Έως  τις 28 Φεβρουαρίου παρατάθηκε η ισχύς του νόμου Κατσέλη και συγκεκριμένα η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή λίγες ώρες πριν την εκπνοή του ισχύοντος καθεστώτος με βάση το οποίο έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018 οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες μπορούσαν να υποβάλουν στο δικαστήριο, στο πλαίσιο του Ν.Κατσέλη, πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση η κύρια κατοικία τους.

Τι προβλέπει

Η ΠΝΠ προβλέπει τα εξής:

Άρθρο πρώτο

Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του ν. 3869/2010 (Α’ 130)

1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, ως ισχύει, οι λέξεις «Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019».

2. Στο τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, ως ισχύει, οι λέξεις «Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019».

Μετά την παράταση οι δανειολήπτες θα μπορούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να υποβάλουν στα Ειρηνοδικεία, πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση η κύρια κατοικία τους.

Κυβέρνηση και τράπεζες στη διάρκεια του προσεχούς διμήνου θα πρέπει να συμφωνήσουν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα ισχύει στο διηνεκές και θα προβλέπει τριμερή χρηματοδότηση, με το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει και SSM.

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο προκειμένου να συζητηθεί εκ τους σύνεγγυς με τους εκπροσώπους των δανειστών στο τέλος Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της καθόδου στην Αθήνα στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ο… διάδοχος του σημερινού νόμου Κατσέλη δεν θα διατηρήσει τα σημερινά περιουσιακά και εισοδηματικά όρια που ξεκινούν από τα 180.000 σε όρους αντικειμενικής αξίας για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εισόδημα 13.906 ευρώ μέχρι και τα 280.000 και εισόδημα 40,800 για οικογένεια με τρία παιδιά.

Τα συναρμόδια υπουργεία οικονομίας και οικονομικών θα παρουσιάσουν ένα νέο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μεταξύ άλλων θα προβλέπει κούρεμα στο ύψος δανείου επέκταση χρόνου αποπληρωμής μείωση επιτοκίων και επιδότηση της δόσης από το κράτος κατά τουλάχιστον 30%.

Όμως τίθεται ως «κόκκινη γραμμή» το νέο όριο προστασίας να μην είναι χαμηλότερο από τα 100.000 ευρώ όπως ζητούν οι τράπεζες αλλά να κυμαίνεται από τα 150.000 έως 180.000 σε όρους αντικειμενικής αξίας με αυστηρό έλεγχο στις αιτήσεις ώστε να αποφευχθούν νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα σπεύσουν.

Στόχος είναι υπουργεία και δανειστές να έχουν συμφωνήσει μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου ώστε το σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας να συζητηθεί και να κυρωθεί και από τους δανειστές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Πηγή:in.gr