Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

28 Μαρτίου 2024
14.9 C
Corfu

Ο Δίας, η Αφροδίτη και η Σελήνη απο τον φακό του Α. Μελίδη

Διαβάστε ακόμα

Οι λαμπεροί πλανήτες Δίας και Αφροδίτη σχηματίζουν σύνοδο πλανητών, αποκορύφωμα στις 2 Μαρτίου το υπέροχο αυτό αστρονομικό φαινόμενο αποτύπωσε με την κάμερα του ο φωτογράφος Αλέξανδρος Μελιδης. 

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Οι φωτεινοί πλανήτες Δίας και Αφροδίτη σχηματίζουν αυτές τις ημέρες το φαινόμενο της συνόδου πλανητών που θα κορυφωθεί στις 2 Μαρτίου.

Απο τις 21 – 23 Φεβρουαρίου, η Σελήνη θα φαίνεται σαν να  πλησιάζει τους δύο λαμπρούς πλανήτες και τα τρία ουράνια σώματα θα φαντάζουν κοντά, χαρίζοντας ένα όμορφο θέαμα.

Οι λαμπροί πλανήτες Δίας και Αφροδίτη, αποτελούν αυτές τις μέρες ένα όμορφο θέαμα και καθώς βραδιάζει, εμφανίζονται στα δυτικά με ολοένα και μικρότερη απόσταση μεταξύ τους.

Το αποκορύφωμα αυτού του όμορφου ουράνιου χορού θα συμβεί στις 2 Μαρτίου, όταν οι δύο πλανήτες θα βρεθούν σε σύνοδο. Επίσης, την ίδια μέρα θα τυγχάνει και η εγγύτερη προσέγγιση μεταξύ τους, αφού θα τους χωρίζει μόλις μισή μοίρα (29 λεπτά του τόξου).

Αυτή την περίοδο, οι δυο πλανήτες θα πλησιάσουν μεταξύ τους αρκετά, έτσι ώστε να είναι ταυτόχρονα ορατοί με κυαλια και τηλεσκόπια.

Με γυμνό οφθαλμό, οι δύο λαμπροί πλανήτες είναι πολύ εύκολα ορατοί και για αυτόν τον λόγο, προτρέπεται το κοινό να παρατηρήσει το φαινόμενο καθ’ όλη την διάρκεια του αλλά ιδιαίτερα στις 2 Μαρτίου.

Η Αφροδίτη θα βρίσκεται στο πιο φωτεινό της στάδιο στη δεξιά πλευρά του Δία ή αλλιώς ο Δίας θα βρίσκεται 0,54 μοίρες νότια της Αφροδίτης. Η σύνοδος θα ξεκινήσει περίπου στη 13:00 (ώρα Ελλάδος) και από την Αθήνα, το πλανητικό ζεύγος θα αρχίσει να γίνεται ορατό στις 18:34 πάνω από τον δυτικό ορίζοντα, καθώς το σούρουπο χάνεται στο σκοτάδι και θα βυθιστεί προς τον ορίζοντα με τον Δία να δύει στις 20:46 και την Αφροδίτη να δύει στις 20:49.

Η προηγούμενη σύνοδος Δία & Αφροδίτης, συνέβη την 1 η Μαΐου 2022 όταν οι δύο πλανήτες βρέθηκαν σε ελάχιστη απόσταση μόλις 0.18” και ήταν ορατοί στον πρωινό ουρανό.

Τι είναι η σύνοδος στην αστρονομία

Στην Αστρονομία, σύνοδο ονομάζουμε το φαινόμενο κατά το οποίο δυο ουράνια σώματα καταλαμβάνουν την ίδια ορθή αναφορά – απλούστερα: εμφανίζονται στην ίδια θέση στον ουρανό.

Οι συνόδοι δεν είναι σπάνια φαινόμενα, είναι όμως ιδιαίτερα εντυπωσιακά, καθώς μπορούν να παρατηρηθούν πολύ εύκολα από οποιονδήποτε χωρίς ειδικές γνώσεις ή εξοπλισμό και είναι ιδιαίτερα φωτογενή. Προσφέρονται δηλαδή ιδιαίτερα για εντυπωσιακές φωτογραφίες με πολύ απλά μέσα.

Και η Σελήνη στον πλανητικό χορό

Λίγες μέρες πριν την κορύφωση του φαινομένου και συγκεκριμένα στις 21 – 23 Φεβρουαρίου, η Σελήνη βρίσκεται ηδη κοντά στους δύο λαμπρούς πλανήτες και τα τρία ουράνια σώματα μαζί χαρίζουν  ένα ιδιαίτερα όμορφο θέαμα στον απογευματινό και βραδυνό ουρανό.

Η Σελήνη, ο Δίας και η Αφροδίτη, είναι τα τρία λαμπρότερα ουράνια σώματα στον νυκτερινό ουρανό και παρόλο που στην πραγματικότητα απέχουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα μεταξύ τους, εντούτοις, η αρμονία και η δυναμική του ηλιακού συστήματος μας προσφέρει την δυνατότητα να παρατηρούμε ενδιαφέρουσες εμφανίσεις τους, όπως η συγκεκριμένη.

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Αυτές είναι οι 10 παραλίες με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο – Στην τρίτη θέση η Κασσιόπη

Παράγοντες της κατάταξης είναι να πρόκειται για δημοφιλείς και όμορφες παραλίες, αλλά και να διαθέτουν "γαλάζια νερά", με βάση τη χρωματική...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img