Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

29 Μαρτίου 2024
9.9 C
Corfu

Νέος κοροναϊός: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Π.Ο.Υ. – Πιθανή η κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού

Διαβάστε ακόμα

Δεύτερη μέρα της κρίσιμης συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι υγειονομικές αρχές διχάζονται για το εάν θα πρέπει να κηρύξουν ή όχι διεθνή συναγερμό, για 6η φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία. Σε ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες και στη χώρα μας, επαγρυπνούν στα αεροδρόμια – πύλες πιθανής εισόδου του θανατηφόρου νέου κοροναϊου. “Άσκηση ετοιμότητας” με 2χρονο παιδάκι από το Πεκίνο που κατέληξε μεσω πτήσης από την Κίνα στο Ελευθέριος Βενιζέλος με υψηλό πυρετό.

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διέκοψε χθες Τετάρτη 22/1 για να αποφασίσει τελικά σήμερα, εάν ο θανατηφόρος νέος κοροναϊός -η επιδημία με το νέο στέλεχος 2019-nCoV που ξέσπασε στην κινεζική πόλη Γουχάν και διασπείρεται ταχύτατα φτάνοντας μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής- θα κριθεί ως “επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας”.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Οι επιστήμονες του Π.Ο.Υ. δυσκολεύτηκαν να καταλήξουν σε συμπέρασμα, καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία επί τω χείρω, εξαιτίας της πιθανότητας να βρισκόμαστε μπροστά σε νέα μετάλλαξη του ιού. Οι φόβοι των εμπειρογνωμόνων αποτυπώθηκαν στη δήλωση του γενικού διευθυντή του Π.Ο.Υ., Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, που παρέπεμψε σε παράταση των συζητήσεων της αρμόδιας επιτροπής:

“Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι, επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνών διαστάσεων, είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα. Είναι σαφές ότι για να προχωρήσουμε, χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες”, είπε στους δημοσιογράφους.

Η επιστημονική επιφύλαξη έγκειται στο γεγονός ότι οι ερευνητές έπεσαν έξω στους αρχικούς υπολογισμούς τους για 1.700 μολυσμένα άτομα -όπως εκτιμούσαν την προηγούμενη εβδομάδα- καθώς αυτή τη στιγμή στην πόλη Γουχάν έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό έως και 10.000 άνθρωποι. Δηλαδή, αριθμός υπερπολλαπλάσιος από την αρχική εκτίμηση.

Τι φοβίζει τους επιστήμονες του ΠΟΥ

Πιο γρήγορα από τις επιστημονικές προβλέψεις προελαύνει ο φονικός κοροναϊός 2019-nCoV, ο οποίος προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται με τόση ταχύτητα, που οι ειδικοί δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. Μόλις πριν λίγα 24ωρα διαβεβαίωναν ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και διαψεύστηκαν. Τα επιχειρήματα που ακολούθησαν, ότι “μεταδίδεται μεν αλλά δύσκολα” καθώς “δεν νόσησε κανένας από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εκτέθηκε στον ιό”, επίσης κατέρρευσαν σύντομα, όταν έγινε γνωστό ότι 15 επαγγελματίες υγείας στην Γουχάν επιβεβαιώθηκαν με λοίμωξη από το νέο κοροναϊό. Μεταξύ αυτών και Κινέζος γιατρός από το Peking University First Hospital του Πεκίνου, ο οποίος ερευνούσε το ξέσπασμα του φονικού νέου ιού.

Κινέζοι αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι ο κοροναϊός εξαπλώνεται ταχύτερα τα τελευταία 24ωρα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων.

Κινέζοι επιστήμονες: “Δεν φαίνεται να μεταδίδεται ευκολότερα στα παιδιά”

Ο ραγδαίος τρόπος με τον οποίο μεταλλάσσεται ο κοροναϊός ήταν και ο λόγος που οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα την πόλη Γουχάν αποκόπτοντας την συγκοινωνιακά από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται για την ενεργοποίηση μέτρων πρόληψης και ελέγχου κατηγορίας Α, τα οποία λαμβάνονται συνήθως για εξαιρετικά επικίνδυνες ασθένειες, όπως η  πανώλη και η χολέρα.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, κ. Γκάο Φου, επεσήμανε τη δυσκολία ελέγχου της νόσου:

«Ο ιός μεταλλάχθηκε την πρώτη φορά όταν μεταδόθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους, όμως,  χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για μελέτη και συμπεράσματα», είπε χαρακτηριστικά ο Γκάο Φου, ενώ πρόσθεσε ότι είναι παρήγορο το γεγονός ότι -επί του παρόντος- δεν φαίνεται να είναι περισσότερο ευάλωτα τα παιδιά από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

“Μέτριος” χαρακτηρίζεται ο κίνδυνος για την Ευρώπη

“Μέτριος” αλλά ορατός είναι ο κίνδυνος για την Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, ενώ πολλές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία κ.α.) έχουν αρχίσει να συζητούν την πιθανότητα εφαρμογής ελέγχων θερμοκρασίας των επιβατών στα αεροδρόμια, με τις γνωστές θερμικές κάμερες. Κυρίως όσες χώρες έχουν απευθείας πτήσεις από την Κίνα και συγκεκριμένα από την πόλη Γουχάν.

Στη Μεγάλη Βρετανία, πάντως, και στο αεροδρόμιο Χίθροου, λαμβάνονται, ήδη έκτακτα μέτρα, ενώ στον τύπο διασπείρονται πληροφορίες ότι υπάρχουν, ήδη, κρούσματα μεταξύ των Βρετανών, χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται.

“‘Ασκηση ετοιμότητας” των Ελληνικών Υγειονομικών Υπηρεσιών στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”

Οι υγειονομικές αρχές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στη χώρα μας, οι οποίες συνεδριάζουν σχεδόν καθημερινά και παρακολουθούν τις εξελίξεις, είναι καθησυχαστικές. Κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από επίμαχες περιοχές.

Χθες το απόγευμα, ωστόσο, ένα τυχαίο περιστατικό έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις αρμόδιες υπηρεσίες και ταυτόχρονα “δοκίμασε” την ετοιμότητα του συστήματος σε επείγουσες καταστάσεις.

Κοριτσάκι από την Κίνα, ηλικίας 2 ετών, ταξίδευε από το Πεκίνο στην Αθήνα μαζί με τους γονείς και τη δίδυμη αδελφή του. Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” είχαν λάβει σήμα από το αεροδρόμιο του Πεκίνου, ότι το κοριτσάκι ταξιδεύει έχοντας πυρετό. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με τη συνοδεία κλιμακίου του ΕΟΔΥ παρέλαβε το κοριτσάκι από το αεροδρόμιο, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος και κάτω από τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης, το μετέφερε στο νοσοκομείο Παίδων. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το παιδί είχε προσβληθεί απλώς από τον ιό της γρίπης, τύπου Β. Μετά από λίγες ώρες δόθηκε εξιτήριο.

Νέος κοροναϊός: Μέτρα πρόληψης

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού. Ωστόσο, υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες, αλλά μόνο για ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού ΜERS, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με αυτήν του ιού 2019-nCoV.

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες και τον κίνδυνο μόλυνσης, αποφεύγοντας άτομα που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και έντονα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα. Προσπαθήστε να αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν πάσχετε από βαριά ίωση ή γρίπη παραμείνετε στο σπίτι και αποφύγετε τον συγχρωτισμό με άλλους ανθρώπους.

Πηγή:iatropedia.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Ψάρεψαν τόνο 485 κιλών από το Ιόνιο Πέλαγος (φώτο,βίντεο)

Μία απίστευτη ψαριά πέτυχαν ψαράδες στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας καθώς έπιασαν στα δίχτυα τους έναν τόνο βάρους σχεδόν μισού τόνου και μάλιστα χρειάστηκε...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img