Στην Εισαγγελία Διαφθοράς προκείμενου να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για την υπόθεση Novartis, κλήθηκαν πέντε μη πολιτικά πρόσωπα.

Από τα υπομνήματά τους δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο για χρηματισμό πολιτικού προσώπου, αλλά προέκυψαν στοιχεία, ειδικά από το υπόμνημα του ιδιοκτήτη διαφημιστικής, για καταβολή χρημάτων σε στέλεχος της Novartis, όχι όμως στον Κωνσταντίνο Φρουζή.

Ο ύποπτος φέρεται να αναφέρει στο υπόμνημα του ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, αποφάσιζε για τη διανομή της διαφήμισης της Novartis, ενώ το 2009 -όπως υποστηρίζει- του είπε πως θα του έδινε διαφήμιση από την εταιρεία αλλά θα έπρεπε να επιστρέψει μέρος των χρημάτων στον ίδιο.

Ο ίδιος φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι είχε αντιληφθεί από την αρχή ότι η εταιρεία δεν είχε γνώση για την «εντολή» του στελέχους της, ενώ ισχυρίζεται πως δεν του μεταφέρθηκε οτιδήποτε για πολιτικά πρόσωπα.

Το ποσό που επέστρεψε μέσα σε μια πενταετία ανέρχεται στις 400.000 ευρώ, ενώ φέρεται να σχολίασε πως δεν υπάρχει καμία υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis, αλλά και πως οι χρεώσεις ήταν αντίστοιχες με αυτές άλλων εταιρειών. Επιπλέον, υποστήριξε πως δεν υπάρχει εικονικότητα στις συναλλαγές και πως όλα τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρείχε στη Novartis.

Γιατί κλήθηκε

Ο συγκεκριμένος διαφημιστής κλήθηκε ως ύποπτος καθώς ερευνάται αν ξέπλενε βρώμικο χρήμα για την Novartis , ώστε να πραγματοποιούνται παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα.

Η κλήση του στηρίχθηκε σε δυο γεγονότα:

-Α) Πως ένας γνωστός του (που λέει πως δεν είχε υπαλληλική σχέση μαζί του) σήκωσε σύμφωνα με τα στοιχεία τη δικογραφίας από το 2006-2013 ποσό 1.160.000 ευρώ, «και τα επέστρεφα στον ιδιοκτήτη της εταιρείας και τη σύζυγό του που είναι συνέταιροι», όπως κατέθεσε. Δηλαδή τα χρήματα έμπαιναν – από την Novartis σε λογαριασμό του διαφημιστή και ο φίλος του πήγαινε και τα σήκωνε και του τα επέστρεφε στο χέρι.

-Β) Πως βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμά του (του διαφημιστή) που αναφέρει πως για τα έτη 2009,2010, 2011. 2012 και 2014, «συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160» και από κάτω «έλαβε συνολικά 433.000».

Με υπόμνημά του, λοιπόν, κατονομάζει τον αποδέκτη των 433.000 ευρώ, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στην έρευνα πλέον και στο παρελθόν ήταν στέλεχος της εταιρίας.

Πηγή : altsantiri.gr