια φορά στη ζωή σου ότι είναι τόσο ακριβά».

Κωνσταντίνος Μάργαρης
«Τα περισσότερα τα έχουμε φτιάξει όσον αφορά το κτηματολόγιο, αλλά υπάρχουν και πολλά κτήματα με τους συγγενείς μου που έχουμε μείνει στη μέση… Ελπίζουμε σύντομα να τα τελειώσουμε για να μην έχουμε πρόβλημα. Το κόστος ασφαλώς είναι μεγάλο και είναι μια «φασαρία» που εκκρεμεί χρόνια. Είναι ένα σοβαρό θέμα και υπάρχει άγνοια από τον κόσμο γιατί δεν ξέρουν τι θα πει κτηματολόγιο και τι πρέπει να κάνουν. Ελπίζουμε να δοθεί και πάλι παράταση γιατί οι περισσότεροι δεν τα έχουμε φτιάξει».

Γιάννης Κούτσης
«Το κτηματολόγιο έπρεπε να είχε φτιαχτεί ήδη εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα όλα γίνονται την τελευταία στιγμή. Τώρα ο καθένας πρέπει να νοιαστεί να τα φτιάξει για να μπουν όλα σε μια σειρά. Υπάρχουν και προβλήματα, γιατί κάποιοι δεν έχουν συμβόλαια, επειδή παλιά οι συμφωνίες ήταν με τον λόγο. Σιγά σιγά τώρα όλοι αναγκάζονται να τα φτιάξουν. Έπρεπε όλοι να τα είχαμε κάνει καιρό τώρα».

Πηγή:imerazante.gr