Δήλωση του Βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρου Αυλωνίτη για την ημέρα μαύρης μνήμης του Ολοκαυτώματος:
«Το ολοκαύτωμα δεν ήταν τίποτε άλλο από μία συστηματική κρατική πολιτική πρακτική διώξεων και εξόντωσης περίπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς και τους συνεργάτες του. Ο εκτοπισμός και το αποδεκάτισμα των Ελλήνων Εβραίων υπήρξε τμήμα της εθνικοσοσιαλιστικής “Τελικής Λύσης”.
76 χρόνια μετά θυμόμαστε και στην Κέρκυρα τα τραγικά γεγονότα για την ανθρωπότητα και εκπληρώνουμε το χρέος μας, αποδίδοντας φόρο τιμής στους Εβραίους συμπολίτες και συμπολίτισσές μας που υπέστησαν τις βίαιες συλλήψεις, τον εξευτελισμό, αλλά και τον εγκλεισμό στο κολαστήριο του Άουσβιτς.
Μην λησμονούμε πως στην Ελλάδα μέχρι πολύ πρόσφατα, οι βαρβαρότητες αυτές δεν είχαν γίνει αντικείμενο καμίας επίσημης μνημόνευσης. Τη δεκαετία του ’80, η ιστορία των Ελλήνων Εβραίων και η αποκρουστική τους κατάληξη παρέμενε ανέγγιχτη για το εθνικό αφήγημα. Όταν στη Δυτική Ευρώπη το Ολοκαύτωμα είχε καθιερωθεί ως ερευνητικό θέμα, στην Ελλάδα η επιστημονική ανάλυση επικεντρώνονταν στην κατοχική περίοδο και σε παραμέτρους, όπως η Αντίσταση και ο Δοσιλογισμός.
Το τέλος των απάνθρωπων εβραϊκών διώξεων, ας οδηγεί το πνεύμα και τη ζωή των νέων μας μακριά από πράξεις και γεγονότα που δυσφημούν τον άνθρωπο και μένουν ασυγχώρητα παρά το πέρασμα των χρόνων, εμπνέοντάς τους κάθε δυνατό βήμα που αναπαράγει την ειρηνική συμβίωση και οικοδομεί την ευημερία όλων των ανθρώπων».