Πριν από λίγο η NOVA με επίσημη ανακοίνωσή της ενημέρωσε για την απόφαση – βόμβα, αναφορικά με τη λύση της συνεργασίας της με τη διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού πρωταθλήματος.

«Τα είχαν χύμα, τους ήρθαν και τσουβαλάτα», οι ομάδες της Super League. Μπορεί να περίμεναν μείωση των εσόδων τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, όμως δεν περίμεναν ποτέ η NOVA να καταγγείλει τη σύμβαση της Κεντρικής Διαχείρισης για τη σεζόν 2018-19 και πλέον είναι υποχρεωμένες να διαπραγματευτούν από μόνες τους την τηλεοπτική… στέγη.

Το πρόβλημα δεν φαίνεται να αγγίζει τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, που δεν αναμένεται να χάσουν χρήματα από τα τηλεοπτικά. Όμως, οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες για τις υπόλοιπες ΠΑΕ, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες αντιδράσεις, και γίνεται προσπάθεια, ώστε να μείνουν όλοι μαζί, με εξαίρεση τον ΠΑΟΚ που έχει επιλέξει ξεχωριστό δρόμο. Για αυτό, ήδη άρχισαν οι κινήσεις για σύγκληση έκτακτου ΔΣ της Super League, προκειμένου να συζητηθούν οι τρόποι αντίδρασης.

Ωστόσο ορατός είναι ο δρόμος της διάλυσης της διοργανώτριας, η οποία χωρίς Κεντρική Διαχείριση των τηλεοπτικών, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Στην περίπτωση αυτή το πρωτάθλημα θα περάσει στην… ομπρέλα της ΕΠΟ, σε αντίθεση με ότι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπου …επικρατούν οι Λίγκες.

Όμως, το θέμα είναι αν οι «μικρομεσαίες» ΠΑΕ μπορούν να αντιδράσουν, από τη στιγμή που ήδη η Super League έψαξε για άλλη… στέγη, όμως χωρίς αποτέλεσμα, αφού τα χρήματα της πρότασης δεν ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση έφτασε στο σημείο… μηδέν, επειδή τα χρήματα της εποχής των «παχιών αγελάδων» δεν επενδύθηκαν ποτέ, και επαναλαμβάνουμε ότι δεν εννοούμε τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο νέας υποβάθμισης, εννοούμε ως προϊόν. Ήδη ζούμε τις συνέπειες της… εξυγίανσης. Πλην των «μεγάλων», οι Αστέρας Τρίπολης και Ατρόμητος, άντε να βρουν «στέγη» με χρήματα ελαφρώς λιγότερα από το 1.6-1.7 εκατ. ευρώ που παίρνουν σήμερα. Όμως, ποιο κανάλι θα προσφέρει το 1.2-1.3 εκατ. ευρώ που παίρνουν οι υπόλοιπες; Σύμφωνα με εκτιμήσεις ούτε τα μισά χρήματα δεν πρόκειται να βρουν στην ελεύθερη αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση:

«Η εταιρεία Forthnet A.Ε. (στο εξής η «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι, ασκώντας σχετικό συμβατικό δικαίωμά της, προχώρησε σε λύση της συνεργασίας της (που περιλαμβάνει δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης) με τη διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής Κατηγορίας, Super League, για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019. Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 596/2014 για την κατάχρηση της αγοράς (MAR) και την παράγραφο 4.1.3.6. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύει».